|   | 
  • Sabahattin Sürmen

    Sivas Maçı ve Puanları, Kayseri'de Gençlerini Kazandı

    Kayseri, Sivas’ta kaybetti ama gençlerini kazandı.

    Süper Lig’in Kayseri plakalı haftası 38, Kayseri’ye galibiyet getirmedi. Ancak bu hafta Kayseri’ye ‘gençlerine sahip çık’ mesajı verdi.

    Sivas’ta hiçbir iddiası ve sıkıntısı kalmamış iki takımın mücadelesi, stresten uzak olunca pozitif futbola sahne oldu. İki takım da rahat oynadı.

    Sivas 3 puanı ve maç hasılatını kazanırken Kayseri şans verdiği futbolcularından iyi sinyaller almanın sevincini yaşadı.

    Kayserispor geçen hafta evinde Konyaspor’la berabere kalarak bir puan almıştı. Konya’nın plakası 42 puana ulaşarak ligde kalmayı garantilemişti. 

    Sivasspor da İstanbulspor’dan aldığı üç puanla hiçbir iddiası kalmadan evine dönmüştü. 

    Bu hafta Sivas’ta karşılaşan her iki takımın mücadelesi sadece Süper Lig’in son haftasının çıkmaktan ibaretti.

    Teşekkürler Burak Yılmaz

    Hal böyle olunca ben de Burak Yılmaz’a bu köşeden Sivasspor karşılaşmasında genç oyuncularına fırsat vermesinin çok büyük bir kazanç ve fırsat olacağını hatırlatan bir mektup yazmıştım.

    Burak Yılmaz’a Kayserispor’un gençleri Mehmet Şamil Öztürk, Onurcan Piri, Arif Kocaman, Batuhan Özgan, Muhammed Eren Arıkan, Mehmet Eray Özbek, Talha Sarıarslan, Enes Melih ve Yiğit Emre Çeltik gibi isimlerine şans vermesinin getireceği kazançları anlatmıştım bu mektupta. 

    ***

    Maç kadrosu açıklandığında Onurcan, Arif, Eray, Kartal Kayra’nın ilk 11’de diğerlerinin de yedekte olduğunu görünce gençler adına ben çok daha mutlu oldum, heyecanlandım. 

    Onurcan iyi bir kaleci olduğunu yaptığı kurtarışlarla, geriden soğukkanlı oyun kuruşlarıyla gösterdi. İki gol yedi ama bana göre gollerde hatası yoktu.

    Arif bu maçta çok daha rahat ve özgüvenli oynadı. Yerinde ve kritik müdahalelerle Sivasspor forvetlerine, özellikle golcü isim Manaj’a daha fazla gol izni vermeyenlerden biri oldu. 

    Özellikle Kartal ile çok iyi oyun başlangıçları yaptı. Bir iki uzun top denedi, ileri çıktı. Çok estetik birkaç dikkat çekici hareketleri vardı. 

    Küçük hataları ‘Kadı kızının kusuru’ niteliğindeydi.

    Kartal Kayra ise bu maçta hem çok çalıştı, hem çok daha istekliydi. 

    İyi oyun kurdu. Geriyle ileri arasında iletişim sağladı. Golün kornerden mükemmel asistini yaptı. Çok estetik paslarla arkadaşlarını Sivasspor defansı arkasında topla buluşturdu. 

    Daha ne yapsın ki? Bir pozisyonda gerildi, oyunu da gerdi. Biraz daha sakin olmalı.

    Eray da özellikle Mehdi ile iyi anlaştı. Topu ayağına aldığında kaliteli bir adam olduğunun bana göre çok iyi sinyallerini verdi. 

    Rakipleri 2-3 pozisyonda O’nu zorla durdurmak zorunda kaldı. 

    Eray daha iyi olacak diye düşünüyorum. Sarı kart gördü ama kritik bir müdahale ile takımını çok daha zor durumda kalmaktan kurtardı. 

    Aferin Eray!

    Daha sonra oyuna giren Mehmet Şamil, Melih ve Talha’nın da gelecek sezon çok daha iyi olacağına inanıyorum. 

    Bu yaz, sıcak demeden, iyi çalışarak, sezon başlangıcını çok rahat geçip her an hazır olduklarını göstermeliler.

    Bu tür şansları sürekli ilk 11’de yer alarak hak etmeliler.

    ***  

    Maça Gelirsek…

    Özellikle ilk yarı çok yüksek tempoylabaşladı ve hız kesmeden devam etti. 

    Sivasspor golle başladı. Kayseri hemen yakaladı. Yüksek tempolu maç bir o kalede bir bu kalede gitti geldi.

    Daha 9. dakikada Sivasspor’un korner atışından gelen topu Kayserispor ceza alanı içinde uzaklaştıramadı. 

    Ceza alanın sağ girişinde topla buluşan 99 numaralı Paluli arka direğe iyi ortaladı. Kayserispor’un hava toplarındaki hastalığı yine tekrar edince Koita 3 kişinin üstünden topu kafayla filelere gönderdi:1-0.

    Gole rağmen Kayserispor topa çok daha fazla sahip olma hedefini gerçekleştirdi. 

    Burak Yılmaz’ın sürekli öne çıkan ve geri dönüşleri aksayan Paluli’nin arkasına top atarak Carole ve Aylton’u topla buluşturup Sivasspor kalesinde tehlike oluşturma stratejisi başarılı oldu.

    Konyaspor maçında attığı 2 golle kahraman olan Mane bu maçta gününde değildi. Fakat kritik iki pasıyla önce Attamah’ı kaleciyle karşı karşıya getirdi. Attamah bu denemede golü bulamadı.

    Aylton,Kayserispor’un en güçlü ve sürükleyici futbolcusu olduğunu bu maçta da gösterdi. 

    Sürekli geriye gelip top aldı, kanatlara aktardı. Yeri geldi bütün rakip defansı arkasına takıp tehlike oluşturdu. 

    Aylton 24. dakikada Sivasspor defansında Paluli’nin arkasında Carole’ü nefis biçimde topla buluşturdu. Son çizgide Carol’ün ortasını defans güçlükle kornere çeldi. Korner atışını mükemmel bir asiste dönüştüren Kartal Kayra’nın pasını bu kez Attamah Sivasspor defansı arasında kafa vuruşuyla topu filelere gönderdi:1-1

    Golden hemen sonra aynı pozisyonu Kartal-Eray-Bahoken üçlüsü yaptı ama Bahoken topu uygun durumda dışarı attı.

    Carole harika bir taç atışıyla Aylton’u kaleci Nikolic ile karşı karşıya bıraktı. Kaleci topu güçlükle çıkardı.

    İlk yarı Kayserispor’un daha baskılı oyunu ve top kontrolü ile geçti ama sonuç 1-1 olarak gerçekleşti.

    ***

    Sivas garip bir tesadüf yine hızlı başladığı ikinci yarının da yine 9. dakikasında golü buldu. Bartuğ Elmaz oyuna dahil olmasıyla orta sahaya hareketlilik getirdi.

    Bu sefer topa daha çok sahip olmaya çalışan Sivasspor’du. 

    Bartuğ sağ tarafta topu aktardığı yine 99 numaralı Paluli’nin ortasında top defanstan sekti.Topu bir anda önünde bulan Caktas, Onurcan’ın yanından topu filelere gönderdi:2-1.

    İkinci golden sonra Kayseri biraz durgunlaştı. Bunu fırsat bilen Sivasspor baskısını artırdı. 

    Uğur ve Manaj ile uzaktan Onurcan’ın kalesini topa tuttu. Fakat Onurcan 90’a giden topu başarıyla uzaklaştırdı. 

    Ardından Bartuğ’un korner atışı direkten döndü. Yine Onurcan direk dibinde uzaktan gelen sert şutu başarıyla uzaklaştırdı.

    Kartal yine nefis bir pasla bu kez sağ tarafta Mane’yi defansın arkasında topla buluşturdu. Mane’nin iyi ortasına Bahoken’in vuruşu sonuç getirmedi. 

    Son dakikalarda Attamah arka direğe nefis ortaladı, Aylton’un vuruşunu kale çizgisinden Nikolic ayağıyla son anda çıkardı. 

    Aylton’un Bahoken ile ortaklaşa geliştirdiği pozisyonda son dakikada attığı gol ofsayt gerekçesiyle sayılmadı. Maç da bu sonuçla tamamlandı.

    ***

    Böylece maçın 3 puanını Sivasspor, gençlerini de Kayserispor kazandı.

    Özetle; bu maçın heyecanı geçen haftadan bitmişti. Gazı kaçmış meşrubat gibiydi! Tatlı ama heyecanı olmayan, öylesine sıradan bir hale gelmişti. 

    İki komşu şehrin takımı iyi mücadele etti. 

    Bir sezon daha böylece sona erdi.    

    ***

    Kayserispor rakibine göre uzaktan daha çok isabetli şut attı.4-5. Yine rakibine göre daha çok topla oynadı:%41-59. 

    Dolayısıyla pas sayısı 305-456, isabetli pas yüzdesi 81-87 olarak gerçekleşti. Ofsaytın 1-5 sayısına karşılık kornerin 10-4 olması dengesiz bir durumu ortaya koydu.

    ***

    Bu istatistikleri iyi okumak ve anlamlandırmak gerekir. İsabetli pas yüzdesi deplasmanda yüzde 87 çok iyi bir rakam. Takım ayağa iyi top oynuyor. Bunu 456 pas rakamı da destekliyor.

    Deplasmanda 11 şut atan bir takımın kendine özgüveni var demektir. 11 pozisyonda kaleyi yoklamak önemli bir arayış. Bu rakam aynı zamanda kazanma arzusunu da gösteriyor.

    Bu istatistiklere bakınca forvet karakterli bir teknik adam olan Burak Yılmaz’ın takımına ofansif bir oyun oynatmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Ki bunu da oynanan oyunda görebiliyoruz.

    Kaybettiği maçlarda bile itici, sıkıcı, oyunu çirkinleştiren mücadeleden uzak durdu Kayserispor. 

    Üstelik bunu Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor maçlarında da ortaya koydu. 

    Pozitif futbolu tercih etmek cesaret ister. Yürek ister, yetenek ister. Bravo doğrusu!

    Burada eksik olan 3 şey var: Müsaade ederseniz onu da sezon genel değerlendirmesinde yapalım. 

    Ne dersiniz?

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.