Kayseri'de emekli öğretmen Ahmet Korkmaz (71), baraj suları altında kalan köyünden topladığı eşyaları, yeni köyde oluşturduğu müzede sergiliyor.
Kayseri?nin 25 kilometre kuzeybatısına ve Kızılırmak nehri üzerine kurulan Yamula Barajı, Aralık 2003 tarihinden itibaren su tutmaya başladı. Sulama ve enerji üretimi amaçlı oluşturulan baraj, Kuşçu köyünü de yuttu. Köy ise barajın hemen üst kısmına taşındı. Eski köyünün kültürel mirasının yok olmasına gönlü razı olmayan emekli öğretmen Ahmet Korkmaz, köy yaşamını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla bir müze kurma çalışması başlattı. Korkmaz, taşınan köyde bırakılan, minare alemi, okulun Atatürk büstü, bayrak direği, gramofon, daktilo, kandil, gaz lambaları; soku ve deri tabaklama taşı, pranga, tırmık, tırpan, kağnı gibi tarım aletleri; silah, gramofon, pilli radyolar; güğüm, toprak tabak ve bakır mutfak gereçleri ile kilim ve topaç türü 800?e yakın eşyayı yeni kurulan köye taşıdı. Bu eşyalar, Korkmaz ve bazı köylülerin birlikte yaptıkları tek odalı kerpiç ev ve bahçesinde sergileniyor.
Köyden ayrılmanın herkes için çok zor olduğunu belirten Ahmet Korkmaz, sayısız hatıralarının baraj suyu altında kaldığını anlattı. Eski köy yaşantısını gelecek kuşaklara aktarabilmek için böyle bir müze kurmayı düşündüğünü belirten Korkmaz, şunları söyledi: ?Köyümüzün taşınabilir mirasını, sular altında kalmadan toplayıp burada sergilemeyi düşündüm. Taşınma sırasında köyde bırakılan 800?e yakın eşyayı eşim ve bazı köylülerin yardımıyla 2 yıl içinde buraya taşıdım. Kapısına ?Kuşçu Müzesi? tabelası astığımız kerpiç evde de bunları sergiliyoruz. Bu eserler bizim geçmişimiz. Eşyalara bakarak anılarını tazeleyen ve hatta ağlayan köylülerimiz var. Buraya yerli ve yabancı turistler de gelerek gezdi.?
Korkmaz, kültürel önemi olduğuna inandığı eşyalardan oluşturduğu köy evinin, resmi bir müzeye dönüştürülerek gelecek kuşaklara aktarılmasını istediğini ifade etti.
Köy sakinlerinden 88 yaşındaki Mehmet Öztürk de buraya gelince adeta çocukluğuna gittiğini söyledi. 65 yaşındaki Hatice Oğuz da, ?Bizim için burası geçmişimizin bir arada olduğu yer. Burada anılarımızı yad ediyoruz.? diye konuştu.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.