|   | 
  • SÜT ÜRÜNLERİNİN FAZLA FAZLA TÜKETİMİ DEMİR YETERSİZLİĞİ ANEMİSİ NEDENİ


    SÜT ÜRÜNLERİNİN FAZLA FAZLA TÜKETİMİ DEMİR YETERSİZLİĞİ ANEMİSİ NEDENİ
    Özel Avrupa Hastanesi Diyetisyeni Meltem Yeter, süt ürünlerinin fazla tüketiminin demir yetersizliği anemisine yol açabileceğini söyledi."Demir yetersizliği anemisi kışın en fazla rastladığımız hastalıklardan biridir" diyen Meltem Yeter, "Demir"...

     Özel Avrupa Hastanesi Diyetisyeni Meltem Yeter, süt ürünlerinin fazla tüketiminin demir yetersizliği anemisine yol açabileceğini söyledi.

    "Demir yetersizliği anemisi kışın en fazla rastladığımız hastalıklardan biridir" diyen Meltem Yeter, "Demir kandaki oksijenin dokulara taşınmasında görevlidir. Vücuda yeterli demir almadığımızda demir yetersizliği anemisi görülür" şeklinde konuştu.

    Demir yetersizliği anemisinde meydana gelen belirtilerin önemli olduğuna dikkat çeken Yeter, "En fazla soluk benizlilik, halsizlik, baş ağrısı, tırnaklarda incelme, halsizlik, uykusuzluk, iştahsızlık sindirimdeki rahatsızlıklar ve güçsüzlük gibi sıkıntılar oluşur. Anemide bağışıklık sistemi azaldığı için fonksiyonlarımızı yaparken rahatsızlanmalar görülür" ifadelerini kullandı.

    Dünya nüfusunun yüzde 30'unu etkileyen aneminin özellikle kadınlarda görüldüğünü belirten Yeter, "Kandaki hemoglobin erkeklerde 13'ün, kadınlarda 12'nin, 6 ay ve 6 yaş arası çocuklarda 11'in, 6 -14 yaş grubu çocuklarda ise 12 gramın altına düşerse kişi anemik olarak değerlendirilir. Bazı risk faktörleri de anemiyi artırır. Gebelik ve emziklik döneminde özellikle demir yetersizliği anemisine çok sık rastlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

    "Demir, besinlerde iki şekilde bulunur" diyen Yeter, "Hem demir olan ve

    hem olmayan demir besinler olarak ikiye ayırabiliriz. Hem demir hayvansal kaynaklı besinlerde vardır. Et, süt, balık, tavuk, yumurta, karaciğer ve sakatatlar bunlardan bazılarıdır. Hem demir olmayan besinler de yeşil

    yapraklı sebzelerdir. Bunlar pırasa, ıspanak, bezelye, börülce, fındık, fıstık gibi kuru yemişler ve kurutulmuş meyveler, özellikle kuru üzüm demir yönünden çok zengin besinlerdir. Patates gibi sebzeler de demir açısından zengindir" şeklinde konuştu.

    Süt ve süt ürünlerinin fazla tüketilmesinin demir anemisine neden olduğunu belirten Yeter, "Süt ve süt ürünlerinin fazla tüketilmesi demir anemisi nedenidir. Özellikle 0-2 yaş arasındaki çocuklarda demir eksikliği anemisinin görülmesinin nedeni çok süt içmeleridir çünkü süt içtiklerinde iştahsızlıkları artar ve yemek yiyemezler. Bunun sonucunda da kandaki demir miktarı düşer" diye konuştu.

    Kahve ve çayın da demir eksikliği anemisine neden olduğunu söyleyen Yeter, "Özellikle yemeklerle birlikte alınan çay ve Kahve demir yetersizliği anemisinin başlıca sebeplerindir. Çay ve kahvede bulunan tanen denilen madde, demirin emilimini azaltıyor" dedi. 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.