Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saatinin kalıcı olması uygulaması resmi gazetede yayımlanarak hayata geçti. Daha önce 7 ay boyunca kullanılan yaz saati uygulaması 12 ay boyunca geçerli olacak. Uygulamayla birlikte ülke genelinde ciddi anlamda tasarruf sağlanabilecek. Sadece kamunun kullandığı 08.00-17.00 mesai saatleri için yaklaşık 1 milyar lira tasarruf sağlanması öngörülüyor.
Tasarruf özel sektörün çalışma saati olarak kullandığı 08.30-17.30 saatleri arası mesailer de dikkate alındığında 2.5 milyar liraya çıkabilecek. Saatlerin geri alınmayacak olması Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki saat farkının açılmasına neden olacak. İngiltere’yle 3, Almanya, Hollanda gibi ülkelerle yaklaşık 2 saate çıkacak. ABD ile 7 saat olan fark ise 8 saate yükselecek.Türkiye bu ülkelerden saat olarak önde olacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaz saati uygulamasına yönelik gün ışığından en fazla yararlanılacak mesai saatlerine ilişkin yaptığı çalışmada, tüm yıl boyunca yaz saati uygulamasının gerek aydınlatma amaçlı elektrik tüketimi açısından gerekse aydınlıkta kalma süreleri açısından daha olumlu olduğunu belirledi.
Yaz saati uygulaması sabit kaldığında, Türkiye toplam elektrik tüketiminde yüzde 1,32 tasarruf sağlayabilecek. Bu tasarrufun tüketici maliyeti karşılığı ise 977 milyon liraya tekabül ediyor. Değişik mesai saatlerine göre ise tasarruf miktarı artabilecek. Saat 08.30-17.30 arasında 2.6 milyar lira, 09.00-18.00 arasında ise 2.4 milyar lira arasında tasarruf sağlanabileceği belirtliyor. Yaz saatinin tüm yıla yayılması halinde mesai saatlerinin 08.00-17.00 için karanlıkta kalma süresinin toplam 266 bin 155 dakika azaldığı belirlendi.
Yaz saatinin kalıcı olması ile kışın artık daha karanlıkta kalkılacak. Ancak hava daha geç saatte kararmış olacak. Öğrenciler ve mesaiye gidenler hava daha aydınlanmadan yollara düşecek.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.