Kayseri'nin en önemli turistik merkezlerinden olan Erciyes Dağı için hayata geçirilen Erciyes Master Planı, 275 milyon Euro'luk harcama bütçesi ile yönetiliyor.
Kaynak: CAPİTAL Dergisi Kayseri Eki
Erciyes'i Avrupa standartlarında bir kayak merkezi haline dönüştürmek amacıyla kurulan Erciyes A.Ş'nin Genel Müdürü Murat Cahit Çıngı, Erciyes Master Planı'nın bölgede turizm sektörü açısından önemli bir değer yaratacağını söylüyor.
İç Anadolu'nun en yüksek dağı olan Erciyes Dağı, kış turizminin vazgeçilmez adreslerinden biri. Özellikle kış sporlarıyla ön plana çıkan Erciyes'i dünya çapında bir kayak merkezi haline getirmek üzere, 2005 yılında Erciyes Master Planı hayata geçirildi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi bu proje için, Alp Dağları'nda birçok önemli projeye imza atmış Klenkhart Consultant&Co şirketiyle çalıştı ve bu çalışmaların sonucunda uygulama projeleri ortaya çıktı. Bu projeleri yürütmek için ise 2011 yılında bir iştirak kuruluşu olan Erciyes A.Ş. hayata geçirildi. Projenin Kayseri'nin turizmi açısından önemine dikkat çeken Erciyes A.Ş. Genel Müdürü Murat Cahit Cıngı, 21 adet konaklama merkezi yapılacağını ve yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlanacağını ifade ediyor.
Cıngı, Erciyes Master Planı'na ilişkin şunları söylüyor: ''Erciyes, Kayseri'nin kış sporları alanındaki en büyük cevheri durumunda. İç Anadolu'nun en büyük dağı olan Erciyes, hem yaz hem kış turizmi için yeni gelişmelere ve yeni oluşumlara önderlik ediyor. Belediyeler kanununun yürürlüğe girmesi ile Erciyes, Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dâhil oldu. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi kayak merkezini içine alacak 26 milyon metrekarelik alanın tapusunu aldı. Sonra Klenkhart Consultant&Co şirketi ile yaptığı 2 yıllık çalışma sonucu uygulama projeleri ortaya çıktı. Bu projeleri yönetmek adına 2011 yılında Erciyes A.Ş. kuruldu. Kayseri ilinin merkezdeki yatak kapasitesi şu an için 5 bin civarında. Bu sayının yaklaşık 2 bini son 2 yıla ait. Erciyes Master Planı ile oteller bölgesine kurulacak olan 4 adet yıldızlı ve 17 adet butik otel ile Erciyes Dağı'nda 6 bin, il toplamında 11 bin yatak kapasitesine ulaşılacağını düşünüyoruz."
Erciyes Master Planı için toplamda 275 milyon Euro'luk bir harcama bütçesi ayrıldı. 2005 yılından bu yana bu rakamın 150 milyon Euro'luk kısmı harcandı. Bıı harcama bünyesinde mevcut toplam 18 adet mekanik tesis, 25 bin 573 metre uzunluğunda teleferik hattı. 1 milyon 700 bin metrekare alana suni kar üretebilecek 144 adet yapay kar makinesi ve yapay gölet kuruldu. Dağın 3 giriş kapısına da sosyal tesis ve otoparklar yapıldı. 34 adet kayak pisti oluşturuldu ve pist uzunluğu 1.03 km olarak hazırlandı. Eğlence merkezleri, tırmanma duvarları ve zip-line gibi kayak faaliyeti dışında zaman geçirilebilecek alanlar yaratıldı.
İnşaatlar tamamlandıktan sonra toplam 20 adet mekanik tesis, 200 kilometre kayak pisti, 8 adet sosyal tesis, 9 adet futbol sahası, konukevi, 3 bin kişilik kongre merkezi, 17 adet butik otel ve 4 adet yıldızlı otel ile toplam 6 bin kişi kapasiteli oteller bölgesi yapılacak. Toplamda 5 bin kişiye iş istihdamı yaratılması planlanıyor.
"TAM KAPASİTE HİZMET VERMEK İSTİYORUZ" Erciyes Dağı otelleri kış sezonunda yüzde 100, yaz sezonunda da yüzde 40 oranında dolulukla hizmet veriyor. Kayseri merkez otelleri ise toplam S bin yatak kapasitesi ile yılda yüzde 75 doluluk oranına sahip. Hedeflerimiz turizm yatırımları ile Kayseri merkez ve Erciyes Kayak Merkezi otellerinin sadece kış aylarında değil, yılın dört mevsiminde de tam kapasite hizmet vermesini sağlamak.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.