Memorial Kayseri Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, son yıllarda özellikle kadınlarda, arkadaş tavsiyesiyle kullanımı artan ve doktora danışmadan alınan antidepresanların kaygı seviyesini azaltmak yerine daha da artırdığını söyledi.
Son yıllarda toplumda bilinçsiz antidepresan kullanımının arttığını belirten Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, uzman doktor önerisi olmadan eş, dost, arkadaş gibi kişilerin, ‘bana iyi geldi, sen de kullan’ önerisi ile alınan ilaçların önemli sağlık sorunlarına yol açabildiğini ifade etti. Antidepresanların kişiye özel ve uygun dozda verilmesi gerektiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, “Kişiye uygun olmayan antidepresanların kullanımı ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kaygı bozukluğu nedeniyle uygun ilacı kullanmayan bazı hastaların kaygı seviyeleri artmakta, çarpıntı ve uyku bozukluğu gibi fizyolojik sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Psikolojik olarak kontrol edilemeyen heyecan ve huzursuzluk hissi, kişiyi duygusal bir sarmalın içine çekmektedir. Aşırı sinirlilik hali ve ağlama nöbetleriyle tablo daha da ağırlaşmaktadır. Sonuç olarak kaygı seviyesinin yoğunlaşmasının, zamanla intihar düşüncesine dönüşme gibi bir riski bulunmaktadır” diye konuştu.
"Antidepesan ile tedavi kişiye özeldir"
Ayrıca, her hastadaki kaygı ve duygu-durum bozukluğu farklı şekilde kendini gösterdiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, "Bu nedenle hastaya özel antidepresan kullanılır yani tedavi planı kişiye uygun olarak belirlenir. Antidepresan grubu ilaçların etkisi, bir iki gün içinde değil ilaç kullanılmaya başladıktan iki hafta sonra hissedilir ve 8’inci haftaya kadar aşamalı olarak devam eder. Örneğin kaygı bozukluğu ortaya çıktığı andan itibaren başlayan ve en az 6 ay süren ilaç tedavisi önerilmektedir. İlaçların etkisine göre tedavi süresi belirlenir. Bazı ilaçların etki süreleri hastaya göre de değişebilmektedir. İlaçların başlangıç ve bitiş sürelerinde doz ayarlamaları yapılmalıdır. Halk arasında, bu gruptaki ilaçların böbrek ve karaciğere zarar verdiği, beyini çürüttüğü düşüncesi de doğru değildir. İlaçların bağımlılık yapıcı özelliği bulunmamaktadır. Antidepresan grubundaki ilaçların dost tavsiyesi üzerine değil uzman hekimlerin önerisiyle kullanılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
DİĞER HABERLER
-
“Gerekmedikçe antibiyotik kullanmayın”
1732712399Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Ersoy,
-
Bu sene herkes C vitaminine doyacak
1732534309Soğuk kış günlerinin vitamin deposu mandalina ve portakal, tezgahlardaki yerini
-
Aşırı kilo eklem ağrılarına neden oluyor
1732085872İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dal
-
Stres, kötü ağız kokusunun baş sebebi
1731839660Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Öz
-
O Virüslerle İlgili Açıklama!
1731755130Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalı
-
78 yaşında hipertansiyonu yendi
1731755075Konya’da 106 kilo olan, hipertansiyon, kolesterol ve şeker başlangıcı rahat
-
Yanlış teşhisle hayatı alt üst oldu!
1731503880Kocaeli'de 7 yıl önce gittiği özel hastanede kanser teşhisi konulması sonuc
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNANLAR
-
02 Stanimir Stoilov: “Bizim adımıza önemli bir galibiyet”
-
03 Şenol Güneş, "Kazanmayı unutmuştuk"
-
04 5 bin 250 lira olan biletler tükendi
-
05 Kokoreççide başından vurularak öldürüldü
-
06 Kurt sürüsü 60 koyunu telef etti
-
07 Dizi ve sinema sektörüne uyarı!
-
08 Borçlar yeniden düzenleniyor!
-
09 Dolandırıcıların Ağına Düşmeyin!
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.