Salgın hastalıkların arttığı bu aylarda bağışıklık sistemimizi güçlü olması çok önemli. Nedir bu bağışıklık sistemi ? Bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma sistemidir. Vücudumuza dışarıdan giren zararlı mikroorganizmalarla savaşır ve hastalıklara karşı bizi korur. Fark etmesek de gün içinde bağışıklık sistemimiz durmadan çalışır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini arttırmak hastalıklara yakalanma riskini oldukça düşürür. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapabiliriz?
Düzensiz beslenme, stres, yorgunluk, uykusuzluk, vitamin-mineral eksiklikleri vücudun bağışıklığının azalmasına yol açabiliyor. Vücudun savunmasını zayıflatan bu etkenler beraberinde morbidite (hasta olma oranı) riskini getiriyor.
Güçlü bir bağışıklık sistemi için neler yapabiliriz?
- DENGELİ VE YETERLİ BESLENME
- SU TÜKETİMİ
Toksinlerin dışarı atılması ve metabolizmanın hızlandırılması için günlük su tüketimi ihtiyacımızı karşılamak önemlidir.
- C VİTAMİNİ ALIMI
C vitamini iyi bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kuşburnu, domates, soğan, yeşilbiber, kırmızı biber, maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi gibi besinler en güçlü C vitamini kaynaklarıdır.
- PROBİYOTİK KULLANIMI
Bağırsak mikrobiyotası, bağırsakta bulunan organizmalar anlamına gelir. Probiyotik kullanımı bağırsak florasını zenginleştirerek bağışıklılığı arttırır.
En iyi kaynakları ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, elma sirkesi ve peynirdir.
- DÜZENLİ VE YETERLİ UYKU
Düzensiz uykunun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri vardır. Günde 5 saatten az uyku olumsuz etki yaratabilir ve birçok hastalığa zemin hazırlayabilir. 7-8 saat uyku bağışıklık sistemimiz için gereklidir.
- D VİTAMİNİ ALIMI
D vitamini eksikliği, bağışıklık sistemi zayıflıklarına yol açabilmektedir. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir.
D vitamininden zengin besinler; somon, yumurta ve süttür.
- OMEGA 3
Omega-3 bağışıklığı sistemini düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir.
Balık, ceviz, keten tohumu, avokado ve sebzelerden semizotu omega-3 için iyi kaynaklardır.
Haftada 2-3 defa balık tüketimine özen gösterilmelidir.
- SELENYUMDAN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN
Zararlı mikroorganizmalar ile savaşan ve bağışıklık sistemimimizi koruyan selenyuma günlük beslenmede mutlaka yer verilmelidir.
Tüm deniz ürünleri, mantar, susam, tam tahıllar, sarımsak, soğan, yumurta, tavuk eti ve brezilya fındığı selenyumun en iyi kaynaklarıdır.
- ÇİNKODAN ZENGİN BESLENME
Bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında ve serbest radikallerin vücuda hasar vermesini engellemede önemli bir role sahiptir.
Özellikle kabak çekirdeği, kuru baklagiller, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık ve deniz ürünleri çinko bakımından zengindir.
…Sağlıklı günler…