2014 yılı için ihracat hedefini 2 milyar dolar olarak belirleyen Kayseri'nin ihracatı geçen yıla göre yüzde 12 artış gösterdi.
Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyümeyle yola devam ettiklerini belirten KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, "Nakliye bedellerinin yüksekliği ihracatta rekabet gücümüzü engelliyor. Katma değerli ürünler üretmek suretiyle birim başına nakliye maliyetimizi aşağı çekeceğiz" diyor.
Türkiye'nin en önemli sanayi şehirleri arasında yer alan Kayseri, özellikle mobilya ve çelik kapı sektöründe söz sahibi. Kent, bu sektörlerde birçok marka çıkarmış durumda, Bunların yanı sıra demir çelikten mamul ürünler, kablo, tekstil, elektrikli ev aletleri, maden ürünleri ve gıda da kentin lokomotif sektörleri arasında yer alıyor. Kayseri'deki işletmelerin yüzde 95'ini KOBİ'ler oluşturuyor.
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, bu durumun Kayseri için bir fırsat olduğu görüşünü savunuyor, KOBİ'lerin diğer işletmelere göre çok daha fazla büyüme şansına sahip olduğunu hatırlatan Mustafa Boydak, kentteki eğitimli gençler sayesinde insan kaynağı açısından bir sıkıntı yaşamayacaklarını söylüyor. Üniversitelerin sanayi ile sürekli işbirliği içinde olduğuna da değinen Boydak, "Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin ortaklaşa yürüttüğü UMEM Beceri'10 projesi çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda 950 civarında gencimizi işe yerleştirdik" diyor.
KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak ile konuştuk;
Kayseri'nin Türkiye ekonomisi açısından önemi nedir?
Kayseri öncelikle sanayi ve ticaret şehri. Toplam 1,5 milyonluk şehir nüfusumuzla baktığımızda, her parametrede Türkiye'nin ilk 15 ili içerisindeyiz. Sanayide ilk 10 içerisinde yer alıyoruz. İlk 500, ikinci 500 firmalara baktığımız zaman 35-40 Kayserili firma var, Bu da yüzde 4'lük bir dilime girer. Bunun Kayseri benzeri kentler için iyi bir ortalama olduğunu düşünüyorum. Kayseri'deki işletmelerin büyüklüğüne baktığımız zaman yüzde 95-96'lık kısmı küçük ve orta boy işletmelerden, yine aynı oranda aile işletmelerinden oluşuyor. Şunu her zaman söylerim, Türkiye kalkınacaksa bu KOBİ'ler üzerinden olacak. KOBİ'lerin çok daha fazla büyüme fırsatları var, Dolayısıyla Kayseri'de KOBİ'lerimiz yoğun olduğu için büyüme şansımız oldukça fazla. Ayrıca gençlere çok güveniyorum. Kayseri'de üçüncü kuşak gençlerimiz çok kabiliyetli. İyi okullarda okudular. Eğitimli ve bilinçliler. Bu nedenle gelecekte insan kaynağı bakımından da bir problemimiz olmayacak diye düşünüyorum, Üniversitelerimizle işbirliklerimiz devam ediyor. Kayseri'de özellikle Erciyes Üniversitesi ve Melikşah Üniversitesi ile lokomotif çalışmalar yapıyoruz. Teknopark'ta zaten üniversitemizle ortaklığımız söz konusu, beraber çalışıyoruz, Bunun yanı sıra Kayseri Erciyes Üniversitesi bilimsel çalışmalara çok önem veren bir kurum. Buradaki her çalışmaya elimizden gelen maddi ve manevi katkıyı sağlıyoruz.
Kent ekonomisinin lokomotif sektörleri hangileri?
Başta mobilya olmak üzere demir çelikten mamul ürünler, kablo, tekstil, elektrikli ev aletleri, maden ürünleri ve gıda gibi sektörleri Kayseri?nin önde gelen lokomotif sektörleri arasında sayabiliriz.
Bölgedeki istihdam rakamları hakkında bilgi verir misiniz?
Kayseri'de sigortalı çalışan sayısında 215 bin rakamına ulaştık. Sosyal güvencesi olan çalışan sayısının da toplam 330 bin kişi civarında olduğunu biliyoruz. Şimdi 250 bini kendimize hedef koyduk. Bu konuda ilimizde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla el ele vererek üzerimize düşeni yapacağız. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ortaklaşa yürüttüğü UMEM Beceri'10 projesi çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda 950 civarında gencimizi işe yerleştirdik.
2013 yılı ile 2014'ün ilk 5 ayına ait verileri değerlendirdiğinizde Kayseri'nin dış ticaret hacmi nasıl bir değişim gösterdi?
İhracatta Kayseri olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyümeyle yolumuza devam ediyoruz. Son verilere göre aylık ihracatta 150 milyon dolar bandını aşmış durumdayız. 2014 yılının ilk 5 ayını değerlendirecek olursak geçen yıla göre yüzde 12'lik bir artıştan söz edebiliriz. Bu rakamlarda 2014 yılı için belirlediğimiz 2 milyar dolan rahatlıkla yakalayacağımızın bir göstergesi.
İhracatın en fazla olduğu ülkeler ve sektörler hangileri?
Kayseri ihracatında her zaman olduğu gibi Irak ilk sırada yer alıyor. Ardından Almanya, ABD, İsviçre ve İngiltere gibi ülkeler geliyor. En çok ihraç edilen ürünler sıralamasın da ise mobilya, demir-çelik-sac-iletken maden, elektrikli ev aletleri, tekstil, gıda başı çekiyor,
KAYSO'nun çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi verir misiniz?
Öncelikle hedefimiz sanayicilerimizin hizmetlerini en güzel şekilde yaparken KAYSO'nun adını da Türkiye'de en saygın oda ve borsalar içine yazdırmak. Zaten son 8 yıldır yaptığımız çalışmalarla odamızı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği camiası içerisinde en itibarlı konuma getirdik. Kayseri?yi dünyaya açmak gibi bir hedefimiz var. Sadece üyelerimizin değil tüm Kayserinin, kentimizin dünyada daha fazla algılanan bir kent olması ve sanayimizin dışarıda daha iyi tanınabilmesi için yoğun bir gayreti var. Ayrıca Kayseri'nin bu tabana yayılan zenginliğini daha yaygınlaştırma gayreti içindeyiz. Yani sadece belli grupların ya da kişilerin sürüklediği lokomotif bir Kayseri olmaktan ziyade herkesin sırtladığı bir Kayseri yapma hedefimiz var. Geleceğe oldukça ümitli bakıyoruz. Kayseri olarak Türkiye'mizin gelişip kalkınmasına bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da büyük destek vereceğiz. Bugün Kayseri'ye baktığımız zaman ihracat rakamları her zaman Türkiye ortalamalarının üstünde çıkan bir kent. Kent merkezimiz gayet güzel, taşrada birtakım sorunlarımız var. Onları çözmek için de yoğun gayretimiz var. Tabii ki burada sadece Kayseri Sanayi Odası'nın gayretleri yetmez. Yerel yönetimlerin, mülki idarelerin de bu konularda duyarlı olması gerekiyor.
KAYSO'nun çok beğendiğim ve gurur duyduğum şöyle bir özelliğine de değinmek isterim:
Kayseri'de özellikle öğrencilerimizin nerede bir eğitimle, barınmayla ilgili problemi varsa orada KAYS0 vardır, Bunu son 9 yıldır elimizden geldiğince yapmak suretiyle mutluluğu tabana yayma gayreti
KAYSO'nun Ar-Ge ve inovasyonu destekleme konusunda çalışmaları var mı?
Ar-Ge ve inovasyon konularıyla ilgili herkes kendi sektöründe çalışmalar yapıyor. Ancak bu çalışmalarımız yeterli değil, daha da artırmamız gerekiyor. Özellikle Ar-Ge çalışmalarımızı artırmak suretiyle ürettiğimiz ürünlerimizin katma değerini yükseltmemiz gerekiyor, İnovasyon çalışmalarıyla da yine ürünlerimize değer katmamız şart.
KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ"
İhracatta müşteri en az 120 gün vadeyle mal istiyor, ihracatçımızın hammadde alım vadesi 30-60 gün. Bu ihracatı finanse edecek öz kaynak yapısını sağlayamıyorlar. Bunun daha da artırılması lazım. Lojistik olarak limanlara çok uzak sayılmayız ama her halükarda bizim ihracatta dahili nakliyemiz çok yüksek. Bugün Çin'e yaptığımız konteynır bedeliyle dahili nakliyenin bedeli birbirine yaklaşmış gibi görünüyor. Dolayısıyla bu da ihracatta bizim rekabet gücümüzü engelliyor. Kayseri'de hacimli ürünler üretildiği için birim başına nakliye ücretimiz yüksek Katma değerli ürünler üretmek suretiyle birim başına nakliye maliyetimizi aşağı çekeceğiz. Ayrıca müşteriye taahhüt ettiğimiz ürünleri vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Zaman zaman böyle sorunlar olabiliyor. Gösterilen ürünle gönderilen ürünler arasında farklılıklar olduğu olabiliyor. Bu konularda özen göstermemiz gerekiyor.
Kaynak: Capital Dergisi Kayseri Eki
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.