|   | 
  • ?İhracat hedefimiz 6 milyon dolar?


    ?İhracat hedefimiz 6 milyon dolar?
    Kayseri'nin en önemli çelik kapı üreticilerinden biri olan Tuna Çelik Kapı, 30'dan fazla ülkeye ihracat yapıyor.

     Sektörde çok fazla üretici bulunduğunu ve bu durumun fiyat-kalite dengesini bozduğunu söyleyen Tuna Çelik Kapı Genel Müdürü İsmail Tuna, "Bu durum özellikle yurtdışı pazarlarda haksız rekabete yol açıyor. Bazı şirketler kısa süreli pazarlama faaliyetleriyle dış pazardaki fiyat-kalite dengesini bozuyor ve Türk malı imajına zarar veriyor" diyor.

    Çelik kapı denildiğinde ilk akla gelen şehir olan Kayseri'de sektörün en önemli oyuncularından biri olan Tuna Çelik Kapı, 1998 yılında kuruldu. Bir aile şirketi olan Tunalar Grup'un lokomotif şirketi Tuna Çelik Kapı, hızla büyüyerek 2001 yılında ihracata başladı. 2009 yılında yaptığı yatırımla üretim tesislerini büyüten şirket, ahşap iç oda kapılarını da ürün gamına ekledi. Bugün Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde 10 bin metre kapalı alanda çelik kapı ve ahşap iç oda kapısı üreten şirket, bugün çelik kapıda aylık 2 bin, iç oda kapısında bin 500 adet üretim kapasitesine sahip.

    Bugün üretimin yüzde 65'ini ihraç ettiklerini söyleyen Tuna Çelik Kapı Genel Müdürü İsmail Tuna, "Geçen yıl ihracatımız 5 milyon doları geçti, bu yılki hedefimiz 10 milyon dolar. 30'u aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz" diyor.

    Tuna Çelik Kapı Genel Müdürü İsmail Tuna sorularımızı yanıtladı:

    Ürün gamınız ve üretim kapasiteniz konusunda bilgi verir misiniz?

    Hem çelik hem de ahşap iç oda kapısı üretiyoruz. Ürün gamımızda ahşap ve lüks kabartmalı çelik kapılar, özel kaplamalı lüks çelik kapılar, laminat ve deri kaplamalı çelik kapıların yanı sıra ithal veya doğal kaplamalı lüks iç oda kapıları, villa ve bina giriş kapıları, yangın çıkış kapıları yer alıyor. 10 bin metrekare kapalı, 13 bin metrekare açık alanda üretim yapıyoruz. Kapıların üzerindeki tüm ahşap aksamı da yine kendi tesisimizde üretiyoruz. Çelik kapı olarak aylık 2 bin, iç oda kapısında da bin 500 adet üretim kapasitesine sahibiz. Ayrıca çelik kapı piyasasındaki gelişmeler ve kapasitemizin yetersiz kalmasından dolayı iki farklı firmaya iştirakte bulunduk: Extra Door markası ile piyasada bulunan Boteks firması ve Bella Çelik Kapı.

    Tuna Çelik Kapı ağırlıklı olarak A sınıfı lüks kapı üretirken Bella ise B sınıfı dediğimiz, özellikle Afrika ülkelerine yönelik ekonomik kapılar üretiyor. Bu şirketlerde amacımız giremediğimiz bazı pazarlarda ikinci bir markayla var olmak. Her iki markada da aylık 2'şer bin adet üretim kapasitesine sahibiz.

    İhracat çalışmalarınızdan da bahseder misiniz?

    İhracat çalışmalarımıza 2001 yılında başladık ve yatırımlarımızı hızla artırdık. Bugün üretimin yüzde 65'i ihracata gidiyor. Geçen yıl ihracatımız 5 milyon doları geçti, bu yılki hedefimiz 10 milyon dolar. 30'u aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz. Batı ve Kuzey Afrika, Ortadoğu ülkeleri, Körfez bölgesi, komşu ülkeler ve bazı Balkan ülkeleri ihracat portföyümüzde yer alıyor. Bazı Avrupa ülkelerine ihracatımız da yeni başladı. Kapının merkezi olan İtalya'ya ciddi bir yatırım yaptık, orada birkaç şehirde showroom açtık. Almanya. İsviçre gibi ülkelere de küçük miktarlarda olsa da satış yaptık. Hedef pazarlarımız arasında Körfez ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve Doğu Afrika var. İki sene önce Azerbaycan pazarına girdik. Geçen yıl bu hedefler doğrultusunda Türkmenistan'da bir fuara katıldık. Şu anda Kazakistan pazarıyla çok ciddi ilgileniyoruz.

    Komşu ülkelerdeki iç karışıklıklar ihracatınızı nasıl etkiledi?

    3 yıl önce Mısır'a ciddi bir yatırım yaptık. Ancak yaşanan karışıklıklardan dolayı işlerimiz 1 yıl durdu. 2-3 ay önce tekrar canlanmaya başladı. Libya pazarında yaklaşık 10 yıldır vardık ve iki buçuk yıl öncesine kadar iyiydik, bu pazar da 1 yıl durdu. Savaşın yarattığı yıkım tabii ki çok kötü bir durum ama savaşta zarar gören binaların yeniden yapılmasıyla satışlarımızda yüzde 200 artış oldu. İrak pazarının son 3 yıldır Türk ekonomisine yaptığı katkı bizim sektörümüzde de var. Son bir buçuk yıldır proje anlamında Irak'ta çok ciddi işler yapıyoruz. Kısacası bu bölgeler 2011 ve 2012 yıllarında bizi çok zorladı ama geçen yıldan itibaren lehte bir dönüş yaşandı.

    Türkiye pazarında hangi noktalarda varsınız?

    İstanbul'da hem Avrupa hem Anadolu yakasında bölge müdürlüğümüz var. Bursa'da bir bayimiz bulunuyor. Manisa-İzmir bölgesinde yine bir bayi ile varız. Toplamda Türkiye genelinde Tuna ürünlerini satan 15 bayimiz bulunuyor. Çok fazla bayiyle var olmak yerine seçici davranarak büyük illerde büyük bayiler açmayı tercih ediyoruz. Bunun yanı sıra İstanbul ve Kayseri'de marka olmuş inşaat firmalarıyla devam eden projelerimiz var.

    Kayseri?yi sektörünüz açısından değerlendirir misiniz?

    Kayseri, çelik kapıda lider. Türkiye'deki çelik kapı üretiminin yüzde 70'i Kayseri'de gerçekleşiyor. İlimizde bu alanda faaliyet gösteren küçüklü, büyüklü 200'ün üzerinde şirket var. Bu kadar çok üretici sektörel açıdan baktığınızda Kayseri'yi lider duruma getirse de diğer taraftan da sıkıntı yaratıyor. Kalite-fiyat dengesi bozuluyor. Bu durum özellikle yurtdışı pazarlarda haksız rekabete yol açıyor. Siz belli bir kaliteyi koruyarak; bir fiyat standardında ihracat girdisi sağlamaya çalışırken bir başka şirket kısa süreli pazarlama faaliyetleriyle dış pazardaki fiyat-kalite dengesini bozuyor ve Türk malı imajına zarar veriyor. Pazarda rekabet mutlaka olacaktır. Ancak bize göre rekabet önce kalitede, sonra kapasite ve fiyatta olmalı. Rekabeti tamamen fiyat odaklı düşünürsek bu bir süre sonra sizi ürününüzde kalitenin düştüğü, karların minimum düzeyde kaldığı anlamsız bir rekabet ortamına sürüklüyor. Bu da neticede bumerang gibi sektördeki şirketlerin kendi kendilerini vurmalarına neden oluyor. Önümüzde Çin ve yavaş yavaş ilerleyen Hindistan gibi iki rakip var. Özellikle Çin, Afrika pazarında ve Körfez ülkelerinde bizi çok zorluyor. Çok komik rakamlarla mal satıyorlar. Tuna Çelik Kapı olarak biz yurtdışında da markamızla varız. Sektörümüzde kalite, kapasite ve marka anlamında ilk 5 şirketten biriyiz.

    "ÇELİK KAPININ BİRİNCİ ANLAMI GÜVENLİKTİR"

    TSE BELGESİ OLMALI

    Müşterilerin çelik kapı satın alacakları şirketin internet sitesi ve showroomunu, ürünlerini gördükleri zaman öncelikle bir kalite yargılan oluşacaktır. Ancak bu yeterli değil. Şirketin beyan ettiği kalite standartlarıyla ilgili belgelerini görmeyi mutlaka talep etmelisiniz. TSE belgesi mutlaka olmalı. Örneğin Tuna Çelik Kapı olarak bizim TSE gibi kalite belgelerinin yanı sıra yangın kapılarında İspanya'dan yanmazlık belgemiz ve Fransa'dan kalite sistem belgemiz bulunuyor.

    ÖNCE KALİTE SONRA FİYAT

    Şirketin temin sürelerini, montaj anlamında servis hizmetlerini, referanslarını sorgulamalısınız. Ayrıca çok fazla fiyat odaklı düşünmemelisiniz. Çünkü çelik kapının birinci anlamı güvenliktir. Ürünün 100 lira ucuz olmasına değil de kalitesine bakmalısınız. Görüntüsü gözü okşayabilir ama güvenliği temsil eden hammadde de kullanılan sac, garantili güvenlik kilitleri, boyası, MDF'nin kalitesi ve kalınlığı da kontrol edilmeli.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.