Kayseri Aile Hekimleri Derneği Başkanı Recep Sağlam, yaptığı açıklamasında: ?Sağlıkta dönüşümün en önemli ayağı aile hekimliği uygulaması, aile hekimlerinin hastanelerde nöbetçi hekim dolgusu olarak kullanılmak istenmesi nedeniyle bitirilme noktasına geldi.? dedi.
Kayseri Aile Hekinleri Derneği Başkanı Dr. Recep Sağlam, ?Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde en son yapılan değişiklik ile Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanlarına nöbetlerle ilgili kıstaslar kaldırılmıştır. Bu değişiklik ile nöbet görevi verilmesinin yolu açılmıştır. Bu uygulama ile nöbet görevi verilmesi illerde kişilerin ve Kamu Hastaneleri Birliğinin isteğine açık hale getirilmiştir. Daha önceki kıstasların olmasına rağmen birçok ilde sıkıntı çekilirken, kıstasların kaldırılması sonrasında sıkıntıların daha da artacağı aşikârdır. Bunun en canlı örneği Isparta ilinde yaşanan durumdur. Yönetmelik değişikliğinin geçerli olduğu günde Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanlarına nöbet yazılacağı ilan edilmiştir.? ifadesinde bulunduğu açıklamasına şu şekilde devam etti:
?İlimiz de dirayetli, sağduyulu ve mantıklı Sağlık İdarecileri sayesinde Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları genelde bu konuda sıkıntı yaşamamaktadır. Bu nedenle İlimiz Halk Sağlığı Müdürümüze bu vesile ile teşekkür etmek istiyoruz. Fakat diğer bazı illerde Halk Sağlığı Müdürlerinin bakış açısı bu şekilde değildir.
Bu karar ile Sağlıkta Dönüşüm Programının en önemli ayağı ve vatandaşların sağlık sisteminden en çok memnun oldukları aile hekimliği uygulamasının geleceğinin karartıldığı düşünülmektedir. Kamu Hastaneler Birliğinin kontrolündeki Hastanelerde ikinci bir görev olarak acil hekimlik görevi vermeye çalışan yeni düzenlemeleri kabul etmiyor ve yetkilileri uyarıyoruz, aile hekimliği çalışanlarının iş yükünün artırılması vatandaş memnuniyetini de olumsuz etkileyeceği aşikârdır."
Bugüne dek koruyucu sağlık hizmetlerinde çok başarılı olan, anne ve bebek ölümlerini yarı yarıya azaltan, halkın sağlık sisteminden memnuniyetinin yüzde 80'e çıkmasını sağlayan aile hekimliği uygulamasında bu karar ile geri adımlar atılmaya başlandığını ifade eden Sağlam: " Atılan geri adımlar ve aile hekimliğinden vazgeçilmesi ile Aile hekimliğinden olduğu kadar geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlık kontrolleri, bulaşıcı hastalıklardan koruyucu aşıları, erişkin vatandaşlarımızın kronik hastalıklarının yakından takip ve tedavileri aksayacak, vatandaş memnuniyetinden geri dönüşler başlayacak, sağlık sisteminden halkın memnuniyeti azalacaktır."
Kendi çalıştıkları hastanelerde nöbet tutmak istemeyen hekimlerin yerine hastane acillerinde dolgu malzemesi olarak kullanılmak istenen aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, bir gün önce nöbetten çıktığından bitkinlik içinde, hastalarınca ulaşılamaz olacaktır. Çünkü nöbet görevi mesai saatleri sonrası verilmekte, nöbet ertesi nöbet parası veriliyor diye aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarından ?Hizmete Devam Edilmesi? istenmektedir. Kamu Hastaneleri ve 112 Acil İstasyonuna bağlı personele 112 ve acil nöbetleri dışında genelde başka görev verilmezken ve 4-5 günde bir çalışırken, ek nöbet görevi verilse bile pratikte nöbet ertesi izin verilmekte veya aktif görev verilmemekte iken aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına nöbet ertesi çalışacaksın demek akla, mantığa ve vicdana sığmamaktadır.
"Nöbet parası da nöbette istemiyoruz, sadece Aile Hekimliği yapmak istiyoruz."
Aile hekimleri olarak güçlerinin yettiği derecede herkese tardımcı olmaya çalıştıklarının altını çizen Recep Sağlam, Sağlık Bakanlığı izin verdiği müddetçe aile hekimliği yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Sağlam sözlerine şu şekilde devam etti: "Bakanlık tarafından da teşkilat olarak bile tamamen ayrıldığımız kurumların yönetim zafiyetlerinden doğan aksamalarda, kendi hastanelerinde nöbet tutmak istemeyen hekimlerin yerine nöbetçi hekim olarak çalışmak istemiyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde Aile hekimlerine, başka bir kurumda başka bir hekimin yerine onun görevleri yaptırılmamaktadır. Bunun bir örneği yoktur.
Sağlık Bakanlığı 2013 yılı başında yayınladığı yönetmelik ile aile hekimlerine hangi şartlarda hastanelerde nöbet tutturulabileceğine dair kriterler ayrıntılı ve şeffaf bir şekilde belirlenmiştir. Oysa son yönetmelik ile önceki açık kriterler ortadan kaldırılarak muallak cümlelerle tüm inisiyatif yerel sağlık idarecilerine bırakılmıştır. Bu kabul edilebilir ve demokratik bir ülkeye yakışır bir uygulama değildir. Bizler bunu kabul etmiyoruz."
Halkın sağlığı için Aile Hekimliği uygulamasına sahip çıkmaya ve Halkın yanında olmaya devam edeceğiz. Gerektiğinde Hukuksal olarak hakkımızı arayacağımızı ve gerekirse hukuki sınırlar içerisinde eylem hakkımızı kullanacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.?
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.