Acıbadem Kayseri Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Abdülkerim Gökoğlu, doğru pozisyonlarda yatmak, kalkmak ve oturmanın yanı sıra ergonomik mobilya seçiminin, omurilik ve kas iskelet sistemi sağlığı açısından önemli olduğunu söyledi.
Günlük yaşamda çok önemsenmeyen yatak ve koltuk seçimlerinde, ergonomiden ziyade görünüşe önem verilmesinin bel ve boyun fıtıkları, kas zedelenmeleri ve vücut ağrılarına neden olabileceğini belirten Dr. Abdülkerim Gökoğlu, bireyin neredeyse gününün üçte birini geçirdiği yatakların, vücudun şeklini alabilen, çok yumuşak olmayan ve ‘ergonomik’ diye tabir edilen gruptan seçilmesi gerektiğini ifade etti. Doğru seçilen yatakların kas-iskelet sisteminin daha fazla dinlenmesini sağlayarak uyku konforunu artıracağını dile getiren Dr. Abdülkerim Gökoğlu, yatak yüksekliğinin de diz eklemlerini zorlamayacak biçimde olması gerektiğine dikkat çekti.
“Yatağa doğru biçimde uzanma ve kalkma omurga sağlığı açısından önemli”
Dr. Abdülkerim Gökoğlu, doğru yatma ve kalkma pozisyonuna dair ise şunları söyledi:
“Yatarken önce yatağın kenarına oturmalı, sonra dirseklerden destek alarak yan yatmalı, ardından dizler gövdeye doğru çekilmeli ve bu şekilde uzanmalıdır. Bu şekilde yatağa uzanmak omurga üzerindeki yükü azaltacak ve daha konforlu bir uyku sağlayacaktır. Kalkarken de, istirahat halindeki omurgaya fazla ani yükleme yapmamak için öncelikle oturur pozisyonu almalı, dizlerimizi karnımıza doğru çekip daha sonra ayaklarımızı aşağı uzatarak oturur pozisyonu almak ve ardından kalkmak daha dengeli bir yüklenme sağlayacaktır. Ayrıca bu doğru kalkma şekli omurga üzerinde ani yüklenmelere bağlı yırtıkları ve fıtıkları önleyebilecektir.”
“Koltuklar bele yüklenmeyi önleyecek biçimde seçilmeli”
Koltuk seçimlerinde de oturulduğu zaman 90 derecelik açıyı sağlayacak şekildeki mobilyaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Dr. Abdülkerim Gökoğlu, “Bu şekildeki koltuklar eklemler üzerindeki yük dağılımını normalize edecek ve bele aşırı yüklenmeyi engelleyecektir. Oturur pozisyondayken de ayak bileği ve diz eklem mesafesi koltuk yüksekliğine uygun olmalıdır, yani koltuk yüksekliği ne ayakları yerden yukarıda bırakmalı ne de dizlerin altında olmalıdır. Ayrıca omurga üzerinde yük dağılımını olumsuz etkileyecek şekilde geriye çok fazla yaylanan veya koltuk kenarlarına yaslanmak için anormal vücut postürlerine yol açan mobilyalar da tercih edilmemelidir. Doğru seçilen ya da vücuda uygun ergonomideki mobilyalar sağlıklı olmak için bir fırsattır” ifadelerini kullandı.
DİĞER HABERLER
-
“Gerekmedikçe antibiyotik kullanmayın”
1732712399Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Ersoy,
-
Bu sene herkes C vitaminine doyacak
1732534309Soğuk kış günlerinin vitamin deposu mandalina ve portakal, tezgahlardaki yerini
-
Aşırı kilo eklem ağrılarına neden oluyor
1732085872İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dal
-
Stres, kötü ağız kokusunun baş sebebi
1731839660Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Öz
-
O Virüslerle İlgili Açıklama!
1731755130Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalı
-
78 yaşında hipertansiyonu yendi
1731755075Konya’da 106 kilo olan, hipertansiyon, kolesterol ve şeker başlangıcı rahat
-
Yanlış teşhisle hayatı alt üst oldu!
1731503880Kocaeli'de 7 yıl önce gittiği özel hastanede kanser teşhisi konulması sonuc
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNANLAR
-
02 Şenol Güneş, "Kazanmayı unutmuştuk"
-
03 5 bin 250 lira olan biletler tükendi
-
04 Kokoreççide başından vurularak öldürüldü
-
05 Dizi ve sinema sektörüne uyarı!
-
06 Kurt sürüsü 60 koyunu telef etti
-
07 Borçlar yeniden düzenleniyor!
-
08 Dolandırıcıların Ağına Düşmeyin!
-
09 Muhammed Cham: “Çok uzun süreçtir bu anı beklemiştim”
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.