|   | 
  • 13.11.2014 TArihli Cuma Hutbesi - Yüce Allah'ın Ufuklardaki Ve Nefisle


    13.11.2014 TArihli Cuma Hutbesi - Yüce Allah'ın Ufuklardaki Ve Nefisle
    13 Kasım 2014 tarihli Kayseri'de okunacak Cuma Hutbesi


     
    ????????? ?????? ??????? ?????? ????????????? ?????????? ???????? ????????????

    ?????????? ????? ????????? ????????? ?????????? ??????????? {1} ???? ??????? ????????? ???? ????? ????? ????? ??????? ???????? ???????? ??????? ????? ??????? ??????????? {2} ?????? ?????? ??? ????????????? ????? ???????? ???????? ????????? ??????????? ?????????? ??? ???????????{3}

     

    ?????? ??????? ???? ?????? ???? ???????? ?????????: ??????????? ??? ?????? ???? ????? ????????????? ??? ????


    Yüce Allah'ın Ufuklardaki Ve Nefislerdeki Ayetleri

    Kardeşlerim!

    Okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:

    ?Hamd, gökleri ve yeri yaratan, karanlıkları ve aydınlığı var eden Allah'a mahsustur. Böyle iken inkar edenler başka şeyleri Rablerine denk tutuyorlar. O öyle bir Rab'dır ki, sizi çamurdan yaratmış, sonra (her birinize) bir ecel tayin etmiştir. (Kıyametin kopması için) belirlenmiş bir ecel de onun katındadır. Siz ise hâlâ şüphe ediyorsunuz. Halbuki O, göklerde de Allah'tır, yerde de. Sizin gizlinizi de bilir, açığa vurduğunuzu da. Sizin daha ne kazanacağınızı da bilir"(1)

    Okuduğum hadis-i şerifte Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) de şöyle buyurmaktadır:

    "Allah'ın Zât'ı üzerinde değil de ayetleri üzerinde düşününüz"(2)

     

    Değerli Kardeşlerim!

    Bizi yoktan var eden, şekillendiren, her halimizi gören, işiten ve bizden haberdar olan rabbimize sonsuz şükürler olsun. İnsanlar, ancak Allah'a kul olmakla şeref kazanır, şeytanın ve nefislerinin şerrinden korunmakla gerçek özgürlüğe ulaşabilirler. Allah'ı tanımak, kendimizi ve etrafımızı daha iyi tanımamıza vesile olacağı gibi kendimizi tanımak da Rabbimizi daha iyi tanımamıza vesile olacaktır. Rabbini bilen kendisini de bilecektir.  

     

    Aziz Kardeşlerim!

    Yüce Rabbimiz, yarattığı her şeyi vahdaniyetine delil kılmış ve inkârcılara defalarca meydan okumuştur. ?İşte Allah'ın yarattıkları! Haydi, Allah'ı bırakıp da taptıklarınızın yarattığını bana gösterin! Hayır, zalimler açık bir sapıklık içindedirler.?(3) ?O, ilk ve sondur. Zâhir ve Bâtın'dır. O, her şeyi hakkıyla bilendir.?(4) "O, doğunun da batının da Rabbidir. Ondan başka hiçbir ilah yoktur. Öyle ise onu vekil edin.? (5)

     

    Muhterem Kardeşlerim!

    ?Göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır.? ?Geceleyin uyumanız ve gündüzün onun lütfundan istemeniz de O'nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda işiten bir toplum için ibretler vardır.? ?Korku ve ümit kaynağı olarak şimşeği size göstermesi, gökten yağmur indirip onunla yeryüzünü ölümünden sonra diriltmesi, onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda aklını kullanan bir toplum için elbette ibretler vardır.? ?Emriyle göğün ve yerin (kendi düzenlerinde) durması da O'nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Sonra sizi yerden (kalkmaya) bir çağırdı mı, bir de bakarsınız ki (dirilmiş olarak) çıkıyorsunuz.? ?Göklerde ve yerde kim varsa yalnızca O'na âittir. Hepsi O'na boyun eğmektedirler.?(6)

     

    Aziz Müminler!

    Şüphesiz ki Akıl, insana verilmiş en büyük nimetlerdendir. Bu akıl, fıtrat ve adaletle hareket ederse, bu evrenin sırlarını çözebilecek, eşsiz bir yaratıcının varlığını zorunlu olarak kabul edecek ve bunun sonucunda "işittik ve itaat ettik" düsturuna uygun hareket edecektir. Bu hususta Şan-ı Yüce Allah şöyle buyuruyor: De ki: ?Yeryüzünde dolaşın da Allah'ın başlangıçta yaratmayı nasıl yaptığına bakın. Sonra Allah (aynı şekilde) sonraki yaratmayı da yapacaktır. (Kıyametten sonra her şeyi tekrar yaratacaktır) Şüphesiz Allah'ın gücü her şeye hakkıyla yeter.?(7) ?Varlığımızın delillerini, (kainattaki uçsuz bucaksız) ufuklarda ve kendi nefislerinde onlara göstereceğiz ki, o Kur'an'ın gerçek olduğu onlara iyice belli olsun. Rabbinin, her şeye şâhit olması yetmez mi?? (8) Böyle bir soruya teslim olmuş kullar olarak bizler, "Ey rabbimiz, her şeye şahit olman bizim için elbette yeterlidir." ?Ey Muhammed! De ki: "Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.? (9) demeli ve buna uygun hareket etmeliyiz. Rabbim, marifetullaha ulaştıran, kulluğumuzun güzelleştiren ve habibinin şefatına vesile olan salih ameller işlemeyi cümlemize nasip ve müyesser eylesin.

     

    Hazırlayan       : Muzaffer MARANGOZOĞLU Talas İlçe Vaizi

    Redaksiyon : İl İrşat Kurulu

     

    (1) En'âm, 1-3.                      

    (2)Tabarânî, el-Mu'cemü'l-Evsat, 6319.

    (3) Lokman,11.

    (4) Hadîd, 3.  

    (5) Müzzemmil, 9.

    (6) Rum, 22-26                       

    (7) Ankebût, 20.                   

    (8) Fussilet, 53.                     

    (9) En'âm, 162.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.