|   | 
  • 2023 Hedefimiz Milyar Dolar


    2023 Hedefimiz  Milyar Dolar
    Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere 150'den fazla ülkeye ihracat yapan Kayseri, her geçen gün hedef büyütüyor.

    ?2023 hedefimiz 7 milyar dolar"

    Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere 150'den fazla ülkeye ihracat yapan Kayseri, her geçen gün hedef büyütüyor. Yılda 2 milyon dolar ihracat yapılan kentte, ana ihracat kalemini mobilya ve yatak takımları, elektrikli makine ve cihazlar, demir ve çelik eşya oluşturuyor. Kayseri'nin sanayi üretim kapasitesinin ve çeşitliliğinin dış ticareti de geliştirdiğini hatırlatan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, son yıllardaki ihracatın en fazla artış gösteren ülkenin 308 milyon dolar rakamıyla Irak olduğunu belirtiyor.

    Kayseri, elverişli ulaşım ve enerji olanaklarının yanı sıra zengin yeraltı kaynaklarıyla birlikte gelişmiş sanayisiyle Türkiye'nin önde gelen illeri arasında yer alıyor. Mobilya, inşaat, metal eşya, elektrikli aletler, gıda ve makine sektörlerindeki çalışmalarıyla öne çıkan Kayseri, her yıl 2 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştiriyor. Irak, Almanya, Libya, İtalya, ABD, İngiltere, Polonya, Etiyopya, Nijerya, Rusya Federasyonu, İsrail, Çin gibi 150'den fazla ülkeye ihracat yapan Kayseri, 2023 yılında ihracatını 7 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyor.

    Kentte 3 organize sanayi bölgesi, 11 küçük sanayi sitesi bulunuyor. Kayseri OSB. Mimar Sinan OSB ve İncesu OSB'de 2 bine yakın işletmenin faaliyet gösterdiğini belirten Kayseri Ticaret Odası (KTO} Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, sanayi altyapısı çerçevesinde Kayseri Serbest Bölgesi'nin de önemini hatırlatıyor. Hiçyılmaz, şöyle devam ediyor; "Kayseri'de küçük sanayi sitelerinin 8 tanesi il merkezinde yer alıyor. Diğer organizeler ise Tomarza, Pınarbaşı ve Develi İlçelerinde bulunuyor. Küçük sanayi sitelerinde toplam 7 bini aşkın değişik işyeri var ve toplam 40 bine yakın işçi çalışıyor. Bu durum gerek sanayileşme ve kentleşme olgularıyla olan iki yönlü bağlantısı ve gerekse yarattığı gelir ve istihdam açısından Kayseri için çok önemli. Ayrıca sanayi yapısı ile tarım ve hayvancılık potansiyeli Kayseri'deki mevcut ticari hayatın gelişmesinde önemli bir yer tutuyor."

    Kayseri'de işsizlik oranının Türkiye ortalamasının altında olduğuna da dikkat çeken KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, "İşsizliğin önlenmesi için devlet kurumlan, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları öncülüğünde açılan kurs ve benzeri etkinliklerle işgücünün kalifiye hale gelmesi sağlanıyor. Ayrıca kalifiye ve üniversite mezunu düzeyindeki işsizlerin ve özellikle de gençlerin işgücüne katılımlarının sağlanması amacıyla Kayseri Ticaret Odası'nın da içinde yer aldığı çalışmalar yapılıyor. OSB'de işçi arayan firmaların çok sayıda olduğunu söyleyebiliriz. Kalifiye eleman bulunamaması, firmaların işgücü taleplerinin karşılanması noktasında bir boşluk oluşturuyor" diyor.

    Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz sorularımızı yanıtladı:

    Kayseri'nin Türkiye ekonomisindeki yerini değerlendirir misiniz?

    Bugün Kayseri'deki başlıca sanayi kuruluşlarını un, unlu ürünler, şeker, süt, et ürünleri, meyve suyu, konserve, yem, dokuma, deri, makine, metal eşya, mukavva, orman ürünleri, kablo, boru, plastik, elektrikli ev aletleri fabrikaları ile ordu için pil ve batarya üreten fabrikalar oluşturuyor. İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl yayınladığı. "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" anketinin 2013 yılı sonuçlarına göre Kayseri'den 12 sanayi kuruluşu bu listeye girmeyi başardı. Kayseri'nin sanayi üretim kapasitesi ve çeşitliliği dış ticareti de geliştirdi. Her yıl 2 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştiriliyor. Kayseri'de üretilen ürünlerin çoğunluğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde satılıyor, Kayseri 1,3 milyonluk nüfusuyla Orta Anadolu'nun büyük ve gelişmiş şehirleri arasında yer alıyor, 26 bin 355 işyeri bulunan Kayseri'de aktif olarak sigortalı çalışan sayısı ise 296 bin 138 kişi olarak belirlendi. Bu rakama tarımsal işgücünün de katılmasıyla şehrin 3'te 1 'lik kısmının işgücüne katıldığı görülüyor. Kayseri'nin gelişmesinde başlıca faktör, ticaret ve zanaatta geçmişten günümüze gelen önemli bir kültürel birikime sahip olması. Kayseri Ticaret Odası'na kayıtlı 16 bin üyemiz bulunuyor. Toplam 40 değişik meslek grubunda yer alan bu gerçek ve tüzel kişilerin sayısı Kayseri'de ticari yaşamın canlılığını ve hareketliliğini yansıtıyor, İl merkezinde 6 bini aşkın şirket kurulu. Kayseri, perakende sıralamasına bakıldığında Türkiye genelinde 13'üncü sırada bulunuyor. Sektörlerdeki ticari hareketliliğe bakıldığında ise Kayseri'de büro ekipmanları ve mobilyaları, bina inşaatı, vakit gıda ve içecek alanında çok ileri düzeyde diyebiliriz.

    Kayseri ekonomisine baktığınızda hangi sektörler öne çıkıyor?

    Kayseri'de mobilya, inşaat, metal eşya, elektrikli aletler, gıda ve makine sektörleri ön planda yer alıyor ve istihdam, ihracat ve katma değer üretimi noktasında başı çekiyor. Sanayi işletmelerinin sektörel dağılımına bakıldığında yüzde 15?lik payla mobilya imalatı, başka yerde sınıflandırılmamış diğer imalatlar, yüzde 14'le fabrikasyon metal ürünleri imalatı, yüzde 1'le gıda ürünleri ve içecek İmalatı yer alıyor. Bunların devamında yüzde 8'le tekstil ürünleri imalatı, yüzde 7'yle başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı, yüzde 6'yla plastik ve kauçuk ürünleri imalatı, yüzde 5'le elektrikli teçhizat imalatı, yüzde 5'le metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı önde gelen sektörler olarak sıralanıyor.

    Kentin dış ticaret potansiyelini değerlendirir misiniz?

    Kayseri'nin ana ihracat kalemleri arasında 316 milyon dolarla mobilya ve yatak takınılan, 277 milyon dolarlık ihracat rakamı ile elektrikli makine ve cihazlar, 249 milyon dolarla demir veya çelikten eşya, 139 milyon dolarla pamuk ipliği ve pamuklu mensucat, 82 milyon dolarla metal cevherleri bulunuyor. Bunları 61 milyon dolarla kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler. 56 milyon dolarla alüminyum ve alüminyumdan eşya, 52 milyon dolarla örme eşya, 49 milyon dolarla plastik ve mamulleri, 46 milyon dolarla sentetik maddeler takip ediyor.

    Kayseri bu ürünleri Irak, Almanya, Kayseri Serbest Bölgesi, Libya, İtalya, Belçika, ABD, İngiltere, Azerbaycan, Türkmenistan, Mısır, Polonya, Fransa, İran, Etiyopya, Nijerya, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Tunus, İsrail, Çin. Fas, Yunanistan. Hollanda, Cezayir başta olmak üzere dünya çapında 150'den fazla ülkeye ihraç ediyor, İhracatın son yıllardaki seyrine bakıldığında en fazla artış gösteren ülkeleri 308 milyon dolarlık ihracat ile Irak, 93 milyon dolar ihracat ile Almanya, 61 milyon dolarla Libya, 46 milyon dolarla İngiltere, 45 milyon dolarla Azerbaycan ve 45 milyon dolarla Türkmenistan olarak sıralayabiliriz.

    KTO'nun iş adamlarına destele olmak için yürüttüğü projeler hakkında bilgi verir misiniz?

    Kayseri Ticaret Odası olarak şehrimiz için 2023 yılı ihracat hedefi 7 milyar dolar. İhracat potansiyeli gördüğümüz ülkelerde ticaret ofisleri açarak şehrimizin ve ülkemizin ihracatını artırmak için çaba gösteriyoruz. İlerleyen zamanda belirleyeceğimiz ülkelerde de aynı şekilde hizmet verecek ticaret ofisleri açmayı planlıyoruz. Bu kapsamda Erbil'de yakın zamanda açtığımız ticaret ofisine ilişkin temaslarda bulunduk. Erbil'e çalışma ziyareti gerçekleştirdik. Erbil'de ticaret ofisi kurulmasının yalnızca ticari ilişkilerin değil kültürel ilişkilerin gelişmesine de katkı sağlayacağına inanıyoruz. Tahkim Merkezi çalışmalarımızda son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bilirkişi, eksper ve hakem olmak isteyenlerin başvurularını aldık ve eğitim seminerleri sürecini tamamladık. Yapılacak sınavla Tahkim Merkezi'nin Bilirkişi, eksper ve hakemlerini belirleyerek aktif olarak üyelerimize hizmet vermeye başlayacağız.

    "AB PROJELERİNİN KENTE KATKISI 4 MİLYON EURO"

    SAYISIZ PROJE

    Kayseri Ticaret Odası, Kayseri'de AB projelerinin hazırlanabilmesi için çok etkin çalıştı ve kente sayısız proje kazandırılmasına vesile oldu. Sayısız AB projesine ise ortak olundu. Bu projelerin Kayseri'ye katkısının 4 milyon Euro'ya ulaşması bekleniyor. Yürüttüğümüz bazı AB projelerini ise şöyle sıralayabiliriz: Pedal (Personel Değerlendir ve Al), rüzgarın ters çevrim etkisini teşbih eden Anafor Projeleri, Yönçiz, Elektronik Arşivleme ve Edison Bilseydi projeleri. Mızrak Duruşlu Kadınlar projesi ve "Güne Bakanlar" projesi.

    DESTEK ALDILAR

    Ayrıca iştirakçisi olduğumuz projeler de bulunuyor. Arif Molu Anadolu Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi'nin, Odamız ve Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ortaklığında gerçekleştirileceği "Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Bakım ve Kalibrasyon Uygulamaları Eğitim Programı" projesi AB tarafından 117 bin 149 Euro hibeyle desteklendi. Yine Odamızın ev sahipliğinde "Senfoni" Bölgesel Ağlar ve Kurumlar Arası İşbirliği ile AB Hayat Boyu Öğrenme Stratejilerinin Mesleki Eğitimde Uygulanması" projesi de 97 bin Euro hibeyle desteklendi.

    KRALİÇE ARILAR

    Yemek Sanayicileri ve İşadamları Derneği tarafından yürütülen ve bizim de ortağı olduğumuz "Toplu Yemek Sektöründe Kayıtlı İstihdama Geçiş Projesi" ve Orta Anadolu Kalkınma Birliği önderliğinde, Erciyes Üniversitesi Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu ve Odamız ortaklığında yürütülen Kraliçe Arılar projesinin yanı sıra İncesu Halk Eğitim Merkezi önderliğinde, Odamız, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü ve İncesu Kaymakamlığı ortaklığında "İkinci Baharın Çiçekleri" projesi Avrupa Birliği'nden hibe almaya hak kazandı.

    Kaynak: Capital Dergisi Kayseri Eki



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.