Kırşehir?de Türk-İslam tarihinin ilk 'Gök Bilim Medresesi' olma özelliğine sahip UNESCO'ya aday gösterilen Cacabey Medresesi tavanından damlayan yağmur sularına kovalı önlem görenleri şaşırttı.
Geçen hafta sonu, Kırşehir merkezi ve çevresinde iki gün arka arkaya meydana gelen sağanak yağışlardan tarihi Cacabey Medresesi ve Camii de etkilendi. Cami tavanından sızan yağmur sularına karşı, kova, sürahi, karton ayakkabı kutusu ile yapılan önlemler tepki çekti.
Kırşehir'in simgesi durumundaki Cacabey Gök Bilim Medresesi, en son 2010 yılında bakıma alındı. Camide odaların ve tavanının boyaları yenilendi. Çatısında bulunan çatlaktan sızan suların camiye zarar vermesini önlemek için de izolasyon ve sıva işlemi yapıldı. Ancak geçen dört yıl içinde kış şartlarından etkilenen tarihi yapı, ilgisizlikten ve bakımsızlıktan meydana gelen rutubet nedeniyle dökülmeye başladı. Binanın durumundan endişe duyduklarını belirten cami cemaati, "Caminin sıvaları üzerimize dökülüyor. İbadet ederken cami başımıza çökecek diye korkuyoruz. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluğu altındaki tarihi ecdat hatırası ile ilgilenen yok? diye duruma tepki gösterdi.
2014 yılında UNESCO geçici listesine giren 743 yıllık tarihi eser, rutubetten dökülme derecesine gelirken aslına uygun tadilattan geçirilmemesi de tepki oluşturuyor. Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül, düzenlediği basın toplantısında, 'Cacabey Medresesi'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesinden dolayı mutlu olduklarını' söylemişti. Toplantının ardından tarihi eser üzerinde herhangi bir çalışma olmaması Kırşehir?de tepki ile karşılanırken,UNESCO asıl listesine tarihi yapının bu haliyle nasıl gireceği soru işareti oluşturdu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Cacabey Medresesi?nin kültür mirası listesine alınmasıyla ilgili talepte bulunulurken Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün de tarihi eser üzerinde aslına uygun şeklinde çalışmalara başlaması bekleniyor.
Cacabey Medresesi'nin tarihi önemi nereden geliyor?
Kırşehir'deki en önemli tarihi yapılardan biri olan Cacabey Gök Bilim Medresesi, 1271-1272 yıllarında, Anadolu Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan oğlu III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, Kırşehir Valisi Nureddin Cibril Bin Cacabey tarafından, gözlem evi (rasathane) ve medrese olarak yaptırılmıştı. Matematik, fen ve astronomi eğitimi verilen medrese, eşsiz mimarisinin yanı sıra özellikle güneş sistemindeki gezegenleri sembolize eden iç sütunceleri, rasat kuyusu, aydınlık feneri ve gözlem kulesi ile döneminin astronomi eğitimi veren ilk merkezlerinden biri ve belki de en önemlisidir. Cami olarak kullanılan medresenin üç ayrı yerinde bulunan ve rokete benzeyen sütunceleri, yapının astronomi merkezi olarak faaliyet gösterdiğinin delili sayılıyor.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.