|   | 
  • AKAY :'' ÇİFTÇİ MAĞDUR OLMAYACAK''


    AKAY :'' ÇİFTÇİ MAĞDUR OLMAYACAK''
    Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, dörtlü münavebe sistemi nedeniyle çiftçinin, kendinden kaynaklanmayan ya da iradesi dışında bir durum varsa çiftçiyi mağdur etmemek adına bazı değerlendirmelerin yapılacağını söyledi.

     Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, dörtlü münavebe sistemi nedeniyle çiftçinin, kendinden kaynaklanmayan ya da iradesi dışında bir durum varsa çiftçiyi mağdur etmemek adına bazı değerlendirmelerin yapılacağını söyledi.

    Yozgat Boğazlıyan Şeker Fabrikası'nı ziyaret eden Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, burada yaptığı açıklamada, C kotası ve C pancarının yasal zorunluluk olduğunu belirtti. Akay, "Hiç kimse keyfi olarak çiftçinin A pancarını alıp da C pancarı olarak fabrikada işlemiyor. Pancar çiftçisinin en büyük sorun ve maliyetlerinden birisi de özellikle sulamada kullanılan elektrik enerjisi. Türkiye'de yeni yeni gündeme gelen güneş panelleri projesi var. Bu konu ile ilgili çalışmalar yapıyoruz." dedi.

    C kotasının, toplam pancarın binde yedisine tekabül ettiğini ve yüzde bir bile olmadığını ifade eden Akay, "Yani bu C kotası, C pancarı niye bu kadar gündem oluşturuyor, onu bilmiyorum. Bu bir yasal zorunluluktur. Hiç kimse keyfi olarak çiftçinin A pancarını alıp da C pancarı olarak fabrikada işlemiyor. Yasal bir zorunluluktan kaynaklanıyor. Keşke girmese ama tarladaki pancarı da bire bir denk getirmek mümkün değil. 2 milyon ton pancar alıyorsunuz. Bu pancarın şeker oranı binde bir değilse size büyük bir rakam olarak karşınıza çıkıyor. Şimdi pancar beklediğimizden daha az oranda yetiştiriliyor ama şeker oranı yüksek çıktı. Bundan dolayı da A kotası doldu. A kotası dolunca da C kotasına girmiş oluyor. Pancar çiftçisinin en büyük sorun ve maliyetlerinden birisi de özellikle sulamada kullanılan elektrik enerjisidir. Biz elektrik faturası geldiğinde alttaki rakama bakıyoruz, kaç lira geldi diye. Halbuki elektrik faturasının ayrıntıları var. Aktif kullanılan elektrik ve reaktif elektrik var. Reaktif demek, ceza demektir. Bu trafoların sağlıklı ve bakımlı olmaması gibi cezalı elektrik kullanımı anlamına geliyor." diye konuştu.

    Elektrik maliyetini düşürmek için yapılan çalışmalarda, özellikle Türkiye'nin yeni yeni gündemine gelen güneş panelleri konusunun ön plana çıktığını söyleyen Akay, "Bu güneş panellerinden elektrik enerjisi üretiliyor. Bunu devlete satmak ya da kendi kullanacağın enerji ile mahsup etme yöntemi olabilir. Bu konuyu gündeme getirdik. Biz gerek kooperatif gerekse fabrika bünyesinde 4 kişinin enerji panelleri konusunda eğitim almasını sağladık. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Yozgat, Kayseri ve Sivas illerini kapsıyor. Bu ajans bünyesinde önemli bir hibe temin etme imkanı var. Devlet, böyle bir kaynak ayırmış. Bildiğim kadarı ile geçen yıl gelen hibenin yüzde 10'u kullanılmış, yüzde 90'ı geri gitmiş. (Belki bu bölgede değil başka bölgededir.) Yani bizim bu kaynakları kullanma konusunda ciddi eksikliklerimiz var. Şimdi biz güneş panellerinin kurulmasıyla bu konuda çiftçiyi maliyetten kurtarmak, devletin bu hibesinden çiftçinin faydalanmasını sağlamak, aynı zamanda elektrik kullanımının da mahsup edilerek, orada üretilecek olan elektrikle çiftçinin yükünün hafifletilmesi konusunda bir çalışma başlattık." şeklinde konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.