|   | 
  • Anahtar Paspasın Altında


    Anahtar Paspasın Altında
    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Kent Güvenlik akademisi Projesi' tanıtım toplantısına katılan İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, "Ev hanımlarımızın evden çıkarken kapıyı kilitleme oranı yüzde 70. Yani yüzde 30?luk bir kesim kapıyı yalnızca çarparak çıkıyor. Bu alenen hırsıza davetiyedir. Kapıyı çarparak çıkma neticesinde bu kapı fazla zahmete gerek yok, bir çay kaşığı hatta bir kredi kartıyla açılabilir. Eğer bir vatandaşımız kapıyı yalnızca çarpıp dışarı çıkıyorsa evi soyulduktan sonra şikayet etmeye hakkı yoktur" dedi.

     Kadir Has Kongre Merkezi konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, "İnteraktif güvenlikte vatandaşımızın 2 temel görevi vardır. Bunlardan bir tanesi fiziki tedbirlerdir. Diğer ise kişisel alınacak tedbirlerdir. Bir ilimizde yapılan istatistikte bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle bu ev hanımlarına yönelik yapılan bir çalışma. Ev hanımlarımızın evden çıkarken kapıyı kilitleme oranı yüzde 70. Yani yüzde 30?luk bir kesim kapıyı yalnızca çarparak çıkıyor. Bu alenen hırsıza davetiyedir. Kapıyı çarparak çıkma neticesinde bu kapı fazla zahmete gerek yok, bir çay kaşığı hatta bir kredi kartıyla açılabilir. Eğer bir vatandaşımız kapıyı yalnızca çarpıp dışarı çıkıyorsa evi soyulduktan sonra şikayet etmeye hakkı yoktur. Bu çerçevede bizim burada bir araya gelmemizin temel sebeplerinden bir tanesi insanlarımızın kendi güvenliklerini çok basit tedbirlerle almasıdır. Yine paspasın altına anahtar koyma oranı yüzde 52?dir. Yani her 100 hanımdan 52?si dışarıya çıkarken anahtarı paspasın altına koymaktadır hatta bunu birde afişe etmektedir. Çocuğu okuldan gelecek ?anahtar paspasın altında? şeklinde. Kapıyı arkadan zincirleme oranı yüzde 40. Yine vatandaşlarımızın yalnızca yüzde 64?ü zil çaldığı zaman ?kim o? diyor. Geri kalan kesim ise ?kim o? demeden kapıyı açmaktadır. Bunlar maalesef bizim güvenlik açıklarımız" diye konuştu.

    "KAYSERİ'DE SON 10 GÜNDE 889 SUÇ İŞLENDİ"
    Kayseri ile ilgili istatistiklere değinen Aydın, "Kayseri?de son 10 günde toplam 889 suç işlendi ama bunlar yalnızca bize intikal eden suçlar ve polis bölgesindeki suçlar. Bir araştırmaya göre suçların yalnızca yüzde 60?ı polise intikal etmektedir. Diğer yüzde 40 ?ayıp olur? kaygısıyla veya ?bunu aile içinde hallederiz? anlayışıyla polise intikal etmemektedir. Dolandırıcılık vakalarının bir çoğu ?ayıp olur? gerekçesiyle adliye ve kolluğa intikal etmediğini zannediyoruz. Bu istatistiklerde 18 intihara teşebbüs var. Anneler, babalar dikkat. Çocuklarımızla daha çok beraber olmamız gerekiyor. Bu rakamlar bize bunu gösteriyor. Dolandırıcılık 12, bu dolandırıcılık ile ilgili olarak size örnek vermek istiyorum; Kiçiköy mahallesinde olan bir vaka ayın 20?sinde olmuş. Bir kızımıza telefonla ulaşılıyor ve kızımıza ?kimlik fotokopisiyle adınıza bir hat çıkartılmış ve siz bu hattı halen kullanıyorsunuz. Ancak telefon faturalarınızı ödememişsiniz. Toplam ödemeniz gereken fatura bedeli 13 bin 300 TL. Bu fatura bedelini derhal şu hesaba yatırın. Yoksa hakkınızda cezai takibat yapılacak? demişler ve kızımız gitmiş bu parayı ödemiş" şeklinde konuştu.

    "KAYSERİ'DE 2013 YILINDA MEYDANA GELEN 18 CİNAYETİN TAMAMINI AYDINLATTIK"
    Kayseri'de 2013 yılında işlenen suçlarla ilgili bilgiler veren Aydın, "Kayseri'de 2013 yılında genel olarak suçlara baktığımızda 18 cinayet meydana gelmiş ve bu 18 cinayetin tamamını da aydınlatmışız. Bunlardan en az yarıya yakını aile içi anlaşmazlıklardan meydana gelen vakalar. Yine 6 bin 557 yaralama meydana gelmiş. Keza 32 intihar, 999 intihara teşebbüs, 2 bin 636 hırsızlık, 349 dolandırıcılık, 111 taksirle öldürme olayı meydana gelmiş. Yine 82 adet bilişim ve banka sistemleri aracılığıyla dolandırıcılık, 100 adet banka kredi kartlarının kötüye kullanılması, 284 bilişim sistemlerine yönelik suç, 45 bilişim sistemlerini kullanarak özel hayata ve gizliliğe saldırı ve bu gizliliğin ihlali şeklinde suç meydana gelmiştir" dedi.

    "İLİMİZDE 2013 YILINDA TOPLAM 3 BİN 618 KAZA MEYDANA GELDİ"

    Kentteki trafik kazalarına da değinen Aydın, "Trafik karnemize baktığımızda, trafik karnemiz ülke olarak son derece kötü. İlimizde almış olduğumuz bütün tedbirlere rağmen ölümlü ve yaralanmalı kazalarımız halen devam ediyor. Malum olduğu üzere en son ilimizde kişi kabahatinden ve kusurundan meydana gelen kazada 21 vatandaşımızı kaybettik. Yine 3 gün önce meydana gelen kazada 3 vatandaşımızı yine kaybettik. İlimizde trafik ölümlerine baktığımızda Yayalarımızın çok ciddi kusurlarının olduğuna şahit oluyoruz. 51 yaya vatandaşımızı 2013 yılında toprağa gönderdik. İlimizde 2013 yılında toplam 3 bin 618 kaza meydana geldi. 149 vatandaşımızı kaybettik ve 5 bin 916 vatandaşımızda maalesef yaralandı" şeklinde konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.