Ekili arazilerde yapılan hasadın ardından geride kalan anızlar bilinçsiz insanlar tarafından yakılarak yok edilmeye çalışıyor.
Ekili arazilerde yapılan hasadın ardından geride kalan anızlar bilinçsiz insanlar tarafından yakılarak yok edilmeye çalışıyor. Oysa yakılan anız, toprağın organik madde kaynağı ve toprağın su tutmasından önemli etkisi oluyor.
Kayseri Çevre Eğitim, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAYÇEVDER) Başkanı Mehmet Ferah, çiftçilere yönelik bilinçlendirme amaçlı eğitimler verdiklerini ve bu eğitimlerde anızın önemini anlattıklarını söyledi. Dernek olarak bilinçli çiftçi oluşturmak ve üretimin daha da artırılmasına sağlamaya çalıştıklarını anlatan Mehmet Ferah, anız yakılmaması gerektiğini kaydetti. "Hububat anızları toprağın en önemli organik madde kaynağıdır" diyen Ferah, "Anızlar toprağa karıştırılarak, toprağın organik maddesi artırılır. Organik maddece zengin toprağın su tutma kapasitesi artar, erozyona ve kurağa dirençli toprak oluşturulur. Yapılan araştırmalar anızların kolay toprak işlemenin sağlanmasına rağmen toprağın organik madde içeriği ve verim üzerine olumsuz etkileri olduğunu ortaya koymuştur." dedi.
Mehmet Ferah, hububat hasat edildikten sonra, tarlada geriye kalan köklü sap veya sürülmemiş tarlaya anız denildiğini anlatarak "İnsanoğlu her çabayı, kendi yararına olduğu veya olacağına inandığı için göstermektedir. Anızı ve hububat saplarını bu düşünce ile yakmaktadır. Anızların yakılması denilince ilk düşünülen konu, toprağın organik madde kaynağının yok edilmesidir. Organik madde; toprağın oluşumundan erozyona karşı direncine, toprağın fiziksel özelliğinden biyolojik aktivitesine, kimyasal özelliğine ve verime kadar pek çok yönden etki eder." bilgisini verdi.
Dernek Başkanı Ferah, anız yangınlarının neden olduğu başlıca olumsuz etkileri de şöyle sıraladı: "Yangın sonucu çıkan dumanlar havayı kirletiyor, küresel ısınmayı artırmaktadır. Karayollarında ulaşım güvenliğini tehlikeye sokar, trafik kazalarına neden olur. Anız yangınları, orman alanlarına sıçrayarak büyük zararlar verebilir. Anız yangınları sıçradığı doğal mera ve ormanlık arazilerin yüzeyindeki bitki tohumları ve köklerini yakarak büyük kayıplar oluşturuyor. Anız yangınları etkili olduğu arazilerde birçok faydalı fare yiyen yılan, atmaca gibi canlılara, uğur böceği gibi birçok faydalı böceğin zarar görmesine neden oluyor. Kontrolden çıkan anız yangınları, köy, kasaba ve şehirlerdeki yerleşim yerlerini olumsuz etkiler. Tarımsal araziler içerisinde bulunan enerji iletişim ve haberleşme hatlarını taşıyan direklerin yanarak zarar görmesine neden oluyor. Anız yangınları sonucu tarım topraklarında bulunan bitki gelişmesinde besin maddelerini ve suyu tutma görevi yapan organik madde miktarını azaltır. Anız yangınları toprak yüzeyinde yüksel yakıcı sıcaklık oluşturarak toprağın içerisinde mikrobiyolojik canlıların azalmasına ve doğal dengenin bozulmasına neden olmakta. Çıkan anız yangınları, tarla yüzeyini bitki örtüsüz çıplak bırakarak su ve rüzgar erozyonuna hassas hale getiriyor. Anız yangınları ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozulur, verimliliği önemli oranda azaltıyor. Anız yangınları konusunda yapılan araştırmalar, en fazla toprak kayıplarının anız yakılan tarlalarda olmuştur."
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.