Kayseri Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Fazilet Malik, apartmanlarda bulunan su depolarının yılda en az bir kere temizletilmesi gerektiğini söyledi. Kayseri kent merkezinde bu kurala genel olarak uyulduğunu anlatan Malik, kirli su şikayetlerinin genel olarak temizlik yapılmayan su deposu olan binalardan geldiğini kaydetti.
Yaşam kaynağı suyun temiz olarak tüketilmesi, önemli. Su kaynaklı hastalıklar ise insan sağlığını tehdit ediyor. Şikayetleri değerlendiren Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ), kirleticilerin kaynağının genel olarak apartmanlarda bulunan su depolarından kaynaklandığını belirledi. Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Fazilet Malik, binalardaki su deposu temizliğine dikkat çekti. İçme suyundaki kirliliğin düzenli olarak temizletilmeyen su depolarından kaynaklandığını vurgulayan Malik, su depolarının yılda en az bir kere temizletilmesi gerektiğini söyledi.
Malik, “Binalardaki içme suyu depolarından dolayı suyun kalitesinde zaman zaman bozulmalar ve kirlenmeler gözlemlemekteyiz. Bunu yapmış olduğumuz çalışmalarla teyit ettik. Binalardan aldığımız numunelerde suyun kirlendiğini, suyun kalitesinin değiştiğini görünce bunun neden olduğuna dair araştırmalar yaptık. Ve bunun dezenfeksiyonu ve temizliği yapılmamış olan içme suyu depolarından ve iç tesisattan kaynaklandığını tespit ettik. Bu depoların temizlenmesi, dezenfeksiyonlarının yapılması KASKİ’nin sağlıklı ve kaliteli verdiği suyun değişmemesi için önemli. İl genelinde binalardaki su depolarının temizlenmesi konusunda firmalara yetki verdik. Ve ülke genelinde bu işi ilk olarak KASKİ yaptı. Ve diğer su kanal idarelerine de bu konuda örnek olduk” ifadelerini kullandı.
‘DEPO TEMİZLİĞİ YAPILDIKTAN SONRA O SUDAN NUMUNE ALINIYOR’
Su deposu temizliğinde firma çalışanlarının su deposu temizliği ve dezenfeksiyon konusunda eğitim almaları ve Türk Standartlar Enstitüsü’nden (TSE) belge alan firmalara yetki verdiklerini belirten Malik, “Bu firmaların KASKİ’den yetki alabilmesi için su temizliği ve dezenfeksiyonu konusunda eğitim alması gerekir. Bu eğitimleri de biz KASKİ bünyesinde veriyoruz. Bu firmaların temizlik konusundaki yeterliliğini kanıtlaması için TSE’den belge alması gerekiyor. Çalıştırdığı personellerin bu konuda yeterli olması gerekiyor. Sıhhi tesisatçı bulundurması gerekiyor. Temizlikte kullandığı malzemelerin sağlık bakanlığı tarafından onaylı ve insan sağlığına zararlı olmaması gerekiyor. Bunun gibi KASKİ’nin koyduğu kriterler var. Kriterleri sağlayan firmalara yetki belgesi veriyoruz. Biz yetki belgesi verdikten sonra bu firmaları sürekli olarak denetliyoruz. Hem saha denetimi yapıyoruz hem de kayıtlarını denetliyoruz. Depo temizliği yapıldıktan sonra o sudan numune alınıyor. Mikrobiyolojik açıdan herhangi bir problem var mı, yok mu diye analiz ediyoruz. Analizler eğer uygun çıkarsa problem yok. Uygun olmazsa tekrar firmaya o su deposunun temizliğini ücretsiz olarak yapmasını söylüyoruz” şeklinde konuştu.
‘SAĞLIKLI SU TÜKETİMİ İÇİN YILDA EN AZ BİR KERE SU DEPOSU TEMİZLİĞİ YAPILMALI’
Yetki belgesi olan firmaların işi iyi yapmadığında yetki belgesinin iptal edildiğini belirten Malik, su depolarının en az yılda bir kez temizletilmesi gerektiğini söyledi. Depo temizliği yapan firmalardan mutlaka KASKİ’den almış oldukları yetki belgesinin sorulması gerektiğini vurgulayan Malik, “Depo temizlik ücretini depoların hacimlerine göre yıllık olarak belirliyoruz ve firmanın da bu fiyatlara uyması gerekiyor. İnsanların sağlıklı suyu tüketmeleri için su depolarını en az yılda bir kez temizletmeleri gerekiyor. Bazı firmalar kaçak olarak iş yapmaya devam ediyor. Ya da yetki belgesi almadan sadece para kazanmak adına temizlik yapan firmalar oluyor. Bu durumda da halkımızın KASKİ’ye bildirmelerini istiyoruz” diye konuştu.
‘MERKEZDE SU DEPOSUNU TEMİZLETME ORANI BİRAZ DAHA FAZLA’
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Fazilet Malik, KASKİ olarak su deposu temizlenmesi konusunda yaptırımları olmadığını belirterek su deposu kirli olarak tespit edilen binalar konusunda Sağlık Bakanlıyla koordineli çalışarak yaptırım uygulandığına dikkat çekti.
Malik, “Bizim KASKİ olarak görev alanımız binaların parsel sınırına kadar. Binanın bahçesi içinde Kaski’nin görevi bitiyor. KASKİ olarak su deposu temizliğinde yasal bir yaptırımımız yok. Sağlık Bakanlığıyla da koordineli çalışıyoruz. Halkın sağlığının bozulmaması anlamında Halk sağlığının bu konuda yetkisi var. Biz binalardaki su depolarının kirli olduğunu tespit ettiğimizde, bu durumu halk sağlığıyla paylaşıp gerekli yaptırımları uygulatabiliyoruz. Kayseri’de bilinçli olan insanlarımız biz demesek bile depo temizliğini yaptırıyorlar. Bu konuda oran vermek çok zor. Ama merkezde su depolarını temizletme oranı biraz daha fazla” diye konuştu.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.