Kayseri Emniyet Müdürlüğü, anne babaları çocuklarının evlerde başlarına gelebilecek kazalara karşı uyardı.
Müdürlük, meydana gelebilecek kazaları tek tek belirleyerek bu kazaların olmaması ve çocukların yaralanması hatta ölümlerine kadar varan sonuçların ortaya çıkmaması için alınacak tedbirleri tek tek sıraladı. Yaz aylarında meydana gelen havuzda boğulma olaylarına karşın havuz etrafının bariyerlerle kapatılmasını önerdi.
Kayseri Emniyet Müdürlüğü, internet sitesinde anne ve babaları çocuklarının başına gelebilecek ev kazaları konusunda uyardı, alabilecekleri tedbirleri sıraladı. Evde çocuk güvenliğinin sağlanması konusunda ebeveyn olmanın getirdiği sorumluluk bilinci ile daha sağlıklı nesiller yetiştirmek ana hedef olması gerektiğine dikkat çekildi. Onların öğrenme ve keşfetme isteklerini engellemeden, gelişme süreçlerini sağlıklı olarak tamamlamalarına yardımcı olmak için, evdeki yaşam alanlarını, kaza risklerine karşı daha güvenli hale getirmenin kolay olduğuna işaret edildi.
Günümüz çocuklarının oyun ihtiyaçlarını karşılama, yaşam deneyimleri kazanma ve ruhsal gelişimlerini tamamlamada ihmaller olduğu hatırlatılarak yaşanan sorunlar ve çözümleri ile ilgili şu bilgilere yer verildi; ?Özellikle evde ve yakın çevresinde çocuklara uygun bir oyun alanının sunulmaması kazaların nedenleri arasındadır. Bunun sonucunda; önlem alınmamış, güvenli olmayan evlerde, çocuklar uğradıkları kazalar sebebi ile kalıcı hasarlara varan zararlar görmektedirler. Zaman zamanda bu kazalar ölümle sonuçlanabilmektedir. Çocuğun gelişim dönemlerinde ev ortamındaki fiziksel çevrenin uygun düzenlemesi yapılarak önlemler alınması durumunda ev kazaları azalmakta ve önlenebilmektedir.?
Türkiye'de birçok çocuk evde uğradığı kazalardan dolayı zarar gördüğü, kalıcı hasarlar ve hatta ölümlere varan acı sonuçlar ile karşılaşıldığı ifade edildi. Basit gibi görünen birkaç detayın dikkate alınması ile daha güvenli bir yaşama alanı oluşturmak ve kazaları alınan tedbirlerle yüzde 80-90 oranında önlemek mümkün olduğu dile getirildi.
Ev içindeki kazalar, sebepleri ve sonuçları ile ilgili de anne ve babalara şu uyarılar yapıldı. Ev içerisinde ve bahçede bulunan havuz gibi tehlikelere gerekli önlemler alınmadıkça ev ve eklentileri çocuklar için tuzaklarla doludur. Düşme, yanık, zehirlenme ve boğulma sık görülen ev kazası tipleridir. Emekleme döneminde ev aletlerinin; prizden çekilmeyen kabloları, bu kabloların üzerinde bulunan on-of düğmeleri ve prizler ilgi alanlarıdır. Delik ve küçük aralıklara çivi, iğne, firkete, tel, kibrit çöpü gibi nesneler sokmaya bayılırlar. Yürümeye başladıklarında daha tehlikeli noktalara (merdiven, balkon, pencere gibi) kolayca ulaşabilirler. Lavabo altı gibi alçak dolaplarda duran kimyasal temizleyicilere kolayca ulaşabilmekte, bunları içebilmektedirler. Televizyon sehpası, ütü masası veya kitaplıkları devirip altında kalarak yaralanabilmektedirler.
Evinizin, çocuğunuz için güvenli hale getirilmesinde anne babalara alacakları tedbirler anlatıldı. Çocuğunuzun merdivenlerden düşmemesi ve mutfak gibi girmesini istemediğiniz bölümlere kontrolsüz geçmesini önlemek için güvenlik kapıları konabilir. Pencereden düşmesini önlemek için pencere güvenlik kilitleri kullanılabilir. Dolap ve çekmecelere elini sıkıştırmaması ayrıca deterjan, ilaçlar ve bıçaklar gibi zararlı maddelere ulaşmasını önlemek için güvenlik kilitleri takılabilir.
Mobilyanızın keskin, sivri, kenar ve köşelerine çarpması durumunda canının acımasını ve yaralanmasını önlemek için özel köşe ve kenar koruyucuları takılabilir. TV gibi elektronik aletleriniz ile oynamasını önlemek için koruyucular uygulanabilir. Elektrik prizleri ile oynamasını önlemek için priz koruyucuları kullanılabilir. Banyoda, küvette başını banyo bataryasına çarpmasını önlemek için batarya koruyucusu takılabilir. Banyo suyu sıcaklığının kontrol edilebilmesi için banyo termometresi kullanılabilir.
Klozetin içine düşmesini, içine eşya atmasını, içindeki su ile oynamasını ve kapağına elini sıkıştırmasını önlemek için klozet güvenlik kilidi takılabilir. Kapı ve pencerelere el ve parmaklarını sıkıştırmasını önlemek için parmak koruyucusu ve kapı tutucusu monte edilebilir. Tırabzan ve balkon parmaklıklarına sıkışmasını veya arasından düşmesini önlemek için korkuluk güvenlik fileleri monte edilebilir.
Yüzme havuzuna düşmemesi, yetişkin denetiminin dışında havuza girmesini önlemek için havuz güvenlik bariyeri, suda yüzmelerini kolaylaştırmak ve can güvenliğini sağlamak için de geliştirilmiş özel cankurtaran mayoları kullanılmalıdır.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.