Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Yurci, bayramda tatlı ve kahve tüketiminde aşırıya kaçılması durumunda mide hastalıklarının artacağına dikkat çekti.
Yurci, ?Tatlının bu uzun ve sıcak günlerde ölçülü tüketilmesini, diğer besinlerde de yağ ve karbonhidrat ağılıklı değil de protein bakımından zengin olanların tercih edilmesini, dengeli bir beslenmenin bayram boyunca da devam ettirilmesini öneriyorum? dedi.
Bayramın mide hastalıkları olanlar için çok dikkat edilmesi gereken bir dönem olduğunu vurgulayan Yurci, ?Bayram günleri, mide rahatsızlığı olan hastalarımızın başta gastroözofageal reflü hastaları olmak üzere beslenmelerine dikkat etmeleri gereken bir dönem. Kısa bir dönem, 3 günlük bir periyot, ancak bu dönemde insanların başta tatlılar olmak üzere yoğun yemek tükettiğini, yağlarla hazırlanan tatlıların fazla miktarda tüketildiğini, bu gibi yiyeceklerin de özellikle mide boşalmasını geciktirici olabileceğini ve gastroözofageal reflü hastalığını artıracağını biliyoruz. Tatlının, bu uzun sıcak günlerde ölçülü tüketilmesinin, diğer besinlerde de yağ ve karbonhidrat tüketimi şeklinde değil de protein bakımından zengin olanların tercih edilmesinin, dengeli bir beslenmenin bayram boyunca da devam ettirilmesinin, özellikle Ramazan ayından çıkan yorgun bir beden için daha sağlıklı olacağını düşünüyorum? ifadelerini kullandı.
?BAYRAMDA SIVI TÜKETİMİNE AĞIRLIK VERİLMELİ?
Ramazan ayında vücutta fazla miktarda sıvı kaybı yaşandığını, bu yüzden bayramda sıvı tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Yurci, ?Sıvı tüketimi çok önemli. Günlük 1,5 litre su, diğer sıvılarla birlikte 3-3,5 litreye kadar sıvı tüketimi olmasını öneriyoruz? diye konuştu.
?Bayramda reflü hastalarının gazlı içeceklerden uzak durmasını öneriyoruz? diyen Yurci, ?Su ve ayran gibi içerisinde tuz ve mineralleri barındıran sağlıklı içeceklerden içilmesi son derece önemlidir. Yine bayramda çok fazla kahve ve çikolata tüketimi olabiliyor, bu açıdan da dikkatli olmakta fayda var. Hem kahve hem çikolatanın yemek borusuyla mide arasındaki kapakçık dediğimiz sfinkterinin genişlemesine neden olduğunu ve mide içindekilerin yemek borusuna kaçacağını biliyoruz. Günlük 1-2 fincanı geçmeyecek şekilde kahve tüketilmesini, çikolata tüketiminin de ölçülü olunmasını vurguluyorum? şeklinde konuştu.
Bayramda tatlı tüketiminin yoğun olduğunu ancak bunun sağlık açısından zararlı olduğunu dile getiren Yurci, ?Bayramda tatlı ağırlıklı bir menü yerine daha dengeli bir beslenmeyi öneriyoruz. Bol sıvı ve yaz meyveleriyle zengin bir menü öneriyorum. Sabah kahvaltının ardından ara öğünlere başlamak gerekiyor. Bu uzun günlerde 3 ana öğün ve 2 ara öğünün mutlaka yapılmasını istiyoruz. Gidilen her misafirlikte aynı veya benzer gıdaların tüketilmesini önermiyoruz. Ana öğünlerde sebze ve beyaz etten zengin bir menü tavsiye ediyorum? ifadelerini kullandı.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.