Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yakup Çetinkaya, Ramazan'da her gün 17 saate yakın süre aç kalan vücudun tembelleştiğine dikkati çekerek, bu nedenle bayramda yemeğe aşırı yüklenilmesinin başta kilo alımı olmak üzere, plak çatlamalarına ve kalp krizine neden olabileceğini söyledi. Çetinkaya, misafirperverliği ile meşhur insanımızın Bayram ikramlarındaki ısrarcılığı nedeniyle çoğu zaman misafirinin sağlığını riske attığını da vurguladı.
Memorial Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yakup Çetinkaya, yavaşlayan metabolizmaya aşırı yükleme yapılmasının ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğine dikkati çekti. Bayram ve takip eden günlerde aşırı yemek tüketiminin kilo problemini de beraberinde getireceğini anlatan Dr. Yakup Çetinkaya, " Ramazan?da verilen kilolar bayram süresince geri alınabilir. Bu plak çatlamaları ve kalp krizlerine neden olabilir. Olmayan şeker hastalığı ortaya çıkabilir ya da var olan şeker hastalığı daha kötüleşebilir hatta tansiyon kontrolsüz hale gelebilir. Aşırı yemeden kaynaklanan durumlar hasta olanlarda daha vahim sonuçlar doğurabilir.? uyarısında bulundu.
HAMUR İŞİ TATLILAR YERİNE SÜTLÜ TATLILAR TERCİH EDİN
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yakup Çetinkaya, Ramazan sonrası özellikle hamur işi tatlı ve diğer gıdalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı. Bayramda sütlü tatlıların tercih edilmesinin daha doğru olacağını anlatan Çetinkaya, ?Özellikle kalp ve obezite hastalarının ağır tatlılardan uzak durması gerekiyor. Aynı şekilde yağlı gıdalardan da. Yeniyorsa bile az miktarda tüketilmeli ve ara öğünlerde salata ve mevsim meyvelerinden yenmeli. Günlük 2-2,5 litre su tüketimi de ihmal edilmemeli. Özellikle kalp, şeker ve tansiyon hastalarının buna çok dikkat etmesi gerekiyor. ?Yemek arasında su içilmez? düşüncesi ise yanlış. Su tüketilmesinde bir sakınca yok ancak suyun soğuk olarak içilmesi yağların çözülmesini zorlaştırdığı için kilo almaya neden olabilir.? şeklinde konuştu.
DENGELİ ŞEKİLDE ET VE YAĞ TÜKETİLEBİLİR
Ramazan?dan sonra ilk üç gün öğün sayısının arttırılarak yiyecek miktarının düşürülmesi tavsiyesinde bulunan Çetinkaya, ?Özellikle kronik kalp, şeker, tansiyon ve böbrek hastaları yedikleri şeker, çikolata, et, yağlı besinler, hamur işi gıdalar ve yedikleri tuz miktarına çok dikkat etmeleri lazım.? uyarılarında bulundu. Çetinkaya, hamur işi ve yağlı gıdaların tüketilmesinin yanında bağırsak hareketlerini artırıcı lifli ekmek, domates, salatalık, kayısı ve posalı yiyeceklerin yenmesinin de çok önemli olduğunu aktardı.
ISRARCI OLMAK SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR
Misafirperverliğiyle bilinen insanımızın, aslında farkında olmadan karşıdaki kişinin sağlığını tehdit ettiğini anlatan Uzman Dr. Çetinkaya, bayramlarda fazla ısrarcı olunmaması ve hasta kişilerin de fazla tüketime kaçmamaları gerektiğini ifade etti. Kişinin kendi doktoru olması gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, ?Israrcı olmak bazı durumlarda kişilerin sağlığını tehdit ediyor. Özellikle hasta kişiler her ikram edileni tüketmemeli. Reddetmese bile alıp daha sonra yemesi gerekiyor. Ev sahipleri de hastalara ısrar etmeyerek anlayış göstermeli.? dedi.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.