|   | 
  • Bel Fıtığı Ameliyatında İlk İki Ay Önemli


    Bel Fıtığı Ameliyatında İlk İki Ay Önemli
    Özel Dünyam Hastanesi Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Necmettin Güzel, bel fıtığı ameliyatından sonraki ilk iki ayda alınacak önlemlerin rahatsızlığın tekrarlamaması açısından önemli olduğunu söyledi.

    Op. Dr. Necmettin Güzel, beyin cerrahisinde en önemli, en sık rastlanan hastalıklardan birinin bel fıtığı olduğunu belirterek, ?Günümüzde de çok popüler bir rahatsızlık. Bel fıtığının teşhis ve tedavisi yıllardır gelişen bir konu. Daha önemlisi bel fıtığının tedavisinde cerrahinin önemi ve cerrahi metotları çok gelişti. Bel fıtığının tedavisi için beyin cerrahisine gitmek şart değil, bel ağrısı olan hastalarımız, fizik tedavi uzmanına, bir kısmı da ortopedi uzmanına gidebiliyor fakat sonuçta bel fıtığı, cerrahi aşamaları kararına gelindiği zaman bel fıtığı olan hastada cerrahi gerekip gerekmediği kararını veren branş, beyin cerrahisi uzmanıdır. Beyin cerrahisinde bir hastada muayene bulgular ile radyolojik bulguları örtüşüyor ise ve ilaç ve fizik tedavisi, istirahat gibi tedavilere cevap vermiyorsa ve özellikle MR bulguları muayene bulgularıyla örtüşen hastalarda cerrahi kararı alabiliyoruz? şeklinde konuştu.

    ?AMELİYATTAN SONRA İLK İKİ AY ÇOK ÖNEMLİ?
    Cerrahi karar alırken hastalarını uyardıklarını, bel fıtığı cerrahisini, "Bir daha bir şey olmaz" ameliyatı zannetmemeleri gerektiğini kaydeden Güzel, şunları söyledi:
    ''Bel fıtığı ameliyatı, hastanın bel fıtığı gelişmeden önceki haline getirmeye amaçlayan bir ameliyat. Ne yaptı da bel fıtığına neden olduysa tekrarı halinde yine olacaktır. Aynı yerden olabilir, başka yerden olabilir. O yüzden hastayı ameliyat öncesi bu yönde bilgilendirmek gerek. Son yıllarda birçok teknolojik ameliyat metotları gelişti. Tüm dünyanın yaygın olarak kullandığı metot mikrodistektomi ameliyatı. Her bel fıtığı için değil fakat bazen beraberinde uyguladığımız her bel fıtığının lokalizasyonuna ve büyüklüğüne göre değişmek kaydıyla uygun vakalarda foraminal endoskopik diskektomi yapılabiliyor. Bazen interlami diskektomi yapılabaliyor ama en yaygın olanı rutin kullanılan mikrodiskektomi ameliyatı. Hastaları ameliyattan birkaç saat sonra yürütebiliyoruz ve bir gece de hastanede tutuyoruz. Hastanın ameliyattan sonra ilk iki ay çok dikkatli olmak gerek. Ağır ve yoğun işlerde çalışan kişilerin özellikle ilk iki ay çalışmasını istemiyoruz. Bu ameliyat sonrası iki ayın önemi ameliyat ne kadar güzel geçerse geçsin tekrarlama ihtimalini azaltmak amaçlı bu süreç çok önemli. Ameliyatınızı istediğiniz kadar güzel yapın, hasta ameliyat seçimi ve doktor seçimi konusunda her konuda istediği kadar şanslı olsun ameliyat sonrası ilk iki ay istenilen ve uygun şekilde geçmezse rahatsızlık çok kısa sürede tekrar edecektir.''

    "BEL FITIĞINI HİÇBİR ZAMAN AMELİYATLIK HALE GETİRMEYİN"
    Rahatsızlığın tekrar etmemesi adına alınan tedbirlerin göz ardı edildiğini ve bazı hastaların bir an önce normal hayatına dönme arzusunda olduğunu vurgulayan Op. Dr. Necmettin Güzel, ''Erken dönemde normal hayatına dönebileceği zaman hasta üç beş ay veya bir sene sonra aynı ağrıları başlamış şeklide doktoruna başvuruyor. Rahatsızlığın tekrarladığı görülüyor ve yine ameliyat gerekiyor. Bu hasta için tekrar ameliyat yapılması ciddi bir problem. Aynı yerden ikinci bir ameliyat çok yüz güldürücü değil. O yüzden ilk ameliyat ve sonrasında ilk iki ay çok daha önemli. Oturma ve yürüme süreleri belli. Ağır iş yapmamaları gerekiyor. Özellikle ev hanımlarının ev işlerini ilk iki ay yapmamasını istiyoruz" diye konuştu.
    Bel fıtığı ameliyatlarının eskisi kadar zor olmadığını söyleyen Op. Dr. Güzel, "Fakat ameliyatın teknolojisinin gelişmiş olması ameliyatın, hastanın ve doktorun gözünde ameliyatın basit bir olay olduğunu ortaya koymaz. Bütün bunların yanında en güzeli bel fıtığını hiçbir zaman ameliyatlık düzeye getirmemek. Bunun için hastanın kendine düşen görevler olduğu gibi doktorların da uyarması gereken konular var? ifadelerini kullandı.

    "ARA ARA GELİŞEN OMURGA SPAZMLARINI CİDDİYE ALIN"
    Op. Dr. Güzel, ''Omurga ve bağ dokusu yapısı bel fıtığı gelişimine müsait olan kişiler, beraberinde de bel fıtığına neden olan işlerde çalışıyorlarsa bel fıtığı oluşuyor. Özellikle öne eğilip ağır kaldırması gereken işler yapıyorlarsa, uzun süre ayakta veya oturarak çalışmak zorunda kalıyorlarsa, omurga yapısı da bunu kolaylaştıran özelliklere sahipse bel fıtığı kaçınılmaz hale geliyor. Dolayısıyla ara ara gelişen omurga spazmlarını ciddiye almalarını öneriyorum. Omurga spazmı aynı bel ve boyun tutulması gibi olabiliyor. Bu, bağ dokusu ve kas yapısının bel fıtığı gelişmesine müsait olduğuna dair bir işaret olabilir. Biz bu tür hastalara, 'Bakın bu sefer ciddi bir hastalığınız yok, bir omurga spazmı yaşadınız. Bunu ilaçlarla, istirahat veya gerekirse fizik tedavi ile çözeriz fakat devamında spazmları bir kere yaşamış kişilerin tekrar tekrar yaşaması yüksek olasılıktır' diyoruz. Senede birkaç defa omurga spazmı yaşayan hastalarımız oluyor. Her seferinde de daha önce azken veya yokken giderek artan bel fıtığı geliştiğini görüyoruz. Bunun için omurga spazmlarını ciddiye almak lazım. 'Belim tutulmuş, gittim iki iğne aldım rahatladım bir daha belime bir şey olmaz' düşüncesi ile aynı hastalarda bir süre sonra ciddi bel fıtıklarına rastlayabiliyoruz. O yüzden bu tip hastalarımızın, omurga hassasiyeti olan hastalarımızın çalışma şartları ve günlük aktivite alışkanlıklarını kesinlikle omurgasına göre ayarlamasını öneriyor, hatta erken yaş grubunda yakaladığımız hastaları omurga kaslarını güçlendirici egzersizler ve dikkat etmesi gereken konularda uyarıyoruz? dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.