Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesinde, aort damarındaki darlık nedeniyle solunum sıkıntısı çeken 1 kilogramlık prematüre bebek, Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kazım Üzüm ile öğretim üyeleri Prof. Dr. Nazmi Narin ve Doç. Dr. Ali Baykal tarafından anjiyo yöntemiyle tedavi edildi.
Prof. Dr. Nazmi Narin, hastanede düzenlediği basın toplantısında, özel bir hastanede erken doğum sonucu dünyaya gelen ve bu nedenle solunum sıkıntısı çeken bir erkek bebeğin kendilerine getirildiğini söyledi.
25 günlük bebeğin geldiğinde ağırlığının 1 kilo 80 gram olduğunu ifade eden Narin, şunları kaydetti:
"Kalp yetmezliği bulguları vardı. Solunum cihazı desteğiyle bize gelmişti. Yaptığımız değerlendirmede ciddi bir aort damarı darlığı olduğunu tespit ettik. Bu darlığın giderilmesi gerekiyordu. Bu ya ameliyatla olacaktı ya da kasıktan girişimsel olarak yapılacaktı. Biz damara kasıktan girerek darlığı giderdik. 1 kilogramlık bir bebek ve damar çapı 3 milimetre... Damar zedelenebilir, parçalanabilirdi ama başarılı bir operasyonla bu tıkanıklığı açtık."
Narin, bebeğin kilosunun yaklaşık 300 gram arttığını belirterek, hayati tehlikeyi atlattığını, kuvözde tedavisinin sürdüğünü bildirdi.
Doç. Dr. Ali Baykan ise kalp hastalıklarının çoğunun ameliyatla tedavi edildiğini ifade ederek, son yıllarda anjiyo ile tedavi imkanlarının da geliştiğini kaydetti.
Prematüre bebeğin hastalığının tedavisinin de normal şartlarda ameliyatla yapılması gerektiğine işaret eden Baykan, "Ancak, cerrahi yerine bebeğin çok küçük olması nedeniyle daha az zararı olacağını düşündüğümüz anjiyo ile tedavi etmeyi uygun gördük. Bebeğin kasığından girerek dar olan damarına balon işlemi uygulandı. Bu işlem sonrası da darlığın büyük ölçüde açıldığını gördük" dedi.
Prof. Dr. Kazım Üzüm de bu tür bebeklerin ameliyatlarının kolay olmadığını vurgulayarak, hastaların işlem sırasında kaybedilebildiğini anlattı.
Bebeğe ilerde yine ameliyat gerekebileceğini ifade eden Üzüm, "Çocuk büyüyünce haya kalma şansı daha fazla oluyor. Bu bebeğimizin biraz büyüttükten sonra belki yine ameliyat olması gerekebilir ama bu işlemle hayatı kurtulmuş oldu" diye konuştu.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.