TÜİK verilerine göre son 1 yıl içerisinde boşanma oranlarında yüzde 17.6'lık bir artış gözlendi. Boşanma oranları gün geçtikçe artmaya da devam ediyor. Bu durum da bazı korkuları beraberinde getiriyor. Uzmanlar, boşanmanın birçok sebebinin olduğunu ama en önemli sebebinin ise internet ve sosyal medyanın getirdiği etkiler sonucu toplum yapısının bozulduğunu söylüyor. Bu da haliyle aileleri olumsuz yönde etkiliyor.
Kar360 Haber olarak evliliklerin sonlanmasının sebeplerini sorduk Avukat Ziya Koç da sorularımızı yanıtladı. Sosyal medyanın olumlu etkilerinin olduğu kadar olumsuz etkilerinin de olduğunu ve bunun boşanmalara sebebiyet verdiğini ifade eden Avukat Koç, toplum yapısının zaman içerisinde değişim gösterdiğini belirtiyor. Uzman Sosyal Pedagog ve Psikolog Hanım Demirbaş ise evliliğin büyük bir sorumluluk gerektirdiğini boşanmaların çözüm olmadığını dile getiriyor.
Medya ile özgürlük, serbestlik havası hakim
Boşanmaların genelde ekonomik koşullar, sosyal şartlar ve medya olduğunu dile getiren Avukat Koç, sosyal medyanın boşanmadaki etkisine değiniyor: ? Sosyal medya ile serbestlik, özgürlük havası geldi. Herkes istediğini dileğini yapabiliyor. İster istemez insanın içinde bir şey varsa uygun ortam denk geldiği zaman şeytana uyabiliyor. Belki de bu rahatlıktan dolayı aldatmalar yüzünden boşanmalar sıkça yaşanabiliyor. Bu ailelerin yıpranmasına da neden oluyor.? Sanal yolla aldatmalardan bahseden Avukat, sosyal medyanın etkin hale gelmesiyle toplumsal algının değişmesini şu şekilde açıklıyor: ?Daha önceleri boşanan insanların toplum içindeki statüsü farklıydı. Boşanma toplum içerisinde çok istenmeyen bir olaydı. Boşanan kadına veya erkeğe iyi gözle bakılmazdı. Bu nedenle insanlar bıçak kemiğe dayanmadığı sürece boşanmayı bir seçenek olarak gündeme getirmezlerdi. Sosyal medya veya genel olarak medyanın toplum üzerindeki etkisi ise oldukça yoğun oldu. Toplumsal algı değişti. Önceki düşünceler yerini serbestliğe bıraktı.?
Kadınların ekonomik özgürlüğü boşanmada etken
Avukat Koç, aile sorumluluğunun insanlara ekonomik olarak belli bir gelir düzeyinde olmayı gerektirdiğini ve bu durumun yetersiz olması halinde ise boşanmaya kadar gidecek huzursuzlukların meydana gelebileceğini kaydediyor. Aslında bunların yanında kadınların ekonomik özgürlüğünü elinde bulundurmaları da sayılabilir. Ziya Koç, ?Önceden birçok kadın evliliğindeki problemleri aşmış olmasına rağmen boşandığında kendi ayakları üzerinde duramaması korkusuyla boşanmaktan vazgeçiyordu. Kadınların ekonomik özgürlüğe sahip olmaları da boşanma sebeplerini artırdı. İyi mi oldu kötü mü oldu? Tabiki iyi oldu. Çünkü insanlar kimseye bağımlı muhtaç değiller. Olmamalılar. Ancak bu da boşanma oranlarının artış göstermesinde bir etken sayılabilir.?
Boşanmadan en çok etkilenen ise çocuklar oluyor. Avukat Koç bu durumla ilgili dikkatini çeken ilginç bir durumdan bahsediyor: ?En dikkatimi çeken olay ise boşanma davalarında çocukların da şahit gösterilmesi durumu. Mesela babasına karşı tanıklık ediyor. Boşanmalarda çocuklar rencide ediliyor anne babadan çok.?
"Çocuğunuzu da boşamayın"
Uzman Sosyal Pedagog ve Psikolog Hanım Demirbaş, boşanmalardan en çok etkilenen çocuklar için neler yapılabileceği ve bu etkinin nasıl en aza indirgenebilieceği konusundaki deneyimlerini Haber Kar 360 ?la paylaşıyor. Hanım Demirbaş, ?Öncelilkle anne babalar boşanmanın ne demek olduğunu kavramalı. Boşandıktan sonra çocukları da boşamamalılar. Anne- baba kendi iç dünyasında ve aralarında sıkıntıları hala devam ettiriyorlarsa bunu da çocuklarına yansıtıyorlarsa -ki bununla daha sık karşılaşıyoruz.- çocuklar bundan tabiki olumsuz yönde etkileniyorlar. Ufak tefek tartışmalar, bunlar sadece konuşmakla değil beden diliyle de insanlara yansıyor. Boşanmadan önce sorunlar baş gösteriyor.? şeklinde konuştu.
?Boşanmak çözüm değildir?
Boşandıktan sonra sorunların çözümlenmediğini tam tersine boşanmanın bir çok sorunları da beraberinde getirdiğini dile getiren Pedagog Demirbaş, boşanmanın en son nokta olduğunu söylüyor. Bazı kişilerin ise ?çocuk huzursuz ortamda yetişeceğine boşansınlar? kanısının çok yanlış olduğunu kaydeden Demirbaş şunları söylüyor: ?Şöyle bir gerçek var; çocuğun velayeti anneye veriliyor. Dul bir kadın Türkiye gibi ortamda, geçim sıkıntısı çekecek, çocuğuna yetişmeye çalışacak. Bunun altından nasıl kalkacak? ? Uzman Demirbaş, mesleki hayatında 2-3 tane aileye boşanması gerektiğini söylüyor. Sebep ise cinayete kadar olaylar işlenmesi. Bu gibi durumlarda ise boşanmak çözüm olabiliyor.
?Bir toplumu yok etmek istiyorsanız aile yapısını yok edin?
Sosyal medyanın, internetin toplumun değişmesinde büyük etkisi olduğunu ifade eden Aile Danışmanı Demirbaş: "Boşanmada en büyük etkenlerden biri de bilgisayar, televizyon ve özellikle ahlaksızca diziler. Gerçekten bizim insanlarımız da bir yerde araştırmacı ruhunu geliştirmek yerine daha çok bunaldıklarında internete yöneliyorlar. Bir söz vardır: "Bir toplumu yok etmek istiyorsanız aile yapısı yok edin. Bu da gerçekleşmek üzere. Türkiye?nin ve toplumun yapısı bozuldu. Avrupa?nın güzel yönlerini değil, olumsuzluklarını aldık. Sancılı bir nesil çıkıyor ortaya."
Medyanın yanlış kullanımı gelenek-görenekler, toplum ve aile yapısını olumsuz yönde etkilemeye devam edeceğe benziyor.
HABER: DERYA SAVAŞ - MUSTAFA İNCE
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.