Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Sevda İsmailoğulları, çocukların uyku düzenlerinin ihtiyaç duydukları uyku süresine göre organize edilmesi gerektiğini söyledi.
Her yaşta çocuğun farklı uyku saatlerine ihtiyaç duyduklarını belirten Doç. Dr. Sevda İsmailoğulları, 3-5 yaş için gündüz uykuları dahil 10-13 saat, 6-12 yaş için 9-12 saat uyku önerildiğini ifade etti. Uyku düzenin sağlanamaması durumunda, dikkatsizlik, konsantrasyon ve duygulanım bozuklukları, hiperaktivite ve yorgunluk gibi sorunlarla karşı karşıya kalınabildiğine işaret eden Doç. Dr. Sevda İsmailoğulları, ailelere şu önerilerde bulundu:
“Yeni uyku alışkanlıklarına aniden değil, yavaş yavaş geçin. Çocuğunuzun okul başlangıç saatine uygun olacak şekilde, yatma ve kalkma saatlerini erkene çekmeye çalışın. Bu düzeni hafta sonu da devam ettirmeye özen gösterin. Düzenli bir uyku programı oluşturun: Çocuğunuzun her gün aynı saatte yatmasını ve aynı saatte uyanmasını sağlayın. Günlük uyku rutinini koruyun: Dinlendirici bir uyku için sakin, rahatlatıcı bir yatma zamanı programı oluşturun. Uyku öncesinde 2-3 aktivite içerecek şekilde 20-30 dakika süren standart bir program uygulayın (örn; banyo, diş fırçalama, 2 masal, şarkı, dua,...). Bunun içine çocuğunuzun hoşuna gidecek şeyler de koymaya çalışın. İstikrarlı olun: Çocuğun uyku saatini kendisinin belirlemesi, TV önünde uyumasına izin verilmesi, bir gün beraber uyumalarına izin verilmemesi ertesi gün izin verilmesi gibi davranışlar çocuğun uyku düzenini bozacaktır. Bu nedenle kararlarınızda istikrarlı ve önceden tahmin edilebilir olun. Şekerli gıdalar vermeyin: Yatma saatinden önce şekerli gıdalar ve atıştırmalıkları tüketmesine engel olun. Elektronik cihazları kapatın: Televizyon izleme, internette dolaşma, bilgisayar oyunları gibi aktiviteler uyku sorunlarına neden olabiliyor. Bu nedenle yatmadan en az 1 saat önce tüm elektronik cihazları kapatın.İyi bir uyku ortamı yaratın: Çocukların yatak odasının uyku için rahat, sessiz ve uygun ısıda olmasını sağlayın. Uyurken de büyüme hormonunun salgılanmasını kolaylaştırmak için ışıkları söndürün.”
DİĞER HABERLER
-
“Gerekmedikçe antibiyotik kullanmayın”
1732712399Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Ersoy,
-
Bu sene herkes C vitaminine doyacak
1732534309Soğuk kış günlerinin vitamin deposu mandalina ve portakal, tezgahlardaki yerini
-
Aşırı kilo eklem ağrılarına neden oluyor
1732085872İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dal
-
Stres, kötü ağız kokusunun baş sebebi
1731839660Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Öz
-
O Virüslerle İlgili Açıklama!
1731755130Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalı
-
78 yaşında hipertansiyonu yendi
1731755075Konya’da 106 kilo olan, hipertansiyon, kolesterol ve şeker başlangıcı rahat
-
Yanlış teşhisle hayatı alt üst oldu!
1731503880Kocaeli'de 7 yıl önce gittiği özel hastanede kanser teşhisi konulması sonuc
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNANLAR
-
02 Stanimir Stoilov: “Bizim adımıza önemli bir galibiyet”
-
03 Şenol Güneş, "Kazanmayı unutmuştuk"
-
04 5 bin 250 lira olan biletler tükendi
-
05 Kokoreççide başından vurularak öldürüldü
-
06 Kurt sürüsü 60 koyunu telef etti
-
07 Dizi ve sinema sektörüne uyarı!
-
08 Borçlar yeniden düzenleniyor!
-
09 Dolandırıcıların Ağına Düşmeyin!
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.