|   | 
  • ÇOCUKLARINIZA KARNE BASKISI YAPMAYIN!


    ÇOCUKLARINIZA KARNE BASKISI YAPMAYIN!
    Karne günü yaklaşırken, çocukların yanı sıra ailelerin de heyecan ve telaşı başlıyor. Acaba çocuklarının karnesi nasıl gelecek? İyi gelen karne karşısında nasıl bir tutum sergilemeli? Karne kötü gelirse ne yapmalı? İşte bu soruların yanıtları ve karne gününde yapılması gerekenler.

    Notlar ve sınavlar her zaman gerçeği yansıtmasa da hayatı yönlendiren değerlendirmeler arasında yer alıyor. Karne dönemleri her ailede büyük bir heyecan yaratıyor.  Karnenin nasıl olacağı önceden bilinse de yine de bu heyecanın yaşanması kaçınılmaz oluyor.  
     
    Kayseri Özel  Avrupa  Hastanesi Psikoloğu Resmiye Öztürk , yaptığı açıklamada Bu dönemde çocuklarla kurulacak iletişimin  çok önemli olduğunu  kötü karneye  abartılı tepki vermemek gerektiği gibi iyi karneye  de daha kontrollü davranılması gerekiyor, çünkü her ikisi de çocuğun başarısı üzerinde büyük rol oynuyor ?? dedi.  

    ÇOCUKLARINIZI NOTLARINDAN DOLAYI SUÇLAMAYIN
    En çok yapılan yanlışlardan biri, ailelerin çocuklarını notlarından dolayı suçlamasıdır. Bundan kesinlikle kaçınılmalıdır.Karne, çocukların okul başarısını gösteren bir veridir. Ama sadece çocukları karneleri ile değerlendirmemek lazım. Sonuç itibariyle  bir dönem boyunca yoğun bir tempoda çalışan öğrencilerin bir kısmı başarılı olurken bazıları da başarısız oluyor. 
     Karnesinde kırık notu  olan öğrencileri değerlendirirken tabi ki bunu sadece çocuklar için verilmiş bir karne olarak görmemek lazım. Burada aileler de kendilerine bir pay çıkarması gerekir. Acaba biz nerede eksik yaptık. Çocuğumuzla ilgilenemedik mi, diye düşünmeleri gerekir.? 
     
     KARNESİ KÖTÜ OLAN ÇOCUK NASIL MOTİVE EDİLMELİ
     
    Karnede zayıf notu olan çocuğa kızmak sorunu çözmez,Kızılan azarlanan çocuk kendini büyük bir baskı altında hisseder, Ve bu durumu içselleştirerek, kişilik yapısına mal eder, 
    sonuçta; her şeyi gözünde büyütür, Başarılı olabileceği işlerden kaçar,  sürekli başarısız olacağını ve hep ona kızılacağı korkusu yaşar, başarısızlığın düzeltilebilir bir hata olduğunu kavrayamaz kaygı seviyesi yükselir, çalışma konusunda girişimciliğini kaybeder,Kendine güveni kalmaz
     
    Karne sonucu kötü olan çocukların motivasyonu kırılmadan, kırık notlarını düzeltmesi için planlı ve programlı çalışarak başarılı olabileceği anlatılmalıdır. Çocukların düşük not alma nedenleri için ebeveynlerin birlikte tartışıp çözüm üretilmeli, karar alma süreçlerine çocuğu da dahil ederek, sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlanmalıdır.?
     
    KARNE SONRASI CEZA VE ÖDÜL 
     
    Eğer ceza verilecekse  kızıp bağırmak yerine, onu en sevdiği etkinlikten mahrum bırakma şeklinde bir  yaptırım uygulanmalıdır Ödüllendirirken ise ; çocuk maddi ödüle alıştırılmamalıdır, ödül daha ziyade aferin tarzında olmalıdır,Çünkü çok sık maddi ödüle alışan çocuklarda sorumluluk bilinci gelişmez, maddi ödül çok seyrek olarak kullanılmalıdır.
     
    BAŞKA ÇOCUKLARLA KIYASLAMAYIN
    Karnesi zayıf olan çocuklar, kesinlikle başka çocuklarla kıyaslanmamalıdır .  Çocukları başkaları ile kıyaslamak  özgüveni ve benlik algısını olumsuz yönde etkiler. ?Bu şekil bir kıyaslama ve eleştiri içine girildiği takdirde, çocuk sevilmediği hissine kapılabilir. Çocuğun karnesine bakarak kişiliği ile ilgili geleceğe dair olumsuz çıkarımlarda bulunulmaması gerekir. Çocukları, karnesindeki kötü notların düzeltilmesi için motive etmek için kaygı ve tehdit yöntemleri uygulanmamalı. Çocuklara sürekli öğüt vermek yerine  onlara  her şeye rağmen koşulsuz sevilip   ve güvenildiği hissettirilmelidir. İyi karnenin elde edilmesi için düzenli çalışmayı bırakmaması gerektiği uygun bir dille anlatılmalıdır.
     
    ONA ÖZGÜVEN AŞILAYIN
     
    Kendine güvenin beş temel unsuru vardır;
     
    Hizmet konusunda onun yapabileceği şeylerde sorumluluk vermek, yapamayacağı durumlarda hizmet etmek gerekmektedir, bu sayede çocuk kendi yaşam sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini öğrenir, Dinlemek; öncelikle,  ona özel zaman ayıp, göz iletişi kurarak, 
    hiç itiraz etmeden her konuda, onula empati yaparak onu çok iyi dinlemek, duygularını ifade etmesine izin vermek gerekmektedir, 
    ifadede yerini bulan duygu, çocuğun kendini anlamasına ve sorunlarına çözüm bulmasını kolaylaştırır sonuçta; sen varsın benim için değerlisin mesajını vermek, önemlidir .Çocuk kendine önem ve değer verildiğini yaptığınız hizmetlerden değil, kurulan iletişimin kuruluş biçiminden anlar. Taktir etmek; çocukla iletişim taktir üzerine kurulmalıdır; sürekli eleştiri üzerine kurulan iletişim zaman içinde özgüveni düşürür ve eleştirilen davranışta da düzelme olmaz, mutlaka eleştirmemiz gerekiyorsa, cümlemizi önce bir taktir, sonra eleştiri, sonra yine bir taktirle sonuçlandırmamız gerekmektedir ona Cesaret vermeli, sen bunu yapabilirsin denmeli, sadece bu yeterli olmaz, aynı zamanda da Destek olunmalıdır
     
    TATİLDE ÇOCUKLARINIZI DİNLENDİRİN ..

    ?Yoğun, uzun bir maratonun ardından tatilin bir dinlenme dönemi olduğu unutmamalıdır. Bu zaman dilimini, mümkün olduğu kadar anne ve babanın çocukla beraber geçirmesi de aile içi ilişkilerde yapıcı etkiye sahip olmaktadır. Beraber geçirilen ortak zaman çocukta ?önemliyim? duygusunu artırır. Bu sebeple çocuğun kendisine olan güveni de artar.?dedi



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.