Kayseri’deki hastanelerde randevu krizi yaşanıyor. Hastalara özellikle MR ve röntgen gibi görüntüleme servislerinde aylar sonrasına randevu verilebiliyor. Hasta ve yakınları sonuçlanmayan tedavi süreçlerinden dolayı mağdur olurken, Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin de, hastanelerde yönetimsel sorunların olduğunu iddia etti.
Kayseri’de yaşayan Esin Aşer’in Şehir Hastanesi’nde yaşadığı randevu krizi, sorunun ne boyutlarda olduğunu gözler önüne seriyor. Aşer, 13 Şubat gecesi havale geçiren çocuğunu ambulans çağırarak Kayseri Şehir Hastanesi’ne kaldırdı. 4 gün hastanede yatarak tedavi gören çocuğun EEG’si, cihaz arızası gerekçe gösterilerek bir türlü çekilemedi. Özel hastaneye götürülen çocuğun EEG’sinin sonucunu göstermek için ikinci defa Şehir Hastanesi’ne giden anneye bu kez 4 ay sonraya randevu verildi. Bunun üzerine anne, tekrar özel hastaneye dönerek çocuğunun tedavisini burada tamamlattı.
1 Haber Ajansı (1HA) mikrofanlarına konuşan mağdur anne Esin Aşer, çocuğu ile hastanede yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Aşer, “Yazık değil mi bu çocuklara? Ben çocuğumun işlemlerini özel hastanede bir şekilde yaptırabildim ama gerçekten mağdur olduk. Orada EEG’sinin çekilmesini bekleyen, ağlayan, uykusuz kalan çocuklar vardı. Benim maddi durumum vardı ama onlar gerçekten çok zor durumda kaldılar. Özel hastaneye para vermek zorunda kaldım. Şehir hastanesinde yatışım devam etseydi bu durumda olmayacaktık” diye tepki gösterdi.
‘ŞEHİR HASTANELERİNDE YÖNETEMEME SORUNU VAR’
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin de, hastanelerde genel olarak randevu sorunu olduğunu belirterek, bunun sistemsel bir problem haline geldiğini öne sürdü. Bu yönde sürekli şikayet aldıklarını aktaran Şahin, “Sağlık sistemimizde insanlar özel hastanelere yönlendiriyor. Bunun için müneccim olmaya, istatistik yapmaya gerek yok. Sağlık hassas bir konu. İnsanlar bugün olmasın sonra gideriz diyemiyor. Sanki devlete ait birimler, insanlara burada durmayın özele gidin dercesine bir sistem inşa ediyorlar. Kayseri’den örnek verecek olursak Kayseri Şehir Hastanesi çok modern, çok geniş, teknik olarak güzel fakat hizmete bakıyorsunuz sıfır. Adeta yönetememe sorunu var. Burada vatandaşın tepkisi, bu durumu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) ve kamuoyuna anlatmak olmalı. Ayrıca hasta hakları kurumlarına da başvurulmalı, şikâyet edilmeli. Hasta hakları birimleri hastanenin içeresinde olur. Oraya başvurduktan sonra olay bitmez. Orada çözümü söylerler. İlettiklerini ve çözülecek derler. Ama çözülmez o olay. Hasta hakları biriminin kararını il sağlık biriminin bünyesindeki hasta hakları kuruluna şikâyet edersiniz. Orada o işlemle ilgili gerekli yaptırımlar yapılır. Lütfen bunun takipçisi olalım. Yani hasta hakları diye bir kavram var oraya şikâyetlerimizi yapalım” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.