Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ölüdeniz Fayı'na dikkat çekerek, “6 Şubat depremlerinde bu fay Hatay Kırıkhan'a kadar kırıldı. Bu coğrafyada en yıkıcı ve en sık deprem olan fay budur. Şimdi o fay kırılmaya başlayacak. Çünkü oraya da stres yüklendi. O başlarsa maalesef Hatay yeniden yıkıcı bir deprem yaşayacak. Bunu düşünerek o depremlere dayanacak şekilde Hatay'ı yeniden inşa etmemiz gerekiyor" dedi.
-
Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, geçen yıl 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin yıkıma yol açtığı Hatay'ı bekleyen bir diğer tehlike olan Ölüdeniz Fayı ile ilgili açıklamalarda bulundu.'BU COĞRAFYANIN EN YIKICI FAYI'Hatay'ın içinden geçip Kızıldeniz, Akabe Körfezi'ne kadar inen, yani Suriye, Lübnan, İsrail'i geçen Ölüdeniz Fayı'na dikkat çeken Prof. Dr. Pampal, "6 Şubat depremlerinde bu fay Hatay Kırıkhan'a kadar kırıldı. Bu coğrafyada en yıkıcı ve en sık deprem olan fay budur. Şimdi o fay kırılmaya başlayacak. Çünkü oraya da stres yüklendi. O başlarsa maalesef Hatay yeniden yıkıcı bir deprem yaşayacak. Bunu düşünerek o depremlere dayanacak şekilde Hatay'ı yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Çünkü bu büyük depremler çok uzak değil ve çok yıkıcı olabilir" diye konuştu.'BEKLENTİ KESİNLİKLE 7'DEN BÜYÜK'Stres yüklenen bu fayda 7'den büyük bir deprem beklendiğinin altını çizen Prof. Dr. Pampal, şöyle konuştu:"Bu bölge, bu fay 7-8 arası büyüklüğünde depremler üretiyor. Kırıldığı takdirde kesinlikle 7'den büyük bir deprem üretecektir. Hatay'da 200-300 bin kişinin öldüğü milattan önce 70'li yıllarda, milattan sonra 500'lü yıllarda, ondan sonra da çok sayıda tarihsel dönem depremleri var. Bundan Hatay üst merkezi ve güneyindeki Suriye etkilenecektir. Örneğin Adana da 6 Şubat depremlerini üreten faylara 200 kilometrenin üzerinde bir mesafede ama 468 kişi öldü. Onun için 200 kilometre mesafeye bakın yine İskenderun etkilenecek, Adana etkilenecek, Osmaniye etkilenecek ama daha çok güneye doğru, Suriye yönünde ilerleyeceği için o bölgeyi etkileyecektir. Adana'yı kuzey-güney diye ayırmamak lazım. Adana'da özellikle alüvyal zeminler uzak depremlerde de ivme değerini çok yükseltiyor. O bakımdan üzerindeki ağır, betonarme, kötü yapıları yıkıyor. Artık bunlara dikkat edilmeli, ders çıkarılmalıdır."
DİĞER HABERLER
-
Validen çöken binayla ilgili açıklama
1737745528Konya Valisi İbrahim Akın, merkez Selçuklu ilçesinde çöken binada, alınan bilgilere göre 5 kişi
-
Otelin eski çalışanından şok açıklama
1737704940Kartalkaya'da ki Grand Kartal otelde 10 yıl çalışan Düzceli Erkut Malaycı, otel ile ilgili şok
-
Sadece o oteldeki yangın merdiveni içeride
1737644061Bolu Kartalkaya'da yalnızca yanan Grand Kartal Otel'in yangın merdivenlerinin içeride olduğu, b
-
Bu şehrin toprağından tuz fışkırıyor
1737621281Türkiye'nin tuz ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Çankırı'da yeryüzüne çıkan tuz blokla
-
Yanan otel için "ağır hasarlı" raporu
1737607873Bolu Kartalkaya'da çıkan yangında kullanılamaz hale gelen otel binası için hazırlanan ön hasar
-
Facia otelinde yeni gelişme
1737555587Bolu'da 76 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel'de, AFAD ve arama kurtarma ekiplerinin
-
"Marmara ve Ege bölgeleri stres biriktiriyor"
1737554073Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, dün Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında meydana gelen depre
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNANLAR
-
02 Yeni Transfer Sikan, Trabzon’da!
-
03 Tarama çalışmaları körfez için umutları yeşertti
-
04 13. kattan düşen kadın hayatını kaybetti
-
05 Nuri Şahin dönemi sona erdi
-
06 21. haftanın hakemleri belli oldu
-
07 Yanan otel için "ağır hasarlı" raporu
-
08 Altın fiyatları zirveye yaklaşıyor
-
09 Trabzonspor, Edin Visca ile sözleşme yeniledi
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.