|   | 
  • Hiperaktifler, epilepsi ve kalp krizi riski altında


    Hiperaktifler, epilepsi ve kalp krizi riski altında
    Hiperaktifler, epilepsi ve kalp krizi riski altında

     Genellikle çocuklarda görülen hiperaktifliğin tedavi edilmemesi halinde önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi. Hiperaktif çocuklara ?otur, kıpırdama, uyu? demenin yanlış olduğunu belirten psikolog Efser Selamet Çelik, "Bunun yerine vücutlarındaki enerjiyi harcatmak gerekir. Aksi halde tükenmeyen bu enerji çocukta epileptik durumlar, kalp krizi, mide spazmı gibi fiziksel problemlere sebep olabilir." uyarısında bulundu. 

    Vücuttaki fazla olan enerjinin doğru harcanmaması sonucu beyni kontrol altına alması haline hiperaktifite deniyor. Halk arasında zeki olmakla yan yana kullanılan hiperaktiflik, aslında üzerinde önemli durulması gereken bir rahatsızlık. Psikoloji Uzmanı Efser Selamet Çelik, hiperaktifliğin teşhisi için ailenin iki soruya cevap aramasının yeterli olacağını söyledi. Her hareketli çocuğun hiperaktif olduğunu düşünmenin doğru olmadığını belirten Çelik, "Bir çocuk yolun karşısına geçerken ?araba bana çarpar mı? diye düşünmeden yola atlıyorsa ve yüksek bir yerden ?bir tarafım kırılır mı? diye düşünmeden kendini bırakıyorsa bu çocuk hiperaktiftir." dedi. 

    Bu durumun çocuğun kendisini kontrol edememe hali olduğunu belirten Çelik, böyle çocukların vücudundaki elektriğin mutlaka disiplinli şekilde harcatılması gerektiğini anlattı. Hiperaktif çocuklara ?otur, hareket etme, erken uyu? demenin o çocuğa haksızlık olacağını vurgulayan Çelik, aksi halde fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini kaydetti. Çelik, "Çocuğun enerjisi bitmiş halde kendisini yatağa koyacağı halin beklenmesi gerekir. Aksi halde tükenmeyen bu enerji çocukta epileptik durumlar, kalp krizi, mide spazmı gibi fiziksel problemlere sebebiyet verir. Bu nedenle hareketli çocuklara ?otur, kıpırdama, uyu? demek yerine vücutlarındaki enerjiyi harcatmak gerekir. En doğrusu ve sağlıklısı budur." diye konuştu.

    Hiperaktif çocukların, yaramaz, haylaz ya da haşarı şeklinde etiketlenmemesi gerektiğini de belirten Çelik, aileleri uyardı. "Böyle etiketleme yapmak çocukların geleceğiyle oynamak anlamına gelir." diyen Çelik şu tavsiyelerde bulundu: "Bu çocukların vücutlarındaki enerjiyi olabildiğince kullanmalarını sağlamalıyız. Her gün duş aldırılabilir, toprakla temas ettirilebilir veya topraktan yapılan kiremit ya da güveç ısıtılarak ayaklarının altına konabilir. Çocuğa disiplinli bir şekilde hareket serbestliği sağlamalıyız. ?Saldım çayıra, Mevla?m kayıra? şeklinde bir tutum çocukların iyice kontrolden çıkmasına sebep olabilir. Spor yaptırmalı. Spor yapmayan çocuklar vücutlarındaki enerjiyi kontrol etmeyi öğrenemez. Nerede duracakların ve nerede hareket edeceklerini bilemezler."

    Psikolog Efser Selamet Çelik, hiperaktif teşhisi konan çocuklara sentetik ilaçların kullandırılmasına karşı olduğunu söyledi. Sentetik ilaçların çocuğun zihnini geçici olarak uyuşturduğunu belirten Çelik, "Bu ilaçların tedavi edici bir özelliği yok. Bunun yerine vücutlarındaki enerjiyi harcayabilecekleri ortamlar hazırlanmalı." dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.