|   | 
  • Kakao Tüketimi Hafıza Kaybını Engelliyor


    Kakao Tüketimi Hafıza Kaybını Engelliyor
    Pasta ve keklerin vazgeçilmezleri arasında yer alan bitki kakao. Ülkemizde kullanımı pek yaygın olmasa da birçok hastalığın şifası olarak göze çarpıyor.

     Pasta ve keklerin vazgeçilmezleri arasında yer alan bitki kakao. Ülkemizde kullanımı pek yaygın olmasa da birçok hastalığın şifası olarak göze çarpıyor. Uzmanlar kakao ve bundan elde edilen çikolata kullanımının önemli olduğuna vurgu yaparak günde yaklaşık olarak 40-50 gram tüketilmesi öneriliyor.100 gramdan fazla tüketildiğinde de kilo alımına neden olduğu belirtiliyor. Pek çok hastalığın iyileşmesinde etkili olan kakao hafızayı güçlendirdiği ve hafıza kaybına engel olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Çikolata şeklinde tüketmeyi tercih edenlerin de özellikle bitter çikolata olarak tüketilmesinin faydalı olduğuna vurgu yapılıyor.

    Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Gümüş kakaonun sade şeklinde tüketilmesinin daha faydalı olduğunu belirterek günde 1-2 çay kaşığı kadar tüketilmesi gerektiğini söyledi.

    ?Kakao tüketimi faydaları ve zararları düşünüldüğünde tüketim miktarının önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Kakao tüketimi özellikle sade kakao şeklinde tüketilecekse bir çay bardağı su içerisine 1-2 çay kaşığı kadar kakao atılıp ısıtılarak veya soğuk bir şekilde tüketilebilir. Tatlandırıcı olarak da bir miktar kalori olarak düşünüldüğünde bal koyularak tüketilmesi önerilmektedir. Ama bizim toplumumuzda özellikle çikolata şeklinde tüketimi fazladır. Çikolata şeklinde tüketilecekse özellikle kakao oranı yüksek siyah çikolata olarak bilinen bitter çikolatanın kullanılması önerilmektedir.

    Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Gümüş kakaonun Parkinson hastalığına iyi geldiğini belirterek hafızayı kuvvetlendirdiğini belirtti.

    ??Kakaoyu düzenli tüketen insanlarda tipki diyabet dediğimiz insülinin kullanılamadığı diyabetin daha az görüldüğü özellikle stres üzerine olumlu etkilerinin olduğu bazı tümör hücrelerinin çoğaltmasını azalttığı spor sonrasında egzersizden sonra vücutta meydana gelen yorgunluğu aldığını egzersiz performansını artırdığını kandaki pıhtılaşmayı engellediğini aspirine benzer etkiler gösterebildiğini özellikle düzenli kakao tüketimi olan insanlarda Parkinson hastalığının bir tür hareket bozukluğu olan erişkin yaşta yaşlı insanlarda görülen Parkinson hastalığının daha az görüldüğü özellikle beyin üzerine beyindeki sinir hücrelerinin birbirleriyle olan iletişimlerini sağlayan maddelerin seratonin dopamin gibi maddelerin salınımını düzenleyerek veya artırarak hafıza üzerine olumlu etkilerinin olduğu belleği kuvvetlendirdiği öğrenmeyi de artırdığını söyleyebiliriz.?

    Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Gümüş, obez kişilerin ve migren hastalığı olanların kullanırken dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

     

    ?Özellikle obez kişilerde çok fazla tüketimi kilo alımını artırabilmektedir. Kadınlarda yapılan araştırmalarda aşırı tüketiminde kemik erimesinin arttığı tespit edilmiştir. Özellikle migren tipi baş ağrısı olanlarda çok fazla kakao tüketimiyle baş ağrısının sıklığı ve şiddetinde artmalar tespit edilmiştir. Özellikle epilepsi hastalarında çok fazla tüketimde içeriğindeki kafeinden dolayı uyku düzeninde bozulmalar nöbet sıklığında artışlar görülebilmektedir. Emziren annelerde kafein içeriğinden dolayı çocuklarda huzursuzluk uyku bozuklukları görülebilmektedir?.

     

    Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Gümüş kakao bitter çikolata şeklinde tüketildiği zaman vücüda daha faydalı olduğunu belirtti.

    ??Tabi çikolata kakao tüketimi için bir araçtır. Yani ülkemiz şartlarında kakao tüketimi en fazla çikolatayla olmaktadır. Tabi sade kakao kullanımı hem kalori açısından hem de faydaları açısından önerilmektedir. Tabi çikolata şeklinde uygun dozlarda tüketilmesinin özellikle bitter çikolata siyah çikolata şeklinde tüketilmesinin vücuda daha fazla faydalı olabileceğini vurgulamak istiyorum.

     

     Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Gümüş kakaonun Alzheimer hastalığında iyi geldiğini belirtti.

     

    ??Belli bir yaştan sonra özellikle unutkanlıkla başlayan Alzheimer hastalığı da beyindeki sinir hücrelerinde ölümler meydana gelmektedir. Burada bilimsel yayınlarda antioksidanların bu sinir hücrelerindeki ölümü azalttığı gerek hayvan gerek insan çalışmalarında gösterilmiştir. Kakao içerisinde bulunan güçlü bir antioksidan olan flavanoit bileşiklerinin gerek Parkinson gerek Alzheimer hastalığı olanlarda koruyucu etkisinin olabileceği birçok bilimsel çalışmada vurgulanmıştır. 

     



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.