|   | 
  • Karın doyurmak "Beslenme'midir" ?


    Karın doyurmak
    Her gün yaptığımız belirli işler vardır. Bazıları rutine binmiştir hatta. Bu işlerin bir kısmını, üzerinde kafa yorarak düşünerek yaparız; bir kısmını ise ailemizden çevremizden gördüğümüz şekliyle veya nefisimizin, içgüdülerimizin beklentilerine uygun düştüğü gibi,şartlanmış bir biçimde yerine getiririz. ?Beslenme işi? de, her gün yaptığımız ritüellerimizin arasında olmasına rağmen; çoğunluğumuzun pek farketmeden yaptıkları arasında maalesef.

     

    Her gün yaptığımız belirli işler vardır. Bazıları rutine binmiştir hatta. Bu işlerin bir kısmını, üzerinde kafa yorarak düşünerek yaparız; bir kısmını ise ailemizden çevremizden gördüğümüz şekliyle veya nefisimizin, içgüdülerimizin beklentilerine uygun düştüğü gibi,şartlanmış bir biçimde yerine getiririz.  ?Beslenme işi?  de, her gün yaptığımız ritüellerimizin arasında olmasına rağmen; çoğunluğumuzun pek farketmeden yaptıkları arasında maalesef.

    Beslenme denince bizim için aslolan ?karın doyurmak?, mideyi olabildiğince tıka basa doldurmaktır. Önemli olan karın doyurmak olunca neyi, neden, ne kadar, ne zaman yediğimiz veya içtiğimizin pek bir anlamı kalmıyor. Dolayısıyla karnımızı doyurmak adına gözümüzün ve midemizin aşina olduğu, bugüne kadar önümüze sunulanları sorgulamadan yiyip içmeye devam ediyoruz. Bilmeden, öğrenmeden, şartlanmış bir şekilde ?karnımızı doyuruyoruz?. Peki, bu anlamda karın doyurma bize neye mal oluyor? Karın doyurmakla kendimiz için ne yapmış oluyoruz? Gerçekten, ?Beslenme nedir??,  ?Beslenmenin hayatımızdaki yeri ve işlevi nedir??, ?Niçin besleniyoruz?? Ve benzeri soruları sorup cevapları üzerinde düşünüyor muyuz? Beslenme adına ne yaptığımıza bakarsak, bu tür soruları sorup sormadığımız ve soruyorsak nasıl cevapladığımız hakkında ipuçları bulabiliriz.

    Karın doyurma, önümüze gelen şeyi sorgulamadan yiyip içmektir. Mide ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik hissetmeye başlayınca doyduğumuzu düşünüp ancak o zaman bir son veriyoruz bu işe. Hatta bazen bütün bunlara rağmen gözümüz de doyana kadar yemeye devam ediyoruz. Karnımızı doyurmuş oluyoruz belki ama vücudumuzu,ruhumuzu çoğu zaman doyurmuyoruz. Örneğin bir öğünde birkaç dilim börek, bir iki adet baklava vb şeyler yediğimizde karnımızı o anlık doyurmuş oluruz. Ancak vücudumuzun ihtiyacı olan, çalışması için gerekli olan vitamin, mineral vb. yakıtları alamıyoruz. Üstelik kan şekerimizde, kan yağlarımızda vb. dengesizliğe neden olarak pek çok hastalığın başlangıcına kapı aralıyoruz. 

    Şimdi sıra düşünmeye, öğrenmeye, bilgilenmeye geldi. Birbirimizle konuşurken, her hangi bir işle uğraşırken nasıl ki düşünmemiz, o işin mahiyetini bilmemiz, öğrenmemiz gerekiyorsa ?beslenme? için de aynı şey geçerli. Kaldı ki, inancımıza göre her konuda bilenlerle bilmeyenler asla bir tutulamaz(39/Zumer:9)İnsanın yaptığını bilerek güzel ve sağlam yapması istenmektedir. (16/Nahl:90)

    Bir sonraki yazıda beslenmenin tanımını vereceğim; niteliği ve hayatımızdaki yeri üzerinde duracağım. O zamana kadar sizce beslenme ne ise kendi tanımlarınızı bir kenara not edin. Bakalım beslenme bizce ne imiş; aslında ne ve nasıl olmalıymış. Hayırlı günler ve iyi beslenmeler. 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.