Kayseri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İşveren Servisi, Kayseri'de 2012 yılı iş gücü saha araştırması yaptı.
Kayseri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İşveren Servisi, Kayseri'de 2012 yılı iş gücü saha araştırması yaptı.
Kayseri ili genelinde, Haziran-Temmuz 2012 döneminde, 1816 işyerinde işverenler/işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda gerçekleştirilen saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Kayseri genelinde açık iş oranı yüzde 3,4 olarak hesaplandı.
Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 11,3 ile gayrimenkul faaliyetleri sektöründe olduğu görüldü. Gayrimenkul faaliyetleri sektörünü yüzde 7,2'lIk açık iş oranı ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörü ve yüzde 5'lİk açık iş oranı ile toptan ve perakende ticaret sektörü izlemedi.
Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı; yüzde 4,1 ile sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar meslek gruplarında ortaya çıktı. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek grupları ise yüzde 3,63 ile nitelik gerektirmeyen mesleklerin ve yüzde 3,62 ile hizmet ve satış elemanlarının olduğu saptandı.
İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralandı:
Beden işçisi (genel), argon kaynakçısı (tığ kaynakçısı), metal mamuller montaj işçisi, mobilya döşemecisi ve mobilya imalatçısı/mobilyacı (ahşap).
Kayseri İli İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 2012 yılının Aralık ayı sonu itibarıyla net istihdam artışı beklentisi yüzde 4,9 iken bu beklenti 2013 yılı Haziran ayı sonunda 2,2 puan artış göstererek yüzde 7,1'e yükseldi.
Sektörler içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 26,4'ünü idari ve destek hizmet faaliyetleri, yüzde 14'ünü gayrimenkul faaliyetleri ve yüzde 6,1'inin de elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtımı olduğu görüldü.
Araştırmaya göre 2012 Yılı Aralık ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisi olan ilk beş meslek şu şekilde sıralandı:
Temizlik görevlisi, beden işçisi (genel), güvenlik görevlisi, şarküteri, bakkal ve gıda pazarları satış elemanı ve metal mamuller montaj işçisi'dir. Aynı dönem itibariyle net istihdam azalışı beklenen meslekler ise beden işçisi (inşaat), mermer işçisi, kompleci-dokumacı (dokuma makineleri operatörü), inşaat mühendisi, çelik kapı montaj işçisi, konfeksiyon işçisi, reyon görevlisi ve jeoloji mühendisi.
Sektörler içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektör ise; yüzde 26,2 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri, yüzde 11,6 ile gayrimenkul faaliyetleri ve yüzde 5,4 ile imalat sektörü olarak saptandı.
Beden işçisi(temizlik), beden işçisi(genel), güvenlik görevlisi, güvenlik görevlisi(silahlı) ve beden işçisi(inşaat) meslekleri 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslek olarak kaydedilirken; garson(servis elemanı) ve elektrik teknikeri meslekleri ise 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu ilk beş meslek olarak sıralandı.
Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri soruldu. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; beden işçisi (genel), argon kaynakçısı (tığ kaynakçısı), metal mamuller montaj işçisi, mobilya döşemecisi ve mobilya imalatçısı/mobilyacı (ahşap) olarak belirlendi. Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 64,0'ü meslekte çalışacak eleman olmamasından, yüzde 40,1'i yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından yüzde36,9'u yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından,
yüzde 14,2'si çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden, yüzde 5,3'ü de önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtti.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.