|   | 
  • Kayseri Saat Kulesi Tarihe Meydan Okuyor


    Kayseri Saat Kulesi Tarihe Meydan Okuyor
    Kayseri’de 115 yıl önce 2‘nci Abdülhamid döneminde yapılan Kayseri saat kulesi, zamana meydan okuyor. Yapıldığı günden bu yana çalışan saat, insanlara zamanı gösteriyor.

    Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan saat kulesi, 1906 yılında 2’nci Abdülhamid döneminde yapıldı. Saat kulesinin yanındaki dikdörtgen mekan ise muvakkithane (saat odası) olarak inşa edildi. Mustafa Kemal Paşa’nın Kayseri’ye geldiğinde halka hitap etmek için kullandığı bu bina, bir dönem Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin Kayseri şubesi olarak da hizmet verdi. Tarihi saat kulesi yapıldığı günden bu yana insanlara zamanı gösteriyor. 39 yıldır saatçilik yapan İbrahim Çimen, her hafta kurulan saate ayar veriyor. Saat kulesi hakkında bilgi veren Çimen, “1906 Abdülhamit döneminde Almanya’da yapıldı ve buraya monte edildi. Burada 1 tane saat var ancak 4 tane olarak gözüküyor. 1 saatle 4 tane saat gösteriyor. Haftada 1 gün kuruluyor. Kurulduğu zaman 1 hafta sonra aşağıya iniyor daha sonra biz tekrar kuruyoruz. Saat kulesi Kayseri’nin sembolü.  Kayseri’de buluşmak isteyen vatandaşlar saat kulesinde buluşurlar. 25 yıl önce bir parçası bozulmuştu onu da Mustafa Alan başkan yaptırmıştı ondan başka sıradan bakımlar yapıldı. Bu saatin hikayesi; yapıldığı zaman sadece Türkiye’nin büyük şehirlerine yapılmış. 1 hafta içerisinde ayar yapılmazsa şaşma olur yoksa olmaz. Önceden bakımlarını ara ara her yıl bir saatçi arkadaşımız yapardı. Bakım işleri ise gönüllü olarak yapılıyor” diye konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.