Kayseri Şeker Fabrikası, işletmeye üretim yapan çiftçileri, Almanya´daki şeker üretim sürecini yerinde görmeleri için Münih ve Salzgitter´deki tesislerde gezdirdi.
Kura sonucu belirlenen 30 çiftçi önce söküm ve yükleme işlemlerinin yapıldığı Münih´deki Ropa şirketini, ardından pancar ve tohum geliştirme tesislerinin bulunduğu Salzgitter şehrindeki KWS firmasını ziyaret etti.
Çiftçiler, eğitim amaçlı ziyarette, pancar üretimi sürecinin tüm yönlerini birebir görme ve inceleme imkanı buldular. Dünya tohum endüstrisinin önde gelen kuruluşlarından biri olan KWS şirketinin üretim bölümünü gezen çiftçiler, burada firma yetkilisinden bilgi aldılar.
"KARŞILIKLI SORU VE CEVAPLARLA ÇİFTÇİLERİMİZ BİLGİLENDİ"
Kayseri Şeker Fabrikası´nın Ziraatten Sorumlusu Genel Müdür Yardımcısı Osman Canıtez yaptığı açıklamada, "Kayseri Şeker Fabrikası olarak Temmuz ayında çiftçilerimize yurtdışı gezisi yaptıracağımızı, teknoloji ile buluşturacağımızı söylemiştik. Bu ilk gezimiz. Çiftçilerimizi ilk önce Ropa fabrikasına götürdük. Ropa fabrikasında söküm makinesi ve pancar yükleme makinesiyle tanıştırdık. Orada pancarları söktük, yükledik ve şeker fabrikasında işlemeye soktuk. Burada ise Almanya´daki çiftçilerle, kooperatif başkanları ile çiftçilerin birebir temasını sağladık. Karşılıklı soru ve cevaplarla çiftçilerimizin yeterli bilgiyi aldığı kanaatindeyim. Burası Alman firmasının tohum yeri. Burada tohumun nasıl işlendiğini gördük" dedi.
"FABRİKAMIZIN TEKNOLOJİSİ BURAYA GÖRE ÇOK İYİ AMA ÜRETİM KONUSUNDA GERİDEYİZ"
Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, "Kayseri şeker fabrikamızın Almanya´daki pancar ekim alanlarını, şeker fabrikalarını incelemek için kura çekimiyle çiftçilerimizi Almanya´ya getirdik" dedi.
Güneş, "Şeker fabrikamızın teknolojisi buradaki fabrikaya göre çok iyi. Fakat üreticilere göre çok gerideyiz. Burada üreticiler hiç sulamadan, işçilik olmadan, dekar başına 6-7 ton pancar alırken, biz çabalayarak, su masrafı yaparak ancak aynı pancarı elde ediyoruz" diye konuştu.
Güneş ayrıca, Türkiye´nin ikliminin kuru geçmesinden dalayı su masrafımız fazla. İklim şartlarından dolayı Almanya pancar üretimine çok uygun bir ülke. Ama inşallah Türkiye´de de sulama alanları genişliyor, devletimiz bu konuya önem veriyor. Şu anda Kayseri şeker fabrikası olarak iyi bir konumdayız. Yılda 310 bin ton şeker üretiyoruz. Şeker pazarlamasında hiçbir sorunumuz yok. Pancar üretiminde de sorunumuz yok. Ama buraya göre üreticilerimizin üretim sahaları çok elverişli değil. Burası, Türkiye´ye göre yüzde 200 daha elverişti. İnşallah çiftçilerimiz toprağı işleme, tohum, çaba, sökme, yükleme konularında buradaki üsul ve teknolojiyi alırlar" ifadelerini kullandı.
"UFKUMUZ GENİŞLEDİ"
Bünyan Ziraat Odası Başkanı Hakkı Paksöy ise "İşin sırrı tohum. Almanlar tohumculuğa kendilerini tamamen adapte etmişler. Bunların ürettiği tohumları biz ekip dikiyoruz. Ufkumuz genişledi. Biz de bu konuda araştırma ve Ar-Ge çalışmaları yok. Bakanlık yetkililerinin, pancar üretimiyle ilgilenenlerin buna önem vermesi lazım. Bizim, kendi iklim şartlarımıza göre bir tohum üretmemiz lazım" diye konuştu.
"ALMANLAR SİSTEMLİ ÇALIŞIYOR"
Çiftçi Mutlu Taştepe de, "Burada gördüğümüz en önemli konu sistemli çalışma. Almanya´da belli bir disiplin var. İnsanlar ne iş yapacağını biliyor. Ne yapması gerektiğini biliyor. Nasıl yönlendiriliyorsa o şekilde davranmasını biliyor. Yani bir düzen var. Öncelikle bunlardan biraz ders çıkarmamız lazım. Aslında baktığımızda Alman çiftçisi ile Türk çiftçisi arasındaki farka bakıyorum, Alman çiftçisi bize göre daha az çalışıyor ama herşeyi düzenli ve sistematik olduğu için ve iklim şartlarının ve toprak yapısının bize göre çok, çok uygun olmasından dolayı bu işte başarılı oluyorlar. Biz ise kendimizi zorlayarak, imkanlarımızı sonuna kadar kullanarak başarılı olmaya çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
"ÇOK ETKİLİ BİR GEZİ OLDU"
Pancar üretisi Hüseyin Memik ise "Burada hiçbir şey ilkel değil, hiçbir şey kendi haline bırakılmıyor. Teknoloji takip edilerek tohumun kalitesi artırılarak tarım yapıldığını gördük. Biz Türkiye´de çaba işçisi sokarak dönüm başına 8-10 lira verip çaba yaptırarak para kazanmaya çalışırken, Almanya´da çiftçinin hiç çabacı sokmadan pancar ürettiğini gördük. Sonra bu tohumlarda dönümden yüzde 2 puandan fazla alıyorsunuz. Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Hüseyin Akay, bizleri bizzat buraya göndererek Avrupa çiftçinin hangi şartlarda bunu yaptığını görme imkanı verdi. Çok etkili oldu, çok iyi bir gezi oldu".
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.