|   | 
  • Kayseri Turizmden Hak Ettiği Payı Almıyor


    Kayseri Turizmden Hak Ettiği Payı Almıyor
    Capital Dergisi Kayseri ekinde yer alan haberde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Kayseri'nin turizmden hak ettiği payı alamadığını belirtti.

    6 bin yıllık geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri, tarihi eserlerinin yanı sıra Erciyes, Sultan Sazlığı gibi doğal güzellikleriyle de ön plana çıkıyor.

    Bütün bu imkânlara rağmen kentin turizm sektöründen yeterli payı almadığını belirten Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Turizm Master Planı'yla bu durumu aşmayı hedeflediklerini söylüyor.

     Kayseri, 6 bin yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Kentin en önemli noktalarından biri olan Cumhuriyet Meydanı'nda bile değişik medeniyetlerden kalma 20 ye yakın tarihi eser bulunuyor. Bizans döneminden kalma Kayseri Kalesi, Selçuklu dönemine ait Sahabiye Medresesi ve Hunat Camii, Osmanlı döneminden kalma Kapalı Çarşı, Kurşunlu Camii ve Saat Kulesi bu eserlerden sadece birkaçı. Bunların yanı sıra Asur ticaret kolonilerinin alışveriş yaptıkları Kültepe Kaniş Karum?u, dünyanın sayılı şelalelerinden olan Kapuzbaşı Takım Şelaleleri, yüzlerce kuş türünün yaşadığı Sultan Sazlığı ?da kentte görülmesi gereken kültürel ve doğal güzellikler arasında yer alıyor.

    Hazırladıkları Turizm Master Planı ile Kayseri?yi turizmde de öne çıkan bir kent haline getirmeyi hedeflediklerini anlatan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Selçuklular ?a uzun yıllar başkentlik yapmış olan Kayseri'de, Türkiye'nin ilk Selçuklu Medeniyetleri Müzesi'ni kurduk. Tarihi Kayseri Lisesi'nde Kurtuluş Savaşı yıllarını anlatan 'Milli Mücadele Müzesini kuruyoruz. Tarihi Kayseri evlerini restore ettirdik. Kale içi Kültür Sanat Merkezi ile hem şehir sakinlerinin hem de yerli yabancı turistlerin ilgi odağı olacak bir mekân oluşturuyoruz. Arkeoloji Müzesi'ni de buraya taşıyoruz" diyor.

    Kayseri'nin turizm potansiyeli hakkında bilgi verir misiniz?

    Başta Erciyes, Sultan Sazlığı, Kapuzbaşı Şelaleleri gibi doğal güzellikleri olan ayrıca çok çeşitli medeniyetlere ait yüzlerce tarihi eseri bünyesinde barındıran bir şehir olan Kayseri, turizm sektöründen yeterince yararlanamıyor. Belediye olarak asli vazifemiz olmamakla birlikte şehrimizin turizmden hak ettiği payı almasını sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Bu amaçla bir Turizm Master Planı hazırlattık. Bu planın da en önemli ayağı Erciyes Kış Turizm Merkezi projesi. Erciyes Projesi, üçlü sac ayağının bir parçası. Diğer iki ayağını ise Kapadokya Bölgesi ile Kayseri?deki tarihi ve doğal güzellikler oluşturuyor.

    Kapadokya bölgesi Kayseri'ye sadece yarım saatlik mesafede. Tüm dünyanın gözdesi ve çok sayıda turisti kendisine çekiyor. Bu nedenle Kapadokya bizim turizm hinterlandımızda önemli bir yer tutuyor. Turizm Master Planı'nın bir diğer parçasını ise şehrimizdeki tarihi eserler oluşturuyor.

    Erciyes'in Kayseri'ye yarattığı katma değer ne kadar?

    Geçen yıl 1 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği Erciyes Dağı, 2005 yılma kadar bizim hemen yanı başımızda olan bir küçük belde belediyesinin sınırlarındaydı. 2005 yılında çıkan Büyükşehir Belediyeleri Kanunu ile hem o belde hem de Erciyes Dağı, bizim sınırlarımıza dâhil oldu. 2009 yılında başlattığımız çalışmalar neticesinde 105 kilometre kayak pisti, 27 bin metre teleferik ve telesiyej hattı, 10 adet sosyal tesis, 100 bin metrekarelik alanı kapsayacak şekilde karlama ünitesi, karlama ünitesine su temin etmek amacıyla gölet, çığ koruma sistemleri ve günübirlik piknik alanlarını tamamlayarak hizmete sunduk. Şu ana kadar öz sermayemizden 400 milyon liralık yatının yaptık. Proje tamamlandığında kayak pisti uzunluğu 200 kilometreyi bulacak.

    Otellerin yatak kapasitesi nedir? Bu rakamı artırmak için yapılan yatırımlardan bahseder misiniz?

    Şu anda Erciyes'te 21 otelin yapımı hızla sürüyor. Bu tesisler tamamlandığında şu anda 700 civarında olan yatak kapasitesi 6 bine çıkacak ve burada yaklaşık 5 bin kişiye iş imkânı doğacak. Sezonda saatte 35 bin kişinin yararlanacağı 300 milyon Avroluk bu dev projeyle Kayseri, hem ülkemizin hem de dünyanın sayılı kış turizm merkezlerinden birisi haline gelecek. Bunun yanı sıra şehir merkezinde de değişik kapasitelerde otellerin yapımı da devam ediyor.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.