Araştırmacı- yazar Hüseyin Cömert'in yeni kitabı Kayserili Mustafa Remzi Bey'in Hatıraları (Balkan-Sarıkamış günlüğü) kitap raflarındaki yerini aldı.
Araştırmacı- yazar Hüseyin Cömert'in yeni kitabı Kayserili Mustafa Remzi Bey'in Hatıraları (Balkan-Sarıkamış günlüğü) kitap raflarındaki yerini aldı. Kitapta Sarıkamış Muharebelerine özel yer veren Cömert, Remzi Bey'in 32'nci Tümen'in Harp günlüğünü tuttuğunu ve verilen emirlerin bağlı birliklere gönderilmesinde görev aldığını belirtti.
Mazaka Yayıncılık tarafından basılan 263 sayfalık kitabın tanıtımı için Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan araştırmacı- yazar Hüseyin Cömert, Kayseri-Mancusun Köyü'nde doğan Mustafa Remzi Bey'in değişik görevlerde 39 yıl orduya hizmet ettiğini belirtti. Mustafa Remzi Bey'in oğlu Selçuk Cebeci tarafından belgelerin kendisine ulaştırıldığını ve kitap yapılması için de talepte bulunulduğunu ifade eden Cömert, 4 bölümden oluşan kitapta Mustafa Remzi Bey'in Balkan, Sarıkamış, İstiklal Harbine ait tuttuğu günlüklerin yer aldığını kaydetti.
7 AY ESİR KALDI
Remzi Bey'in 1911'de İtalyan Harbi'nde kıtaya çıktığını ve Makedonya'da eşkıya takibinde bulunduğunu ifade eden Cömert, "Remzi Bey, Balkan Harbi'nde Edirne müdafaasında Bulgarlar'a esir düşer. Yedi ay Filibe'de esir kalır. Esaretten döndükten kısa bir süre sonra 1914'te başlayan Birinci Cihan Harbi'nde 10'uncu Kolordu'ya bağlı 32'nci Tümen karargahında görevli olarak ilk gününden itibaren Allahuekber Dağları'nda yani Sarıkamış Harbi'nde yer alır. Daha sonra 1918 yılında birliğiyle Batum'un işgalinde bulunur ve 1919 yılında İstanbul'a döner. 1921 yılında da İkinci İnönü muharebelerinden itibaren İstiklal Harbi'nde görev alır ve savaşır. Bütün savaştığı cephelerde tuttuğu notlar ve günlükleri, cepheden yazdığı mektuplarını ihtiva eden evrakı ile birlikte Kurmay Albay rütbesindeyken emekli olur ve 1961'de vefat eder" dedi.
GÜNLÜKLER VE MEKTUPLAR DÖNEMLE İLGİLİ ÖNEMLİ İPUÇLARI VERİYOR
Remzi Bey'in özellikle Sarıkamış Harbi'ne ait harp günlükleri ve köyüne yazdığı mektupların döneme ve o dönem cephe arkasında yaşanan sosyal hayata dair önemli ipuçları verdiğini belirten Cömert, "Bu kitap ile Mustafa Remzi Bey'in hatıralarını gelecek nesillere aktarmak istedik. O dönem yaşananları öğrenmek isteyen herkes bu hatıralarda adeta o yılları yeniden yaşayacaktır. Kitapta aile büyüklerine yazdığı mektuplar, okullardaki not defterleri, ders kitapları, esarette iken yolladığı fotoğraflar, şahsi evrakları, posta kartlarından örnekler de yer alıyor" dedi.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.