Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Şubat ayı meclis toplantısında konuşan, KAYSO Başkan Yardımcısı Mehmet Büyüksimitçi, "Bu yıl içerisinde Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesinde mutlak suretle herhangi bir faaliyette bulunmayan, oraya katkısı olmayan"...
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Şubat ayı meclis toplantısında konuşan, KAYSO Başkan Yardımcısı Mehmet Büyüksimitçi, "Bu yıl içerisinde Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesinde mutlak suretle herhangi bir faaliyette bulunmayan, oraya katkısı olmayan tahsis sahibi kişilerin tahsislerini iptal etmeye başlayacağız. Bu kanuni bir zorunluluk. Bunu yapmak zorundayız" dedi.
Kayseri Sanayi Odası Meclis salonunda tapılan Şubat ayı toplantısına, Kayseri Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri Sanayi Odası üyeleri ve Bilişim Suçları Şube Komiser Yardımcısı Ahmet Yüce katıldı. Meclis toplantısında açılış konuşmasını yapan KAYSO Başkan Yardımcısı Mehmet Büyüksimitci, "Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi tarıma elverişli olmayan 7. Sınıf, yüzde 55'i kayalık bir bölge. Sağlam bir zemini var. Yaklaşık 6 milyon metrekare alana sahip. Bunun yüzde 71'i sanayi parseli. Diğer alanlarda yeşil alan ve sosyal tesislerimiz bulunuyor.
Şuanda 376 parselimizin
sadece 37 tanesi kaldı. Buda bizim genişleme bölgemizden değil, eski bölgemizden arsamız kalmamış durumda. 91 adet üretimde katılımcımız var.
İnşaat halinde 81 firmamız var. Onlarda zannediyorum birkaç aya kadar inşaatlarını bitireceklerdir. Hafriyat halinde çalışma yapan 73 adet, proje aşamasında da 131 adet sanayicimiz var.
Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesinde şuan devir yasak. Tek bir şartla devir yaptırıyoruz. Devri alacak kişi bir şekilde inşaatına başlamalı. Çünkü bu yıl içerisinde Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesinde mutlak suretle herhangi bir faaliyette bulunmayan, oraya katkısı olmayan tahsis sahibi kişilerin tahsislerini iptal etmeye başlayacağız. Bu kanuni bir zorunluluk. Bunu yapmak zorundayız" şeklinde konuştu.
Bilişim Suçları Şubesi Komiser Yardımcısı Ahmet Yüce ise sanayicilere siber suçlarla ilgili bilgilerini aktardı. Yüce, "Siber suçlarla ilgili Amerika Birleşik Devletleri'nin 2002 yılında bu alana yaptığı yatırım 2.7 milyar dolar, daha sonra 2003 yılında bu katlanarak büyüyerek 4,7 milyar dolara çıkıyor. Şu anda ise siber suçlarla ilgili Amerika'nın yapmış olduğu günlük harcama 12 milyar dolar. Türkiye'de böyle bir araştırma yapılmamış ama
biz işin çok gerisindeyiz. Kayseri Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bu şubeyi kurduktan sonra işadamlarımızın birçok problemlerinin olduğunu gördük. Bize gelen müracaatlardan bunu anlıyoruz. Hepiniz ticaret ile uğraşıyorsunuz ithalat, ihracat yapıyorsunuz.
Bu işlemleri yaparken sanal alemi kullanıyorsunuz veya çalışanlarınız kullanıyor. Tabi bunun güvenliği çok önemli. Bu sanal alemde yapmış olduğunuz işlemlerde birtakım verileri gönderiyorsunuz ve birtakım veriler alıyorsunuz. Tabi bunların güvenliği çok büyük önem arz ediyor. Mesela muhasebe sistemlerinizBilgisayar üzerinde işlem görüyor. Birçok verileriniz, muhasebe kayıtlarınız, işletmeniz ile ilgili kayıtlar, bu kayıtların kötü niyetli kişilerin eline geçmesi hem işletmeniz açısından bir risk oluşturuyor hem de ülke ekonomisi açısından büyük bir risk oluşturuyor" diye konuştu.
Bilgisayar hesaplarının nasıl ele geçirildiği ile ilgili bilgi veren Yüce, "Mesela kullanmış olduğunuzBilgisayar internete açıksa, kullanmış olduğunuz sistemler ne derece yeterli olursa olsun muhakkak bunda bir açık olabiliyor. Yani internet ortamında yüzde 100 güvenlik diye bir şey söz konusu olmuyor. Neden olmuyor? nihai kullanıcılar var. Mesela siz belirli güvenlik önlemlerini almışsınızdır, cihazlarınızı yerleştirmişsinizdir, bilgi işlem sorumlunuz olabilir ama nihai kullanıcılar ile ilgili herhangi bir eğitim vermemiş iseniz veya nihai kullanıcıları bilinçlendirmemiş iseniz bunlar vasıtasıyla kötü niyetli kişiler sizin bilgisayarınıza erişebiliyor. Nitekim en son İstanbul'da yapılan bir operasyonda Türkiye'de 500 bin tane bilgisayarın zombileştirildiği ortaya çıktı. Zombileştirmek demek yani Bilgisayar korsanlarının bilgisayarlarınıza sızıp o sızdığı bilgisayarları kullanarak başka bilgisayarlar üzerinde işlem yapmalarıdır. Yani hiç haberiniz olmadan bizim bilgisayarlarımız ele geçiriliyor ve bizim bilgisayarlarımız aracılığıyla
üçüncü kişilere zarar verilebiliyor. Bundan da bizim hiç haberimiz olmuyor. Böyle bir suçtan mağdur olup polise müracaat edene kadar hiçbir haberimiz olmuyor" ifadelerini kullandı.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.