Kenelerin, kış aylarında da ahırların uygun olması halinde aktif hale gelerek, hayvanlardan beslenmelerine devam ettiğini ancak insanlar için risk taşımadıkları bildirildi.
Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münir Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kenelerin önemli vektörlerden biri olduğunu söyledi.
Kenelerin sadece Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olmadığını, patojenleri (hastalığa neden olan organizma, madde), bakterileri (tek hücreli mikroorganizma), protozoonları (tek hücreli canlı) ve helmintleri (parazit) de insanlara naklettiklerini ifade eden Aktaş, şöyle devam etti:
"Kenelerin 200'e yakın patojenle direkt nakil ilişkisi var. Dolayısıyla keneler, üzerinde durmamız gereken konulardan biri. KKKA hastalığına neden olan keneler üzerindeki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu konuda epey mesafe aldık. Virüs nakleden keneleri tanıyoruz, nerede bulunduğunu, risk bölgelerin belirledik. Ona göre gerekli korunma ve kontrol stratejilerini raporlayarak ilgili kurumlara iletiyoruz."
- "Kış keneleri şu anda insanlar açısından riskli değil"
Kenelerin kış aylarında da ahırların ikliminin uygun olması halinde aktif hale gelerek hayvanlardan beslenmelerine devam ettiklerine dikkati çeken Aktaş, "Yalnız bu tür kış keneleri çok fazla insanlara gelen türler değil. Sadece ahırlardaki hayvanlarla sınırlı kalıyor. Şu anda insanlar açısından bu grup kenelerin risk taşıması söz konusu değil" dedi.
Aktaş, virüs nakleden kenelerin KKKA hastalığının ortaya çıktığı bölgelerde yoğunlaştığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Tokat, Yozgat, Çorum merkez olmak üzere bu bölgelerde Hyalomma marginatum türü kenelerin yoğun olarak bulunduğunu biliyoruz ama ülkemizin hemen her tarafından keneleri görüyoruz. Çünkü 30'un üzerinde kene türü var. Bunların dağılımları farklılıklar gösteriyor. Örneğin Karadeniz Bölgesinde, özellikle sahil kesiminde, Ixodes ricinusa rastlanırken, Kayseri'de Hyalomma anatolicum türü kenenin dominant kene olduğunu biliyoruz. Tabi ki bunlar farklı farklı hastalıkları nakledebiliyorlar."
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.