Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, 2014 yılı Ocak-Şubat dönemi ödemeler bilançosu verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Hiçyılmaz, ?Ocak-Şubat dönemi verilerine göre cari açığın düşmüş olması sevindirici bir gelişmedir? dedi.
Hiçyılmaz, yaptığı açıklamada, Ocak-Şubat döneminde cari işlemler açığının, 2013 yılının ilk iki ayına göre 2 milyar 779 milyon dolar azaldığını belirten Hiçyılmaz, 8 milyar 121 milyon dolara gerileyen cari işlemler açığındaki düşüşte belirleyici olan unsurlar olduğunu bildirdi.
Dış ticaret açığının 2 milyar 536 milyon dolar azalması ve açığın 8 milyar 822 milyon dolara gerilemesinin cari açığın azalmasındaki ana etken olduğunu vurgulayan Hiçyılmaz, ?Cari açığı frenleyen bir başka etken de net gelirlerin geçen yıla göre 447 milyon dolar artarak 1 milyar 770 milyon dolara yükselmesidir? diye konuştu.
Cari açığı azaltan bir başka etkenin de altın ticaretinde bu yıl ihracatçı konuma gelinmesi olduğunu ifade eden Hiçyılmaz, ?Geçen yıl Ocak-Şubat döneminde 727 milyon dolarlık altın ithalatı gerçekleşmişken, bu yılın aynı döneminde 413 milyon dolarlık altın ihracatı yapıldı? ifadelerini kullandı.
Yabancı yatırımcıların seçim öncesi dönemde Borsa İstanbul?da (BIST) satış yönlü davrandıklarının altını çizen Hiçyılmaz, ?Yabancılar, Şubat ayında 84 milyon dolarlık satış yaptılar. Ocak-şubat dönemindeki toplam satışları ise 403 milyon doları buldu. Yabancılar Şubat ayında 1 milyar 71 milyon dolar tutarında devlet iç borçlanma senedi (DİBS) satışı yaptılar. İki ay içerisindeki DİBS satışları 2 milyar 176 milyon dolara ulaştı. Bu iki veriden yola çıkıldığında, yabancıların seçim öncesi ekonomiye güven sorunu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu olumsuz algı seçim sonrası değişti. Seçim sonrası ilk bir haftada 1 milyar 586 milyon dolarlık DİBS ve hisse senedi satışı gerçekleşti? şeklinde konuştu.
Yabancıların doğrudan yatırımlarının artmaya başladığını kaydeden Başkan Hiçyılmaz değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
?Yabancıların yatırımları bir önceki yılın aynı dönemine göre 514 milyon dolar artarak 2 milyar 377 milyon dolara ulaştı. Yurtdışında gerçekleştirilen tahvil ihraçları yoluyla ilk iki aylık dönemde bankalar 120 milyon dolar, Hazine 898 milyon dolarlık net borçlanma yaptı. Bu da Türkiye ekonomisi için olumlu bir göstergedir. Bu dönemde bankacılık sektörü, kısa vadeli kredilerde 1 milyar 116 milyon dolarlık geri ödeme yaparken, uzun vadeli kredilerde 859 milyon doları bulan bir borçlanma yapabilmiştir. Reel sektör kredi kullanımını iki aylık dönemde bir önceki yılın ilk iki ayına göre 164 milyon dolar artırarak 1 milyar 611 milyon dolara yükselmiştir.?
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.