Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşları kurbanlıkların seçimi ve bakımı konusunda uyaran uzmanlar, hayvanlara günlük verilmesi gereken kalori miktarına ve gebelik riskine dikkat çekiyor - Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Karanfil: - "Kurbanlık hayvanların günlük alacakları kalori 2 bin kaloridir. 2 bin kalorilik gıdaları günde 2 öğün vermemiz doğru olur" - "Kurban için dişi hayvan alacak vatandaşlarımız, gebelik testi sonucunu görmeden almasınlar"
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşları kurbanlıkların seçimi ve bakımı konusunda uyaran uzmanlar, hayvanlara günlük verilmesi gereken kalori miktarına ve gebelik riskine dikkat çekiyor.
Yaklaşan bayram öncesi kurbanlık olarak büyükbaş hayvan alacak vatandaşlara önerilerde bulunan Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıla oranla pazardaki hayvan sayısının bu yıl arttığını, bu nedenle vatandaşların acele etmemesi gerektiğini söyledi.
Karanfil, sağlıklı bir kurbanlık seçimini konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara da değinerek, "Sağlıklı bir hayvanın ağzında burnunda ve gözlerinde akıntı olmaz. Tüyleri parlark ve yatık olur. Sağlıksız hayvanın duruşu sağlıklı bir hayvana benzemez. Bir iç hastalık yada parazit hastalığı geçiren hayvanın tüyleri karışık olur. Enfeksiyon geçiren hayvanın akıntıları olabilir. Bu hayvanların kurbana kadar sağlıkları elversede kesim sonrası bu hayvanların etinden kalite elde edilemez" şeklinde konuştu.
-"Bayrama 10 gün kala enerji yüklü besinler verin"
Kurbanlıklarını alan vatandaşların bu hayvanların bakımlarına da özen göstermesi gerektigini ifade eden Karanfil, alınan kurbanlıkların daha önce nasıl beslendiğinin bilinmesi gerektiğini ve buna göre bir beslenme programı çıkarılmasını belirtti.
Daha önce yüksek kalorili besinler almamış hayvanların son 10 günde özenle bakılması gerektigine dikkati çeken Karanfil, şunları söyledi:
"Kurban Bayramı'na son 10 gün kaldığı için hayvan daha önce kalorili besinlerle beslenmemişse için bu dönemde enerji yüklü yemlere ağırlık verilebilir. Etin iç yağını doldurması ve Türk damak tadına hitap etmise için enerji ve kalori yüklü yemlere ağırlık verilmelidir. Buğday, arpa ve bunların karması olarak yem hazırlandığında ve bunların ağırlıkta olduğu yemler verildiğinde besi açısından daha verimli olacaktır. Kurbanlık hayvanlar genellikle hareketi kısıtlı olan hayvanlardır. Aldıkları kalorileri tüketemeyecekler ve bunları vücutta depolayacaklar. Eğer daha önce yanlış besleme yoksa ve kalorili besinleri ilk defa alacaklarsa bu kalorilerle yağın içini dolduracaklar. Kurbanlık hayvanların günlük alacakları kalori 2 bin kaloridir. 2 bin kalorilik gıdaları günde 2 öğün olarak vermemiz doğru olur."
Besinin sonunda beslenme sorunu yaşamaması için hayvanın alışık olduğu düzende beslemelerin daha iyi sonuç vereceğini anlatan Karanfil, daha önce merada beslenen bir hayvanı ahıra alarak günde 3 öğün yem vermenin hayvana zarar vereceğini kaydetti.
-"Canlı 300 kilo gelen dana 150 kilo et verir"
Hayvan pazarlarında kurbanlıkların kilo tahminini yapmanın zor olduğunu bunun tecrübeli kişiler tarafından yapılması gerektiğini dile getiren Karanfil, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Teknik anlamda hayvanlarda kilo tahmini bir tecrübe gerektirir. Hayvanın göğsü dediğimiz kısımını ölçme yoluyla bir tahminde bulunabilirler. Dişi hayvanla dana hayvanın kilo tahmini farklıdır. Bizim etçi ırk dediğimiz danalarda et oranı yüzde ellidir. Yani canlı halde baskülde olan bir besi danasının ortalama yüzde 50 et oranı vardır. 300 kilo canlı ağırlığı olan bir dananın 150 kilo et vermesi beklenir. Dişi hayvan için canlı baskülde et oranı yüzde 40 olarak çıkıyor. 300 kilo gelen bir dişi hayvan 120 kilo et verecek demektir"
-"Gebelik testi olmayan hayvanı almayın"
Bu yıl kurbanlık hayvanlarda dişi kesiminin çok olacağını ve dişi hayvan kesiminde gebelik gibi bir sorunun olduğuna dikkati çeken Karanfil, sözlerini şöyle tamamladı:
"Dişilerde gebelik gibi bir problemde var. Bölgemizde bu yıl yaptığımız gebelik testlerinde yüzde 50 gebelik çıktı. Benim dişi hayvanım var test yapar mısınız diye gelenlerin hayvanlarının yüzde 50'si gebe çıktı. Kurban için dişi hayvan alacak vatandaşlarımız, satıcının hekimlerden aldığı gebelik testi sonucunu görmeden dişi hayvan almasınlar. 7 aylık 8 aylık gibi gebelikler karnın sağ tarafını yoklamakla tespit edilebilir ama bu tecrübe gerektiren bir durumdur. Bu nedenle vatandaşlarımıza tavsiyen dişi kurbanlık satın alacaklar, gebelik testi sonuçlarını görmeden dişi hayvan almamaları gerekiyor."
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.