|   | 
  • ORTAK YAŞAM ALANIMIZI KORUYALIM


    ORTAK YAŞAM ALANIMIZI KORUYALIM
    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, çevre bilincine dikkat çekerek "Canlıların ortak kullanım alanı olan çevreyi korumak hepimizin görevi." dedi.

    Büyükşehir Belediyesi, Melikgazi Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen okullar, camiler ve muhtarlıklar arası atık pil toplama kampanyasında dereceye girenlere ödülleri törenle verildi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'ndaki törene Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin yanı sıra Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fethi Şahinoğlu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'nden (TAP) yetkililer, okul müdürleri, muhtarlar, cami imamları ve öğrenciler katıldı.

    Programın açılış konuşmasını Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Seyit Ahmet Okur yaptı. Kampanyanın 2009 yılında öğrencilerde çevre bilinci oluşturmak amacıyla başladığını belirten Okur, Türkiye genelinde ve Kayseri'de yıllara göre toplanan atık pil miktarları hakkında bilgiler verdi. Okullar arası pil toplama kampanyasında değerlendirme kriterinin öğrenci başına toplanan pil miktarı olduğunu kaydeden Okur, dereceye giren okulları, cami ve muhtarlıkları açıkladı. Konuşmasının sonunda kullanılmış pillerin çöp olmadığını hatırlatan Okur, "Atık piller hem tehlikeli hem de değerli bir atıktır." ifadesini kullandı. 

    "ÇEVREYE HOYRAT DAVRANMAYALIM"

    Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise atık pil toplama kampanyasını "Çok hayırlı bir hizmet" diye tanımlayarak, tüm canlıların ortak kullanım alanı olan çevreyi herkesin koruması, temiz tutması gerektiğini belirtti. Çevre bilinci oluşturmanın önemine dikkat çeken Başkan Özhaseki, "Cenab-ı Hak mükemmel bir nizam içerisinde tüm tabiatı yaratmış. Fakat insanoğlu, bazı zamanlar bu düzeni bozma noktasında çok hoyrat davranıyor. Tabiata ne kadar çok müdahale edilirse insanoğlunun başına da o kadar felaket gelir." diye konuştu.

    Şehirleşme, sanayileşme ve aşırı tüketim gibi unsurların çevreye verdiği zararlara dikkat çeken Başkan Özhaseki, çevrenin korunması için her kurum ve bireye önemli görevler düştüğünü ifade etti. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin çevre konusunda yaptığı hizmetlere ve bu hizmetler sonucunda yaşanan dönüşüme dikkat çeken Başkan Özhaseki, evlerden dışarı atılan kirli suların çevreye, akarsulara zarar vermeden kanallarda toplandığını ve atık su arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra temiz suyun doğaya akıtıldığını anlattı.

    "HAVA KİRLİLİĞİ İLE MÜCADE ETTİK"

    Büyükşehir Belediyesi'nin hava kirliliği ile mücadele noktasında yaptığı hizmetlere de değinen Başkan Özhaseki, şunları söyledi: "İnsanlar sobalardan çıkan ve araçların atık gazlarıyla zehirleniyorlardı. Doğalgazın Kayseri'ye gelmesi, şehirde yaygınlaştırılması noktasında önemli bir çabamız oldu. Şimdi Kayseri'nin neredeyse yüzde 50'si doğalgaz kullanıyor. Ayrıca çevrede dolaşan 600-700 dolmuş, çevreyi ciddi boyutta kirletiyordu. Belediyenin ve kamunun araçları egzozlarından çıkan atıklarla çevreyi kirletiyordu. Şimdi bu saydıklarım ortadan kalktı. Doğalgazlı otobüsler hizmete girdi. Dönüşüm devam ediyor. Diğer belediye otobüslerinin de doğalgazlı olması için çabamız devam ediyor. Ayrıca raylı sistemin de hava kirliliği ile mücadele konusunda önemli bir hizmet olduğunu düşünüyorum."

    "KATI ATIKLARIN BERTARAFI MALİYETLİ BİR İŞ"

    Katı atıkların bertaraf edilmesi konusunda yapılan hizmetler hakkında da bilgiler veren Başkan Özhaseki, katı atıkların ayrıştırılması, yok edilmesinin yüksek maliyetli bir iş olduğuna dikkat çekti. Başkan Özhaseki şöyle konuştu: "Evlerden atılan çöplerin miktarı günde bin ton civarında. Bu çöpleri toplayıp, ayrıştırıp işe yarayanları kullanmak, işe yaramayanları ise gübre haline getirip yine tabiata göndermenin bedeli yaklaşık 30 milyon lira. Bu işler, insanlar nezdinde çok itibar edilen, gözle görülür işler değil. Şuraya diktiğimiz bir çiçeğe insanlar ne güzel olmuş diyebilirler; ancak bizim atıklar için harcadığımız 30 milyon TL'den insanların haberi bile olmayabilir. Atık Su Arıtma Tesisi'ne harcadığımız para 50 milyon TL idi. Bunlar yapılması gereken hizmetler. Ancak biz ne kadar çevreyi temiz tutarsak tutalım insanların da bu konuda bilinçli davranması şart."

    Başkan Özhaseki'nin konuşmasının ardından dereceye giren okullara, muhtarlıklara ve camilere ödülleri verildi. Muhtarlıklar arasında Belsin Kocatepe Muhtarlığı birinci, Osman Kavuncu Muhtarlığı ikinci, İldem Muhtarlığı ise üçüncü oldu. Camiler arasında Turan Merkez Camii birinciliği elde ederken, Hacı Şaban Kavafoğlu Camii ikincilik, Aydınlıkevler Camii ise üçüncülük ödülüne layık görüldü. Okullar arasında Karahüyük Ortaokulu birinci, Sarız Yeşilkent Ortaokulu ikinci, Kani Arıkan ve Gesi Ortaokulları ise üçüncü oldu. Ödül töreninin ardından TAP Derneği Genel Sekreteri Neslihan Bahar, tarafından Başkan Özhaseki'ye teşekkür plaketi verildi. Programın sonunda Başkan Özhaseki tüm katılımcılarla günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.