|   | 
  • Piller Hiç de Masum Değil


    Piller Hiç de Masum Değil
    Kimya Yüksek Mühendisi Savaş Arna, biten pilin ağızda ezilmemesi, içinin açılmaması ve çöpe atılmaması gerektiğini söyledi.

     Kimya Yüksek Mühendisi Savaş Arna, biten pilin ağızda ezilmemesi, içinin açılmaması ve çöpe atılmaması gerektiğini söyledi. Arna, adeta kimya deposu olan pilin dışardan göründüğü gibi masum olmadığını vurguladı.

        Kayseri?de gelişigüzel atıldığında insan sağlığı ve doğayı tehdit eden kullanılmış pillerin toplanmasıyla ilgili öğretmen ve okul idarecilerine yönelik bilgilendirme eğitimi verildi. Burada konuşan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Eğitim Koordinatörü Kimya Yüksek Mühendisi Savaş Arna, atık pillerin mutlaka toplanması gerektiğini söyledi. Bu sebeple eğitimler verdiklerini anlatan Arna, ?Amacımız, kullanılan pillerin çöplere atılmadan toplanmasını sağlamak.? dedi. 

        Pil içinde sağlık açısından zararlı kimyasal maddeler olduğunu vurgulayan Arna, "Dışarıdan göründüğü kadar masum değiller. Kimya deposu gibidir. Rastgele çöpe, toprağa ve ateşe atarsanız içindeki kimyasallar çevreye karışacaktır. Suya ve toprağa karışan bu kimyasallar yediğimiz balıklar, sebze ve meyveler kanalıyla insan vücuduna geçebilir. Vücuda alınan kimyasallar kalıcı etkiler bırakabilir." şeklinde konuştu.

        Atık pillerin toplanmasıyla ilgili istenen düzeye gelinemediğini belirten Arna, "Bilinç zamanla artıyor. Ancak pillerin büyük bir bölümü hala çöpe gidiyor. Türkiye?de ortalama yıllık 10 bin ton pil kullanılıyor. Biz geçen sene 550 ton civarında topladık." diye konuştu. 

        Kullanılmış pillerin toplanması için belediyelerle ortak çalışmalar yaptıklarını anlatan Arna, şu uyarılarda bulundu: ?Piller çöpe, ateşe, su kaynaklarına kanalizasyona ve sokağa rastgele atılmamalı. Toprağa gömülmemeli, delinmemeli ve ezilmemeli. Aksi halde bünyesindeki metaller su ve toprağa karışarak sağlığımızı tehdit edebilir. Pillerin serin ve rutubetsiz yerde saklayın. Pilli çalışan cihazlarınızı kalorifer, soba gibi ısı kaynaklarından uzak tutun. Bu şekilde pilin ömrünü uzatabilirsiniz. Akmış pilleri çıplak elle tutmayınız. Şarj edilmeyen pilleri kesinlikle şarj işlemine tabi tutmayın. Aksi takdirde aşırı ısınma, şişme, gaz çıkışı, alevlenme ve hatta patlama görülebilir. Bir cihazı pil takılıyken uzun süreli çalıştırmıyorsanız pilleri çıkartınız. Yeni alınan pilleri kullanıncaya kadar orijinal ambalajında muhafaza edin. Pillerin kesinlikle içlerini açmayınız, delmeyiniz ve ezmeyiniz. Küçük çocukların pillerle oynamasına engel olun.? 

        Kimya Yüksek Mühendisi Savaş Arna, okullarda, zincir ve teknomarketlerde, hastanelerde, muhtarlıklarda, otellerde, ceza evlerinde, kamu kurumlarında, emniyet ve jandarmada, organize sanayi bölgeleri ve TAB?a üye pil ithalatçılarında geri dönüşüm kutuları olduğunu kaydetti.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.