Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Alper Yurci, son yıllarda görülme sıklığı artan ve kendini göğüste yanma, ağza acı ve ekşi su gelmesi gibi belirtilerle gösteren reflü hastalığından korunmak için doğru beslenmenin önemli olduğunu söyledi.
Reflüşikayetleri sağlıklı kişilerde de görülebilir
Reflünin sağlıklı bireylerde de görülebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Alper Yurci, hastalığın oluşumuna dair şu bilgileri verdi:
“Yemek borusunun alt ucunda, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engelleyen bir kapak sistemi mevcuttur. Bu sistem, mide içerisindeki gıdaların ve asit salgısının yemek borusuna geçişine engel olmaktadır. Bu sistemde herhangi bir nedenle ortaya çıkan bozukluk, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ve bununla birlikte ağızda acı bir tat oluşmasına yol açar.”
Kronik öksürük ve larenjit de belirti olabilir
Reflünün klasik belirtilerini göğüste yanma ve ağıza acı ekşi su gelmesi şeklinde sıralayan Doç. Dr. Alper Yurci, söz konusu şikayetlerin tek başına hastalığın göstergesi olmayacağını belirtti. Doç. Dr. Alper Yurci, “Kronik öksürük, larenjit, astım ve dişlerdeki erozyonların da bu hastalıkla ilişkisi kanıtlanmıştır. Bunların yanında; sinüzit, akciğerlerin ilerleyici olarak yara dokusuna dönüşmesi anlamına gelen pulmonerfibrozis, farenjit ve tekrarlayan orta kulak iltihabı gibi sorunların da reflüile ilişkili olabileceği ileri sürülmektedir. Gastroözofagealreflü hastalığının; kronik öksürük, ses kısıklığı, ağızda ve nefeste kötü koku gibi şikayetlerle de ilişkisi olabileceğinden, bunların görüldüğü kişilerde gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir.” dedi.
Reflüde endoskopi ile tanı önemli
Söz konusu belirtilerin görülmesi durumunda, bireyin mutlaka bir uzmana görünmesini öneren Doç. Dr. Alper Yurci, bulantı, kusma, yutma güçlüğü, zayıflama ve kansızlık bulguları ya da sindirim sistemi kanaması gibi alarm semptomları varlığında da, mutlaka endoskopik inceleme yapılması gerektiğini söyledi.
Reflüyü artıran yiyecekler tüketilmemeli
Reflü hastalarının, kahve, çikolata, alkol ve yağlı yiyecekler gibi yemek borusunun alt ucuna etki ederek reflüyü artıran yiyeceklerden uzak durması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Alper Yurci, “Aynı şekilde yemek borusunun daha fazla aside maruz kalmasına neden olabilecek turunçgiller, gazlı içecekler ve baharatlar gibi asidik yiyeceklerden de uzak durmak gerekir.Beslenme alışkanlıklarının yanında; kilo verme, sigarayı bırakma, yatak başının yükseltilmesi, yemekten sonraki 2-3 saat içinde uzanmama gibi yaşamsal önlemler de özofageal asit maruziyetini azaltabilmektedir.” ifadelerini kullandı.
DİĞER HABERLER
-
Aşırı kilo eklem ağrılarına neden oluyor
1732085872İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dal
-
Stres, kötü ağız kokusunun baş sebebi
1731839660Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Öz
-
O Virüslerle İlgili Açıklama!
1731755130Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalı
-
78 yaşında hipertansiyonu yendi
1731755075Konya’da 106 kilo olan, hipertansiyon, kolesterol ve şeker başlangıcı rahat
-
Yanlış teşhisle hayatı alt üst oldu!
1731503880Kocaeli'de 7 yıl önce gittiği özel hastanede kanser teşhisi konulması sonuc
-
"Hastalığın bulaşmasında su kuşları etkili"
1731482820Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof
-
Karalahananın Faydaları Kanıtlandı!
1731482006Karadeniz Bölgesi'nin sofralarının vazgeçilmezi karalahana üzerine yapılan yeni
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNANLAR
-
02 Cami imamı ve müezzin darp edildi
-
03 Okan Buruk: "Golü Yiğit'e armağan ediyoruz"
-
04 Ihlamur fiyatını ikiye katladı
-
05 Bolu Dağı Tüneli ulaşıma kapandı
-
06 Kayıp olarak aranan fenomen ölü bulundu
-
07 Sokak ortasında bıçaklanan genç ağır yaralandı
-
08 Bolu Dağı’nda kar yağışı etkili oluyor
-
09 Stanimir Stoilov: “Bizim adımıza önemli bir galibiyet”
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.