|   | 
  • Soğuk Algınlığında Doğru Bilinen Yanlış


    Soğuk Algınlığında Doğru Bilinen Yanlış
    Prof. Dr. Neziha Yılmaz, soğuk algınlıklarında antibiyotik tedavisinin herhangi bir yararının olmadığını söyledi.

     Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neziha Yılmaz, soğuk algınlıklarında antibiyotik tedavisinin herhangi bir yararının olmadığını söyledi.Mevsimler geçişlerin soğuk algınlığına davetiye çıkardığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, ?Bu havalarda vücut ısımızı belli bir düzeyde tutmak kaydıyla giyim kuşamımıza dikkat etmeliyiz. Özellikle dışarı çıkarken üzerimize ceket, hırka gibi türü giysiler almalıyız. Bunların dışında çok terleyecek kadar kalın giyinmemek, çok üşüyecek kadar da ince giyinmemek gerekiyor? dedi.Gece ve gündüz arasındaki ısı değişiminin bu mevsimlerde çok fazla olduğunu, bunun da virüs ve bakterilerin ortamda biraz daha rahat dolaşmasına fırsat verdiğine değinen Yılmaz, ?Özellikle mevsim geçişlerinde üst ve alt solunum yolları dediğimiz solunum yolu hastalıkları çok fazla görülür. Bu mevsimlere özgü hastalıklardır. Soğuk algınlığı önemli bir faktördür. Bunların bilindiği üzere bir tedavisi yoktur. Soğuk algınlıklarında antibiyotik tedavisi almanın herhangi bir yararı da yoktur. Halkımızda böyle bir alışkanlık var. Ateşimiz yüksekliğinde, soğuk algınlığı olunca antibiyotik alırız. Bu yanlış bir şeydir. Antibiyotik almanın zararlı etkileri vardır. Gereksiz yere kullandığı için direnç gelişir ve gerçekten kullanma zorunluluğu olduğu zaman elimizdeki silahımızı zayıflatmış oluyoruz çünkü bakteriler buna karşı bir direnç geliştiriyor ve artık ondan etkilenmiyor ve istedikleri gibi hastalık yapabiliyorlar? diye konuştu.

    Doktorun antibiyotik önermediği sürece antibiyotik kullanılmaması gerektiğini, soğuk algınlıklarında üç günden fazla ateşin devam etmesi durumunda, burunda koyu yeşil akıntı olursa, halsizlik devam ederse doktora başvurmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, ?Gereken tedaviyi doktorumuzun önerileri doğrultusunda tedavimizi uygulayalım. Beslenme bunun yanında çok önemli. Çok aşırıya kaçmamak üzere C vitamininden zengin sebze ve meyvelerle beslenmemize dikkat etmeliyiz. Kahvaltı çok önemli bir öğündür ve hiçbir zaman atlanmamalıdır? şeklinde konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.