Vücut geliştirme şampiyonu Şahin İrencin?in doping ilacı aldıktan sonra hayatını kaybetmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor.
Daha büyük hedeflere ulaşmak isteyen bazı sporcuların aşırı dozda doping aldığını belirten Fitnes Antrenörü Hüseyin Gürer, bunu sporcuların kendini kabullendirme, sportif başarı kazanarak maddi rahatlığa kavuşma isteklerinin tetiklediğini söyledi.
Günümüzde dopingli ilaç sektörü o kadar yayıldı ki bundan vücut geliştirme sporunun yanı sıra güreş, halter ve futbol da etkileniyor. Kırkpınar güreşlerinde bile bir sporcuda doping maddesine rastlanmıştı. Kelime anlamı ?uyarıcı? olan doping içeren ilaçlar, metabolizmayı hızlandırıyor. Aşırı dozda alınması halinde ise vücut geliştirme şampiyonu Şahin İrencin olayında olduğu gibi ani ölümlere neden olabiliyor. Son zamanlarda bazı doping ilaçlarının da zayıflama ilacı olarak el altından satıldığı belirtildi. Bu ilaçların, su kaybettirici ve yağ yakıcı olarak lanse edildiğini belirten Power House Spor Merkezi Tesis Müdürü ve Fitnes Antrenörü Hüseyin Gürer, kimyasal doping maddelerinin insan sağlığına ciddi zararları olduğunu vurguladı.
Daha büyük hedeflere ulaşmak amacıyla bazı sporcuların aşırı dozda doping ilacı aldığını anlatan Gürer, bunu, sporcuların kendini kabullendirme, sportif başarı kazanarak maddi rahatlığa kavuşma isteklerinin tetiklediğini kaydetti.
Doping ilaçlarına internet üzerinden bile çok rahatlıkla ulaşılabildiğini aktaran Gürer, ?Bu ürünlerin tamamı kaçak yollarla yurtdışından ülkeye sokuluyor. 20-30 lira ücretlerle satılıyor. Burada gümrük sorunu ortaya çıkıyor.? dedi.
Bitkisel ve hayvansal gıda takviyeleri ile doping ilaçlarının karıştırılmaması gerektiğini de belirten Gürer, gıda takviyesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Vücut geliştirme şampiyonu Şahin İrencin?in ölümü sonrası gıda takviyeleri ve bakanlık onaylı bitkisel ürünlerin satışlarında düşüş olduğunu ifade eden Gürer, ?Bu olay, spor salonlarına olan güveni zedeledi. Vücut geliştirme sporunu yapan herkesin hayati tehlikesinin olduğu yönünde bir baskı oluştu.? diye konuştu.
?Mucize hap? ve ?muhteşem etki? sloganlarıyla satılan kimyasal ilaçlara inanılmaması gerektiği uyarısında da bulunan Gürer, kişilerin hedefine doğru beslenerek ve spor yaparak ulaşabileceğini kaydetti. Fitnes Antrenörü Gürer, ?Sporcular kullanacakları gıda takviyesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile tıp onaylı ürün olup olmadığına baksınlar. Güvenilir spor salonlarına giderek buralarda çalışsınlar. İlaç ve bitkisel ürünlerden kesinlikle mucizevi bir şeyler beklemesinler. Çünkü spor yapmadan kilo verilmez ve yağ oranı düşürülmez. Kişi hedefine ancak doğru beslenme ve spor yaparak ulaşabilir.? şeklinde konuştu.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.