|   | 
  • Stres Ve Düzensiz Yemek Reflü Riskini Artırıyor


    Stres Ve Düzensiz Yemek Reflü Riskini Artırıyor
    Özel Avrupa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Mahmut Duran, halk arasında mide fıtığı olarak bilinen 'gastro özofagial reflü' hastalığına; sinirli, stresli, kilolu ve yeme alışanlığı düzenli olmayan kişilerde çok sık rastlandığını söyledi.

     Rahatsızlığın yemek borusu kaynaklı olduğunu ve çok sık rastlanan bir hastalık olduğunu belirten Duran, ?Yemek borusuna giren gıdaların mideye ve ince bağırsağa doğru normal anatomik ilerleyişinde herhangi bir zorlama olmaksızın yemek borusuna doğru kaçması ve burayı etkilemesiyle oluşan bir rahatsızlıktır. Aslında toplumumuzda çok sık görülmektedir? dedi.
    Hastalığın midede yanma, ekşime gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyleyen Duran, ?Reflü hastalığında hastalar bize genellikle midede ekşime, yanma, ağıza acı su gelmesi, göğüs kafesi kemiği arkasında yanma, batma gibi rahatsızlık farenjit, larenjit dediğimiz geniz iltihaplanması, ses tellerinin iltihaplanması, ses kısıklığı, ağız kokusu gibi şikayetler nedeniyle gelmekteler? diye konuştu.
    ?Bu hastalığın temelindeki sebepler, mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçmasından dolayı oluşmaktadır? diyen Duran, ?Yemek borusunun son kısmı buna bağlı olarak asitten etkilenir ve özofajit dediğimiz ülserler, yaralar oluşur. Şikayetler daha çok bu sebeplerden dolayı oluşmaktadır. Özellikle sinirli, stresli, kilolu ve yeme alışkanlığı düzenli olmayan kişilerde çok sık rastlanmaktadır. Ailesel olarak kas yapısının problemli olduğu durumlarda da bu hastalığa rastlamaktayız? şeklinde konuştu.
    Hastalığın teşhisinde endoskopi tekniğini kullandıklarını dile getiren Duran, ?Reflü hastalığının teşhisini biz endoskopi ile koyuyoruz. Endoskopide ağızdan sedasyon altında girilerek yemek borusu ve midenin giriş kısmı inceleniyor mideyle birlikte buradaki mide fıtığı saptanıyor. Ayrıca ph metre testi kullanılmaktadır? ifadelerini kullandı.
    Rahatsızlığın orta yaş grubu insanlarda daha sık görüldüğünü ve erkek veya kadın farkı olmadığını, gençlerde ve çocuklarda az görüldüğünü sözlerine ekleyen Duran, tedavi şeklini ise şöyle açıkladı:
    ?Reflüde öncelikli olarak hastalarımıza diyet tedavisi uyguluyoruz. Bunların yanında ilaç tedavisine başlamaktayız. Diyette çikolata, çerez, yağlı, baharatlı, hamur ve kızartma türü yemekler yenilmemesini öneriyoruz. Yemek yedikten sonra 45 dakika yatılmaması gerekiyor. Az ve sık yemek gerekiyor. Ayrıca proton pompa inhibitörü dediğimiz halk arasında yaygın bir şekilde kullanılan ilaçları uygun endikasyonda önerilerimize göre kullanmaları gerekiyor. Cerrahi operasyon reflü ameliyatlarında genel anestezi altında yapılmaktadır? şeklinde konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.