Tekirdağ'ın Muratlı ilçesine bağlı Hanoğlu Mahallesi'nde ayçiçeği tarlalarına çekirge istilası yaşanıyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, bölgeye gelerek incelemelerde bulundu, dron ile yapılan ilaçlama çalışmalarının başında durdu.
Tekirdağ'ın Muratlı ilçesi Hanoğlu Mahallesi'nde anız ve mera alanlardan ayçiçeği tarlalarına yönelen çekirgeler, ürünlere zarar vermeye başladı. Bazı bölgelerde ayçiçeği yapraklarında büyük kayıplar gözlendi. Çiftçiler, durumu fark eder etmez Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'ne başvurdu. Müdürlük, Tarım ve Orman Bakanlığı ile temasa geçerek bölgeye özel ilaçlar sevk etti. İlaçlama işlemi, dronlar aracılığıyla başlatıldı.
Çekirge istilası kamerada
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, Hanoğlu Mahallesi'ne gelerek çekirge istilasının yaşandığı tarlalarda yerinde incelemelerde bulundu. Çekirge istilası anbean kameralara yansıdı. Aksoy, teknik ekiplerle birlikte ilaçlama hazırlıklarını da bizzat takip etti.
"Popülasyon çok hızlı arttı"
Aksoy yaptığı açıklamada, "Tarım ve Orman Bakanlığı personelimiz, muhtarımızın bize bildirmesiyle sahada yaptıkları incelemede çekirge popülasyonunun çok hızlı bir şekilde arttığını tespit etti. Biz de bakanlığımızla hızlı bir şekilde istişareye geçtik. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüzün aksiyon almasıyla ilaçlarımızı hızlıca temin edip muhtarımıza teslim ettik. Yerelde görevli ziraat mühendisleri ve tohumcu arkadaşlarımızın teknik imkanlarıyla, muhtarımızın ve çiftçilerimizin gayretiyle Hanoğlu Mahallemizdeki çekirge popülasyonunun artışını kontrol altına alıp ilaçlamayla bastırmaya çalışacağız" dedi.
"20.00'den sonra ilaçlama yapılacak, arılar zarar görmeyecek"
İlaçlama zamanlamasına dikkat çeken Aksoy, "Şu anda saat 19.30. Bu ilaçlamadan arıların zarar görmemesi için, saat 20.00'den sonra ilaçlamaya başlayacağız. Bu sayede arılar kovanlarına dönmüş olacak. Böylece hem doğal dengeye zarar vermeden hem de koruma-kollama dengesini sağlayarak bu çekirge popülasyonunun sona ermesini sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
"5 bin dekarda tespit yapıldı"
İl Müdürü Aksoy, zarar gören alanların büyüklüğünü de paylaşarak, "Toplam 5 bin dekarlık bir alanda çekirge popülasyonu tespit ettik. Bunun 4 bin dekarı mera, bin dekarı ise ayçiçeği ve anız alanı. Tekirdağ, yağlık ayçiçeği üretiminde Türkiye 1'incisi konumunda. 1 milyon 700 bin dekarlık üretim alanımız var, 350 bin ton da yıllık rekoltemiz. Bu nedenle ürünlerin zarar görmeden hasada ulaşması bizim için büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.
"15 gün önce başladı, çok aşırı çekirge var"
Mahallede yaşayan Hüsnü Kıray da süreci şöyle anlattı:
"Bundan 15 gün önce çekirge meramızda görülmeye başlandı. Çok aşırı çekirge var. Zarar vermeye başladığını görünce biz de ilk etapta ilçe Tarım Müdürlüğü'ne başvurduk. Müracaattan sonra sağ olsunlar il müdürümüz de geldi, ilçe müdürümüz de geldi. Bugün de kısmetse ilaçlamaya başlayacağız."
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.