Kayseri Acıbadem Hastanesi Nöroloji Bölümünden Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, uyku cihazının, uyku sorunu yaşayan ya da uyku hastalığı çeken kişiler için umut olduğunu söyledi.
Çok sayıda uyku hastalığı olduğunu, ancak bunlar arasında en çok görünenlerinin uykuda solunum ve uykuda davranış bozuklukları olduğunu belirten Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu,”Uyku solunum bozukluğu uyku apnesi dediğimiz tür ve uyku apnesinin de en sık görüleni de tıkayıcı uyku apnesidir. Tıkayıcı uyku nüfusun yaklaşık yüzde 5’inde görülen bir hastalıktır. Yaş ilerledikçe de artar. Uykuda en az on saniye süre ile nefes durmaları oluyor. Buna horlamalar eşlik ediyor. Onun dışında hastada gündüz yorgunluk, baş ağrısı, ağız ve boğaz kuruluğu da görülebiliyor.” dedi.
Uyku hastalıklarının çoğu tedavi edilebiliyor
Uyku hastalıklarının çoğunun tedavi edilebildiğini, ancak bazıları kronik olduğu için uzun yıllar tedaviye ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, uyku testinin özellikle tıkayıcı uyku apnesi, aşırı uykululukla seyreden hastalıklarda, uyurgezerlikte ve epilepside tanı yöntemi olarak kullandıklarını ifade etti. Uyku testinin özellikle uykuda solunum bozukluklarında altın standart olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu,testin uygulanışına dair şu bilgileri verdi:
“Hastamız akşam yemeğini yedikten sonra pijamalarını alıyor ve uyku laboratuarına geliyor. O gün kendisine çay kahve tüketmemesini öneriyoruz. Teknisyen hastalarımız hastaya bir takım kablolar bağlıyor ama hastamıza herhangi bir ilaç uygulanmıyor. Aynı zamanda hastanın gece boyunca kamera çekimleri de yapılıyor. Söz konusu kablolar aracılığı ile de vücut aktiviteleri gözleniyor. Hastanın bir gece yatması yeterli oluyor. Teknisyenimiz gece boyunca hastayı izliyor ve parametreleri bilgisayara kaydediyor. Daha sonra bu kayıtlar doktor tarafından okunuyor ve tanı konuyor.”
Hastanede yatmak istemeyenler için ev tipi cihaz kullanılıyor
Hastanede yatmak istemeyenler için ev tipi uyku testi cihazı kullanılabildiğini belirten Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, “Evde kullanılan tipi daha çok tarama amaçlı kullanılır. Kablo sayısı azdır ama önemli artıları da var. örneğin küçük olduğu için kişinin sağa sola dönmesini engellemez. Ev ortamında çekim yapılabiliyor, hastaneye gelmek istemeyen hastalar için.” ifadelerini kullandı.
DİĞER HABERLER
-
Bu sene herkes C vitaminine doyacak
1732534309Soğuk kış günlerinin vitamin deposu mandalina ve portakal, tezgahlardaki yerini
-
Aşırı kilo eklem ağrılarına neden oluyor
1732085872İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dal
-
Stres, kötü ağız kokusunun baş sebebi
1731839660Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Öz
-
O Virüslerle İlgili Açıklama!
1731755130Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalı
-
78 yaşında hipertansiyonu yendi
1731755075Konya’da 106 kilo olan, hipertansiyon, kolesterol ve şeker başlangıcı rahat
-
Yanlış teşhisle hayatı alt üst oldu!
1731503880Kocaeli'de 7 yıl önce gittiği özel hastanede kanser teşhisi konulması sonuc
-
"Hastalığın bulaşmasında su kuşları etkili"
1731482820Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNANLAR
-
02 Cami imamı ve müezzin darp edildi
-
03 Okan Buruk: "Golü Yiğit'e armağan ediyoruz"
-
04 Ihlamur fiyatını ikiye katladı
-
05 Bolu Dağı Tüneli ulaşıma kapandı
-
06 Bolu Dağı’nda kar yağışı etkili oluyor
-
07 Kayıp olarak aranan fenomen ölü bulundu
-
08 Sokak ortasında bıçaklanan genç ağır yaralandı
-
09 Stanimir Stoilov: “Bizim adımıza önemli bir galibiyet”
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.