Okulların açılmasıyla birlikte kırtasiyelerde büyük bir yoğunluk var. Ancak kitap fiyatları geçen yıla göre artış gösterdi. Kırtasiyeciler, kitap alırken ürünün lisanssız olup olmadığına bakmaları gerektiğini belirtiyor.
KAR360 HABER olarak kırtasiyecilerle görüştük. Gökhan Kırtasiye?nin Sahibi Gökhan Uygur ve NT Forum Kayseri Satış Mağazası Müdürü Gökhan Velioğlu yaşadıkları sorunlara, bununla beraber velilerin, öğrencilerin kitap alırken dikkat etmeleri gereken hususlara değindiler.
10 yıldır kırtasiyecilik yapan Gökhan Uygur, en büyük sıkıntılarının "korsan kitap" satışlarının olduğunu ifade ediyor: " Piyasayı olumsuz bir şekilde etkiliyor. Bununla da yetkililerin başa çıkması lazım. Bence gerektiği gibi üstüne düşülmüyor. Hem manevi açıdan hem de ekonomik açıdan, kitap yazarlarını ve bizleri olumsuz etkiliyor. Kırtasiyede "çakma" diye tabir edilen Çin ürünleri artık her yerde var. Ticaretini düzgün ve helal bir şekilde yapmaya çalışan firmalar için bu durum büyük bir sorun teşkil ediyor. Ürünleri alırken CE etiketinin olması gerekir. Uluslararası düzeyde bir kontroldür bu." Kırtasiyeci Uygur, bunların yanı sıra ürünlerde de ekonomik açıdan artış olduğunu belirtiyor: " Geçen yıl daha düşüktü ürünler. Bu yıl arttı. Tabi bununla ilgili de bazen velilerden şikayetler gelebiliyor."
Müdür Gökhan Velioğlu, mağazalarında büyük bir yoğunluk olduğunu bunun pazartesi günüyle birlikte daha çok artacağını dile getirerek şunları aktarıyor: " Çocuklar ve veliler okulların açılması sebebiyle heyecan yaşıyorlar. Kitap alırken dikkat edilmesi gerekeler ise lisanssız ürünleri almamaları, indirimlerimiz oluyor onları takip etmeleri gerekir.
Fiyatlar normalde artmış durumda. Ancak bizde indirimler mevcut belirli tarihlerde. " Ürün yelpazelerinin çok geniş olduğunu, kendilerine gelen bütün ürünlerin sağlık kontrolünden, sağlık taramasından geçirilerek mağazalarına sunulduğunu ifade eden Müdür Velioğlu, "Sağlık yönünden olumsuz bir şey kesinlikle satılmıyor. Kitaplarımız da yine aynı şekilde bizim bir heyetimiz var ve bu heyet içerik konusunda A'dan Z'ye inceliyor. Onların onay verdiği ürünler mağazamızda satışa sunuluyor. Bunun yanında tamamen patentli firmalarla çalışıyoruz. Velilerin bunlara dikkat etmesi gerekiyor." diyor.
Tabletler konusunda öğrencilerin çok hevesli olduğunu kaydeden Müdür Velioğlu: " Çocuklar istediği notu tutabiliyor ve kitap içeriğini istediği gibi bulabiliyor. Wifi ortamında bunu istediği gibi paylaşabiliyor. Kitaplar dijital ortama aktarıldığı için kitap taşıma külfeti de ortadan kalkıyor. Hem teknolojiye aktarmış oluyor, hem çağın gerisinde kalmıyorlar ve teknolojiye de ayak uydurmuş oluyorlar. Öğrencilere bence büyük heyecan katıyor. Bence güzel bir başarı. " Gökhan Velioğlu, tablet satışlarının notbook satışlarını düşürdüğünü ve küçük çaplı kitap ve kırtasiyeleri ise ticari açıdan olumsuz yönde etkileyeceğini sözlerine ekliyor.
Gökhan Kırtasiyenin sahibi Gökhan Uygur?un Fatih Projesi?yle ilgili görüşleri ise şöyle:
?Tablet bilgisayarlar Fatih Projesi?yle tüm okullarda yaygınlaşıyor bu durum kitap satışlarını düşürse bile tamamıyla ortadan kaldırmaz. Kitap okuma oranları düşük bir ülke olarak tablet bilgisayarların yaygınlaşması kitap okuma oranlarını daha da düşürecek gibi görünüyor. Ülkemiz için hayırlısı neyse o olsun? diyerek sözlerini tamamladı.
Tablet bilgisayarlar, zorunlu hale gelecek gibi görünüyor. Ancak ne kadar verimli olacak bunu zaman gösterecek.
Haber- Fotoğraf: Derya Savaş - Mustafa İnce
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.