Yaz ayları ile birlikte etkisini gösteren aşırı sıcaklar bazen üzücü olaylara neden olabiliyor. Uzmanlar, sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunmasını konusunda uyararak, özellikle anne ve babaların çocuklarını sıcak yaz gününde arabada bırakmamalarını istedi. Arabada kilitli bırakılan çocuğun aşırı sıcaktan dolayı hayatını kaybetmeye kadar varan sonuçlarla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekiliyor.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, sıcak çarpmasının, vücudun kabul edeceğinden daha fazla ısıya maruz kalması ile oluştuğunu belirtti. Prof. Sözüer, sıcak çarpmasının, daha çok iyi havalanmayan, ek havalandırma sistemi bulunmayan binalarda yaşayan insanlarda ve özellikle yaşlılarda sıcak hava dalgaları sırasında oluştuğunu belirtti.
Acil Tıp Derneği üyesi Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, sıcak çarpmalarına karşı neler yapılacağı ve sıcak çarpmasına maruz kalan kişilerdeki belirtilerle ilgili şu bilgileri verdi: ?Sıcak çarpması, yaz günlerinde kilitli arabada bırakılan çocuklarda ölümle sonuçlanabilir. Sıcak çarpmış insanların ciltleri sıcak, kuru ve kırmızı olur. Terleyemezler. Vücut ısıları hızla yükselir. Hasta çevreye ilgisiz hale gelir. Nabız zayıflar. Kan basıncı düşer. Sıcak çarpması, hayati tehlikesi olan acil bir durumdur. Tedavi edilmezse hasta ölebilir. Tüm vücut hızla soğutulması gerekir. Hastanın soğuk ya da soğutulmuş ortama alınması önemli bir tedbirdir. Giysileri çıkarılmalıdır. Sonrasında hastanın üzerine ıslak havlu ya da çarşaflar konup bir vantilatör hastaya doğru tutulmalıdır. Hastaneye kaldırılması gerekir.?
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.